Jeffrey Franks: România este o navă care a ieșit din furtună, dar în depărtare se vede o nouă furtună. CREȘTE SALARIUL MINIM, veți avea MAI PUȚINE ANGAJĂRI

Jeffrey Franks: România este o navă care a ieșit din furtună, dar în depărtare se vede o nouă furtună. CREȘTE SALARIUL MINIM, veți avea MAI PUȚINE ANGAJĂRI
Șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că în cazul în care ar crește salariul minim pe economie, există riscul ca angajatorii să facă mai puține angajări, fiind de părere că o creștere a prețului muncii ar putea avea efecte nedorite în economie.

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România, Jeffrey Franks, a declarat luni că FMI nu se opune unei creșteri a salariului minim, dar pentru aceasta trebuie făcute calcule foarte exacte.

Vestea bună pentru 2012 este că vom avea o creștere economică în România, iar vestea rea este că această creștere nu va putea determina o creștere a nivelului de viață al populației, a declarat Jeffrey Franks.

Referindu-se la salariul minim, oficialul FMI a spus că în cazul în care ar crește, există riscul ca angajatorii să facă mai puține angajări, fiind de părere că o creștere a prețului muncii ar putea avea efecte nedorite în economie.

„Dacă mergem la măcelărie sau la supermarket și cumpărăm carne și dacă mâine măcelarul scumpește carnea, veți cumpăra mai multă sau mai puțină carne? Probabil că veți cumpăra mai puțină carne. Dacă cresc salariile, angajatorii vor face mai puține angajări”, a declarat Jeffrey Franks.

El consideră că trebuie avut în vedere faptul că o creștere a salariului minim atrage după sine și o creștere a costurilor de salarizare pentru angajator și, ca urmare, acesta va avea tendința de a recruta mai puțini oameni. „În același timp, o creștere a salariului minim poate antrena și o creștere a consumului, ceea ce are, la rândul său, anumite efecte pozitive. Ca urmare, este nevoie de prudență în momentul luării unei decizii referitoare la creșterea salariului minim’, a mai spus Jeffrey Franks.

Oficialul FMI a atras atenția și asupra politicii de asistență socială, avertizând că există mii de cazuri în care asistența din partea statului se îndreaptă către persoane care pot încă munci.

„FMI nu consideră că România cheltuie prea mult pe asistență socială. Consideră că România a cheltuit ineficient banii pe asistentă socială”, a spus Franks.

Vestea proastă: Creșterea economică, insuficientă pentru a îmbunătăți standardul de viață

„S-a reîntors creșterea economică, avem patru trimestre consecutive de creștere economică, se pare că și ultimul trimestru din 2011 va reprezenta o creștere economică de 2,5%, mai mult decât estimasem și ne așteptăm ca și în 2012 să fie o creștere pozitivă. O veste proastă este însă că această creștere este insuficientă pentru a îmbunătății standardul de viață al românilor. 1,5 sau 2,5% este mai bine decât nimic, dar nu este suficient. Este nevoie de o creștere suplimentară”, a subliniat Franks.

În opinia șefului FMI în România sunt încă probleme foarte mari care împiedică creșterea, pentru revenire. Astfel, locurile de muncă sunt insuficiente față de nevoile românilor, fiind înregistrate foarte mari probleme în domeniul tinerilor și al celor mai în vârstă.

Franks este de părere că România este pe calea cea bună, dar mai sunt multe provocări de înfruntat. El a comparat România cu „o navă care a ieșit din furtună, a făcut câteva reparații, este într-o stare mai bună, dar se vede în depărtare o nouă furtună. Sunt nori deasupra Europei, România trebuie să navigheze prin aceste ape”.

Misiunea de evaluare a FMI se află la București în perioada 25 ianuarie – 6 februarie 2012, pentru a patra evaluare a acordului cu România. Misiunea anterioară a delegației comune a FMI, Comisiei Europene și Băncii Mondiale a avut loc în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2011, pentru a treia evaluare a politicilor bugetare în cadrul acordului stand-by de tip preventiv cu România. La încheierea misiunii de la finele anului trecut, șeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a apreciat că autoritățile au reușit să îndeplinească toate condiționalitățile cerute de Fond și se află în parametrii stabiliți cu acesta.

Acordul stand-by dintre România și FMI a început la 31 martie 2011 și este unul de tip preventiv, ridicându-se la 3,1 miliarde DST, respectiv 3,6 miliarde de euro.
 

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
FOTO. Gabriela, postări incendiare pe tik-tok! Iubita protejatului lui Gigi Becali face furori pe net
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Dacia Logan dispare, va fi istorie! Veste tristă pentru milioane de români. Cum se va...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
Doliu uriaş în showbiz! A murit, iar el e devastat: 'Din păcate, a decedat! A...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Români îngropați până în gât în varză murată. Faci ochii cât verzele când vezi acest...
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Abia acum s-a aflat! Răzvan Fodor a avut probleme de sănătate, după ce s-a întors...
Inchide