Isărescu, despre limitarea plăților în numerar: Drumul spre iad este pavat cu bune intenții

Isărescu, despre limitarea plăților în numerar: Drumul spre iad este pavat cu bune intenții
Publicat: 06/02/2014, 17:51

Limitarea plăților în numerar, mai ales la tranzacții cu terenuri, amintește de dictonul „drumul spre iad e pavat cu bune intenții”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care apreciază că inițiatorii nu cunosc birocrația mare a unei astfel de tranzacții și se miră că multe terenuri sunt nelucrate

„Drumul spre iad este pavat cu intenții bune. Nu cunosc țări în lume unde să nu se mai facă plăți cash, deși problema economiei gri și a spălării banilor apare în multe state (…) Am văzut că se penalizează cumpărarea de teren cu numerar. Să-mi spună cum reușim să aducem un biet bătrân cu 2.000 de metri pătrați să-l aducem la bancă, să-i facem cont, să parcurgă toate procedurile de cunoaștere a clientului”, a spus Isărescu.

El a arătat că, oricum, procedura de vânzare a terenului presupune o birocrație ridicată, cu drumuri la primărie, la notar și este în sine un efort, mai ales pentru deținătorii de pământ în vârstă.

„Nici nu știți câte formalități sunt pentru cumpărarea unui teren, sau cei care au elaborat legea nu știu. Și apoi ne minunăm că avem zone în paragină”, a completat Isărescu.

În ceea ce privește comisioanele interbancare, guvernatorul BNR crede că acestea au fost exagerate, dar pe termen mediu – lung se vor alinia practicilor europene.

„Câteodată trebuie să forțezi. Nu știu dacă, în momentul actual, a forța prea mult nu va avea afecete inverse. Colegii de la BNR au trimis observații la Ministerul Finanțelor”, a mai spus Isărescu.

Proiectul de ordonanță de urgență privind privind limitarea plăților în numerar și a comisioanelor interbancare privind plățile prin card la comercianți a fost publicat în premieră de agenția MEDIAFAX.

Premierul Victor Viorl Ponta a declarat miercuri că Guvernul a renunțat la aprobarea acetor prevederi prin ordonanță de urgență, iar actul normativ va fi implementat prin lege votată de Parlament. Limitarea comisioanelor bancare a fost o inițiativă a PNL, susținută de ministrul Finanțelor Daniel Chițoiu.

Ponta a afirmat marți că tranzacțiile în numerar vor fi limitate concomitent cu reducerea comisioanelor bancare, dar nu prin ordonanță, ci prin lege, iar băncile, care „au câștigat destul”, trebuie să fie de acord cu această măsură, mai ales că vor câștiga prin creșterea numărului de tranzacții.

Aprobarea celor două măsuri prin proiect de lege presupune că acestea vor fi aplicate doar după ce actul este adoptat și de către Parlament, nu doar de Guvern, și promulgat de președinte, nu imediat cum s-ar fi întâmplat dacă erau promovate prin ordonanță de urgență. În Parlament, proiectul poate fi însă și modificat față de forma aprobată de Guvern, înainte să fie aplicat.

Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect de ordonanță de urgență, prezentât de MEDIAFAX în 24 ianuarie, care relevă că Guvernul vrea să interzică plata în numerar pentru cumpărările de terenuri, case și mașini, indiferent de valoarea acestora, atât cumpărătorul, cât și vânzătorul riscând o amendă de 20% din valoarea tranzacției.

Această prevedere este valabilă atât pentru firme, cât și pentru populație și cuprinde toate tipurile de imobil, precum și orice fel de autovehicul, indiferent dacă este la prima vânzare sau second-hand.

De asemenea, Guvernul introduce noi plafoane privind plățile maxime pe care firmele le pot efectua zilnic în numerar, precum și plățile în numerar pe care poate să le facă populația către firme.

Astfel, plățile în numerar pe care le pot efectua firmele între ele și către persoane fizice vor fi limitate la 2.000 de lei pe zi, de la 10.000 de lei pe zi, respectiv 5.000 de lei pentru un singur furnizor, și va fi introdus un plafon de 10.000 de lei pentru astfel de plăți între persoanele fizice.

În prezent, plafoanele zilnice pentru plățile în numerar între firme sunt de 10.000 de lei pe zi, respectiv de 5.000 de lei către același furnizor și de 10.000 de lei în cazul plăților către rețelele de magazine de tipul Cash&Carry, nivel care va fi păstrat.

În același proiect sunt limitate și comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit și la 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informațiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenție și vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei și 200.000 de lei.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
DEMITEREA ŞOC făcută de Florin Cîțu! Decizia i-a uimit pe mulţi
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
STUDIU. Cum vor arăta următoarele 6 luni ale pandemiei
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BANCNOTA care ar putea fi INTERZISĂ! Scapă urgent de ea dacă o ai. Ar putea...
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei