Isărescu: „Drumul spre iad” e presărat cu populism. Cum plătesc doar „fraierii” impozit

Redactor:
Simona Simionescu
Isărescu: „Drumul spre iad” e presărat cu populism. Cum plătesc doar „fraierii” impozit
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), le-a cerut din nou bancherilor să scadă dobânzile la împrumuturi, în condițiile în care banca centrală a asigurat toate condițiile pentru scăderea costului creditelor în lei.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR),le-a cerut din nou bancherilor să scadă dobânzile la împrumuturi,în condițiile în care banca centrală a asigurat toate condițiilepentru scăderea costului creditelor în lei. „Altminteri, să știțică sunt pentru ieftinirea creditului. Trebuie să ne gândim de ce nuscade costul creditului și de ce băncile oferă în continuare ratela depozite peste rata BNR (dobânda de politică monetară, n.r.) șicu mult peste ceea ce este în piața monetară”, a declaratguvernatorul, cu ocazia conferinței „Coordonate de actualitate alerestructurării economiei românești”. El a amintit de situația deacum doi ani, când bancherii – „corifeii”, cum i-a numit Isărescu -se plângeau că nu există lichiditate în piață. „Acum, că estelichiditate în piață, au găsit alt motiv, că nu s-a depreciatcursul”, a adăugat el. Pe de altă parte, guvernatorul a criticatacele opinii conform cărora dobânda BNR și cursul de schimb suntsingurele probleme care împiedică creșterea economică.

În primele patru ședințe de politică monetară din acest an,banca centrală a scăzut rata dobânzii de la 8% la 6,25%, acestafiind instrumentul care dă tonul dobânzilor la creditele în lei,noi și vechi. La finele lunii iunie, însă, după ce Guvernul aanunțat creșterea TVA de la 19% la 24%, Banca Națională a stopatscăderea dobânzii de politică monetară.

Contactat de gândul, consultantul financiar Bogdan Baltazar,fost președinte al BRD, a explicat de ce băncile preferă să nuscadă costul creditelor. „Datorită faptului că rata dobânzii depolitică monetară trebuie să fie în general rata cea mai joasăposibil. Mai este vorba după aceea și de riscurile clientului, pluscă băncile au de recuperat foarte multe credite neperformante șirecuperează aceste pierderi din dobânzile mari la credite”, ne-aexplicat Baltazar.

Politicienii descurajează munca pentru a câștigavoturi

Dacă discursul adresat bancherilor a fost mai degrabă unuldiplomat, șeful BNR a fost extrem de critic cu politicienii șisindicaliștii prezenți în spațiul public. „Nu este suficient să aiintenții bune și să vorbești bine la televizor, capcanapopulismului ne pândește și este aproape dominantă în discursulpublic de astăzi și este exact drumul spre iad (…) Riscul de aconfunda dorința cu putința a făcut deja foarte mult rău României”,a spus Isărescu. El consideră că riscul este cu atât mai marepentru că alegerile se apropie, iar politicienii sunt tentați săpromită mai mult decât poate acorda economia. El a amintit de modulîn care, în mod constant, mediul politic descurajează munca pentrua câștiga voturi. „Descurajarea muncii pentru a obține voturi esteevidentă, țara are mai mulți pensionari decât contributori, ăsta nue decât drumul spre iad”, crede șeful BNR.

Rădulescu, BNR: „Controalele ajung numai lafraieri”

Guvernatorul nu a fost singurul oficial al BNR care a aduscritici autorităților și politicienilor. La rândul său, EugenRădulescu, directorul direcției de audit, a vorbit despre nivelulîngrijorător la care a ajuns evaziunea în România, situație pe careo cataloghează drept „o problemă de securitate națională”.

„Nivelul evaziunii este endemic…. Există slăbiciuni majore peîntregul lanț de colectare. Distorsiuni majore concurențiale. Uniiplătesc și alții nu plătesc. Unii sunt puternici și la ei nu ajungcontroalele, controalele ajung numai la cei fraieri”, a spus el.Oficialul băncii centrale a dat ca exemplu piața grâului, unul dindomeniile evazioniste de top, în care gradul de impozitare e deaproximativ 20%. El i-a ironizat pe politicienii care susțin căfiscalizarea grâului ar duce la scumpirea pâinii. În opinia sa,situația se poate rezolva numai dacă există decizie politică.Astfel, având în față modelul vecinilor bulgari în privințacolectării taxelor, Guvernul ar putea crește cu 3% nivelulProdusului Intern Brut (PIB). „Dacă ar exista voință politică șitaxele s-ar colecta la nivelul din Bulgaria, am avea 3% în plus laPIB, adică tot impozitul pe profit”, a explicat Rădulescu. E dreptcă autoritățile bulgare au angajat experți străini care răspund deproblema colectării taxelor.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
O nouă taxă pentru aceşti români. Pentru ce vor plăti zeci de lei în plus
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Titi Aur, mesaj emoționant după ce s-a vindecat de Covid-19. Care a fost cel mai...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide