„Je swiss dator vândut”: Ziua în care românii au ieșit în stradă să-l critice pe Mugur Isărescu

Publicat: 25/01/2015, 17:57
Actualizat: 03/09/2019, 05:09

Evoluția cursului de schimb a făcut ca ratele celor cu credite în franci elvețieni să se dubleze în ultimii ani. Acum, oamenii le cer autorităților să ia măsuri astfel încât băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în lei, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%. Mai mult, ei vor ca băncile să nu aplice comisioane sau garanții suplimentare, iar dobânzile să nu le depășească pe cele aplicate anterior.

„Nu ne-am cumpărat vile”

Protestatarii cu care am stat de vorbă s-au arătat deranjați de comentariile legate de motivele care i-au determinat să opteze pentru credite în „monede străine”.

„Eu nici nu știam cum arăta francul”, ne-a mărturisit un cetățean care a adăugat că la veniturile pe care le avea, împrumutul în franci elvețieni era singurul la care se încadra.

„Mie mi s-a spus că mă încadrez la 18.000 de lei sau 33.000 de franci. Nu am fost avertizată în legătură cu riscul valutar. Mai mult, mi s-a spus că mă încadrez la 33.000 de franci pentru că este o monedă stabilă care nu are cum să crească”, ne-a povestit și Maia, o profesoară în vârstă de 40 de ani din Capitală. Opt ani a strâns mare parte din salariu pentru a-și cumpăra o locuință.

„Dacă la un curs de 1,8 lei pe franc aveai un grad de îndatorare de 70%, la 4,6 lei pe franc, cât e acum, ajungi la 180% grad de îndatorare”, spune femeia, convinsă că autoritățile ar fi trebuit să facă mai multe, în special pentru că „băncile astea nu aveau voie să acorde credite în franci în țările din care proveneau aceste instituții financiare”, a punctat ea.

Cât despre relația cu banca, Maia susține că a transmis 20 de solicitări pentru a cere o întâlnire cu un reprezentant al instituție pentru a găsi împreună o soluție.

„Nu te bagă în seamnă. Vrem schimbarea legii. Rămânem și cu casa luată și cu datorie pe viață”, ni s-a plâns Ștefan. Bărbatul în vârstă de 30 de ani a luat trei credite în franci elvețieni. Dacă în 2007 plătea rate de 1.800 de lei pe lună, acum a ajuns la 3.100 de lei, pe fondul aprecierii monedei elvețiene.

Daniel are 50 de ani și este bugetar. Are un credit în valoare de 51.000 de franci elvețieni, luat în 2007, pentru că nu se încadra la euro.

„Dobânda e de 7,73%, degeaba minte domnul Vasilescu”, afirmă el. Omul este supărat pentru că, deși salariul său a rămas neschimbat, respectiv 2.600 de lei pe lună, rata a ajuns la 1.800 de lei, față de 800 la momentul acordării creditului.

„CHF, niciun MUGUR de speranță”

Mulțimea strânsă în Piața Constituției a scandat împotriva băncilor, dar și a BNR, instituție acuzată că este de partea „cămătarilor”.

„Jos Isărescu”, „Conversia”, „Hoții”, „Cămătarii”, „Isărescu dictator, avocatul băncilor”, „Veniți, veniți, francul să-l goniți” sunt doar câteva dintre sloganurile care s-au auzit duminică în fața Palatului Parlamentului.

Oamenii au afișati pancarte cu mesaje precum „Luați franci penru casă ca să picați în plasă” sau „Je suis CHF :(((„, însă organizatorii susțin că obiectul mitingului nu îl reprezintă doar reglementarea situației creditelor în franci elvețieni ci a tuturor împrumuturilor în valută.

„Noi cerem o reconversie, nu doar pentru franci, ci pentru toate valutele. Dacă BNR nu mai intervine să țină euro, s-ar putea ca și cei cu credite în euro să ajungă în aceată situație”, a declarat pentru gândul Daniel Teodorescu, unul dintre organizatorii protestului.

Georgiana are 34 de ani. În 2008 a făcut un credit în franci elvețieni. La două săptămâni a fost sunată de un consultant de la o altă sucursală a băncii care i-a spus că s-ar fi încadrat și la euro.

„În 2012, când mi-a scăzut salariul, am contactat banca, însă nu am primit niciun răspuns”, ne-a povestit femeia, nemulțumită de relația cu banca. Georgiana spune că nu i s-a prezentat riscul valutar, astfel că a contactat un avocat alături de care să își caute dreptate în justiție.

„Eu am trăit cu un sentiment de vinovăție că sunt ultima fraieră care și-a făcut credit în franci elvețieni”, spune tânăra care a terminat SNSPA. În prezent, plătește o rată de 2.400 de lei pe lună. Cu o parte din bani o ajută tatăl, pensionar.

Cursul pentru francul elvețian anunțat de BNR a atins niveluri record la sfârșitul săptămânii, ca urmare a eliminării a plafonului minim impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând cu 15 ianuarie, când banca centrală a Elveției a decis să renunțe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunțat de BNR anterior deciziei Băncii Elveției, francul se află în creștere cu 20,7% față de leu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe...
Gestul unei femei din Neamţ, care a găsit pe stradă 4.100 de lei. Ai cui...
"Avea dureri crunte" - Pacient din Timișoara cu cancer, mort după o operație REUȘITĂ! Uluitor...
O nouă problemă de sănătate pentru Kate Middleton după anunțul cancerului! Ce diagnostic a primit
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Traian Băsescu a așteptat ani de zile acest moment. DECIZIE DEFINITIVĂ: Nu e nimic la...
Gina Pistol, schimbare în carieră. Vedeta TV a pregătit totul în mare secret
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult