Isărescu: Într-o țară care a suferit atât de mult în anii ’80, datoria este acum un fel de „bau-bau”

Isărescu: Într-o țară care a suferit atât de mult în anii ’80, datoria este acum un fel de „bau-bau”
Românii trebuie să conștientizeze că o parte din datoria externă a României, de 90 de miliarde de euro, a fost alimentată de populație, prin credite sau mașini luate în leasing

Românii trebuie să conștientizeze că o parte din datoria externă a României, de 90 de miliarde de euro, a fost alimentată de populație, prin credite sau mașini luate în leasing, afirmă guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Când vorbim de credit, v-aș ruga din toată inima să spuneți cetățenilor că atunci când s-a luat un credit s-a creat un debit, pentru că atunci când se ajunge la datorie parcă a făcut-o Dumnezeu. Într-o țară care a suferit atât de mult in anii ’80, datoria devine un fel de bau-bau”, a spus Isărescu.

El a arătat că și populația trebuie să conștientizeze că este responsabilă într-o măsură importantă pentru datoriei externe a României din prezent.

„O parte din datoria de 90 și ceva de miliarde de euro, o parte de 20 miliarde este publică. Supărare mare. (… ) Da cele câteva milioane de mașini luate în leasing nu sunt credit și în partea cealaltă nu sunt debit?”, a afirmat Isărescu.

El a arătat că firmele au datorii care cumulează 30 de miliarde de euro, iar restul revine băncilor. „Unii dintre noi își amintesc cum în anii ’70, după zece ani de prosperitate au venit zece ani în care ne-am plătit datoria. A fost o crimă economică. Soluția României este să avem o datorie pe care s-o putem gestiona”, a mai spus Isărescu.

Isărescu: Mesajele economice trebuie să treacă de „bariera hidoasă” a comunicării publice

Discursul public trebuie să se îmbunățească și să apară mai des formulte profesioniste în domeniul economic pentru ca mesajele să treacă de „bariera hidoasă” a comunicării publice, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Discursul public trebuie să se îmbunățească, să apară mai des formulte profesioniste în domeniu, să mai echilibrăm vocea uneori gălăgioasă, să folosesc un cuvânt deja aruncat pe piață de ceilalți vorbitori în numele opiniei publice românești. Am spus de multe ori că, apropo de canalul de transmie al politicii monetare, într-un fel funcționează cu un public educat și altfel cu un public dezoerientat, confuz și gata să pice în capcanele politicii monetare”, a spus Isărescu.

El a arătat că este rolul analiștilor economici este de a face acest pas, de a explica lucruri complicate prin vorbe simple, fără a plictisi.

Isărescu: Dezintermedierea este inerentă, ne trebuie fonduri, nu ne mai uităm la curs

Procesul de dezintermediere este inerent, iar economisirea internă este insuficientă, ceea ce face necesare inclusiv intrări de capital pe termen scurt, anunță guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, arătând că banca centrală este nveoită să nu mai urmărească evoluția cursului.

„Trebuie să ne preagătim pentru un deleveraging (dezintermediere) în România pentru că este inerent, toate semenalele duc acolo. O anumită pregătire în politica monetară și supraveghere trebuie să aibă loc să evităm un credit crunch (înăsprirea condițiilor de creditare – n.r.). Hai să gândim din nou paradigmele. Avem nevoie de investiții, de funding, băncile au nevoie de funding, cele foarte dependente de un funding de la băncile mamă trebuie să-și găsească alternative și atunci avem nevoie de alte intrări de capital, chiar dacă ele sunt pe termen scurt, de portofoliu, ceva mai deranjante. Realitatea este că la cursul de schimb începem să ne uităm mai puțin pentru că nu avem încotro”, a afirmat guvernatorul BNR.

El a arătat că resursele interne sunt limitate și nu trebuie „inflamate” pentru că există pericol inflaționist.

„Economisirea internă, dacă am stimula foarte tare… în primul rând această găletă de resurse interne este limitată. Doar dacă le inflamezi. Nu ne trebuie inflație, să ne furăm căciula ca să creștem economisirea și consumul. Cum poți să crești economisirea să nu distrugi consumul? Cu grijă (…) Și statul este înghesuit, și cercurile de afaceri, si BNR este strâmtorată. Rezerva o fructificăm la mai putin de o zecime din cum o fructificam în trecut”, a mai spus Isărescu.

Mai puțin de 20% dintre companii au credite la bănci

Datele BNR arată că numărul companiilor care au contractat împrumuturi bancare este în scădere. La mijlocul anului, mai puțin de 20% din totalul firmelor active aveau credite în derulare acordate de bănci sau alte instituții financiare nebancare din România sau străinătate.

„Numărul companiilor cu credite interne sau externe de la instituții financiare (bănci și IFN) s-a redus cu 17,4% în perioada decembrie 2010- iunie 2011 (ajungând la aproximativ 116.000 de companii, respectiv 19,4% din firmele active din România). Din totalul companiilor active, doar 13,3% apelau la finanțări de la băncile autohtone (iunie 2011)”, se arată în raportul asupra stabilității financiare, ediția 2011, elaborat de BNR.

Aproape o treime din firmele care beneficiază de finanțări au contractat credite de la instituții financiare nebancare din România sau de la instituții de credit din străinătate.

Soldul creditelor acordate firmelor și populației era la finele lunii septembrie de 221,4 miliarde de lei, în creștere cu 2,7% față de august și cu 6,5% comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Dennis Man a fost vândut ACUM de Gigi Becali! `Am acceptat oferta` Unde va juca...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câinele lui Dorian Popa câștigă 200.000€ pe an: „Prețurile sunt fără TVA. Vreau să fac...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide