• Publicat:
Financiar

Isărescu face anunțul: Nu avem motive serioase să vedem o depreciere a leului

Isărescu face anunțul: Nu avem motive serioase să vedem o depreciere a leului
Nu avem motive serioase să vedem o depreciere a leului, cu excepția deficitului comercial, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Naționale a României Mugur Isărescu,

„Nu avem motive serioase, cu excepția deficitului comercial, dar leul este cotat pe piață și influențele factorilor de pe piață sunt importante. În plus, la începutul anului, am tras un semnal de alarmă și, fără să sperii pe nimeni, spun încă o dată: leul este convertibil, în sensul că foarte mulți investitori țin titluri de stat sau titluri în lei și nu trebuie antagonizați, speriați, pentru că sunt sensibili „, a spus Isărescu, care a remarcat recomandarea unei mari bănci, la încpeutul acestui an, de vânzare a obligațiunilor românești.

„O eventuală corecție a deficitului extern, dacă ai vrea să o faci prin depreciere, că așa am citit niște năstrușnicii, nu face altceva decât să te arunce într-un cerc vicios. Noi am trecut printr-un proces îndelungat prin care de la vreo 70% credit în valută am ajuns la mai puțin de 40%. Este un mare avantaj. De asemenea, grosul economisirilor populației din România este în lei acum, nu în valută și acest lucru trebuie păstrat”, a adăugat guvernatorul.

Isărescu a insisteat asupra nevoii de corecție a dzechilibrelor externe, într-un dozaj atent, pentru că altfel, ca în medicină, „o doză necorespunzătoare face mai rău decât bine”. Un alt element la care autoritățile trebuie să fie atente este asigurarea finanțării.

„Vom încerca ca într-un an electoral, nu foarte liniștit, să ținem lururile sub control, char dacă suntem la final de mandat. și să nu sugrumăm economia”, a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a prezentat raportul asupra inflației, care majorează prognoza de la 3% la 4,2% pentru acest an și la 3,3% pentru anul viitor, de la 3,1%.

×
Inchide