„Je swiss dator vândut”: Ziua în care românii au ieșit în stradă să-l critice pe Mugur Isărescu

Publicat: 25/01/2015, 17:57
Actualizat: 03/09/2019, 05:09

Evoluția cursului de schimb a făcut ca ratele celor cu credite în franci elvețieni să se dubleze în ultimii ani. Acum, oamenii le cer autorităților să ia măsuri astfel încât băncile să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în lei, la cursul de la data semnării contractelor apreciat cu cel mult 20%. Mai mult, ei vor ca băncile să nu aplice comisioane sau garanții suplimentare, iar dobânzile să nu le depășească pe cele aplicate anterior.

„Nu ne-am cumpărat vile”

Protestatarii cu care am stat de vorbă s-au arătat deranjați de comentariile legate de motivele care i-au determinat să opteze pentru credite în „monede străine”.

„Eu nici nu știam cum arăta francul”, ne-a mărturisit un cetățean care a adăugat că la veniturile pe care le avea, împrumutul în franci elvețieni era singurul la care se încadra.

„Mie mi s-a spus că mă încadrez la 18.000 de lei sau 33.000 de franci. Nu am fost avertizată în legătură cu riscul valutar. Mai mult, mi s-a spus că mă încadrez la 33.000 de franci pentru că este o monedă stabilă care nu are cum să crească”, ne-a povestit și Maia, o profesoară în vârstă de 40 de ani din Capitală. Opt ani a strâns mare parte din salariu pentru a-și cumpăra o locuință.

„Dacă la un curs de 1,8 lei pe franc aveai un grad de îndatorare de 70%, la 4,6 lei pe franc, cât e acum, ajungi la 180% grad de îndatorare”, spune femeia, convinsă că autoritățile ar fi trebuit să facă mai multe, în special pentru că „băncile astea nu aveau voie să acorde credite în franci în țările din care proveneau aceste instituții financiare”, a punctat ea.

Cât despre relația cu banca, Maia susține că a transmis 20 de solicitări pentru a cere o întâlnire cu un reprezentant al instituție pentru a găsi împreună o soluție.

„Nu te bagă în seamnă. Vrem schimbarea legii. Rămânem și cu casa luată și cu datorie pe viață”, ni s-a plâns Ștefan. Bărbatul în vârstă de 30 de ani a luat trei credite în franci elvețieni. Dacă în 2007 plătea rate de 1.800 de lei pe lună, acum a ajuns la 3.100 de lei, pe fondul aprecierii monedei elvețiene.

Daniel are 50 de ani și este bugetar. Are un credit în valoare de 51.000 de franci elvețieni, luat în 2007, pentru că nu se încadra la euro.

„Dobânda e de 7,73%, degeaba minte domnul Vasilescu”, afirmă el. Omul este supărat pentru că, deși salariul său a rămas neschimbat, respectiv 2.600 de lei pe lună, rata a ajuns la 1.800 de lei, față de 800 la momentul acordării creditului.

„CHF, niciun MUGUR de speranță”

Mulțimea strânsă în Piața Constituției a scandat împotriva băncilor, dar și a BNR, instituție acuzată că este de partea „cămătarilor”.

„Jos Isărescu”, „Conversia”, „Hoții”, „Cămătarii”, „Isărescu dictator, avocatul băncilor”, „Veniți, veniți, francul să-l goniți” sunt doar câteva dintre sloganurile care s-au auzit duminică în fața Palatului Parlamentului.

Oamenii au afișati pancarte cu mesaje precum „Luați franci penru casă ca să picați în plasă” sau „Je suis CHF :(((„, însă organizatorii susțin că obiectul mitingului nu îl reprezintă doar reglementarea situației creditelor în franci elvețieni ci a tuturor împrumuturilor în valută.

„Noi cerem o reconversie, nu doar pentru franci, ci pentru toate valutele. Dacă BNR nu mai intervine să țină euro, s-ar putea ca și cei cu credite în euro să ajungă în aceată situație”, a declarat pentru gândul Daniel Teodorescu, unul dintre organizatorii protestului.

Georgiana are 34 de ani. În 2008 a făcut un credit în franci elvețieni. La două săptămâni a fost sunată de un consultant de la o altă sucursală a băncii care i-a spus că s-ar fi încadrat și la euro.

„În 2012, când mi-a scăzut salariul, am contactat banca, însă nu am primit niciun răspuns”, ne-a povestit femeia, nemulțumită de relația cu banca. Georgiana spune că nu i s-a prezentat riscul valutar, astfel că a contactat un avocat alături de care să își caute dreptate în justiție.

„Eu am trăit cu un sentiment de vinovăție că sunt ultima fraieră care și-a făcut credit în franci elvețieni”, spune tânăra care a terminat SNSPA. În prezent, plătește o rată de 2.400 de lei pe lună. Cu o parte din bani o ajută tatăl, pensionar.

Cursul pentru francul elvețian anunțat de BNR a atins niveluri record la sfârșitul săptămânii, ca urmare a eliminării a plafonului minim impus de Banca Elveției pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând cu 15 ianuarie, când banca centrală a Elveției a decis să renunțe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunțat de BNR anterior deciziei Băncii Elveției, francul se află în creștere cu 20,7% față de leu.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
ULTIMĂ ORĂ! Doliu în sportul românesc! A MURIT în urmă cu puțin timp
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Fulgy, fiul secret al lui Dan Bursuc?! Ipoteză șoc: „Du-te și fă-i analizele”! Mulți s-au...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Eşti acuzat de TENTATIVĂ DE OMOR dacă faci această greşeală în trafic! Legea DURĂ pentru...
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Două insule grecești, la un pas de închidere. Medic: Statul elen trebuie să impună măsuri...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! Şi-a ridicat picioarele şi s-a văzut…
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Descoperire importantă pentru omenire, îngropată în curând. De ce s-a luat această decizie neobișnuită
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Doliu în lumea muzicii populare. A murit la doar 43 de ani. Este ştirea momentului
Atenţie maximă la Paracetamol! Nu îl combina niciodată cu asta. Te poate băga în spital
Turcia e îngenuncheată. Localnicii și turiștii trăiesc apocalipsa, focul pârjolește tot. GALERIE FOTO
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...