LATIFUNDIARII ROMÂNIEI care au primit cele mai mari subvenții agricole din 2010: în ce investesc milioanele primite

LATIFUNDIARII ROMÂNIEI care au primit cele mai mari subvenții agricole din 2010: în ce investesc milioanele primite
Primii cinci beneficiari de subvenții agricole au primit în acest an de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) peste 15 milioane de euro

Primii cinci beneficiari de subvenții agricole au primit înacest an de la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură(APIA) peste 15 milioane de euro. Topul este condus de TCE 3 BraziSRL, administrată de Culiță Tărâță, cu subvențiiîn valoare de circa 6,89 milioane euro, Comcereal SA, administratăde Adrian Porumboiu, și Interagro SA, a omului deafaceri Ioan Niculae, cu 2,51 milioane euro.Sumele sunt aferente anului 2010, pentru fiecare hectarproducătorii agricoli primind o subvenție de 131 de euro, din care80,36 euro la hectar bani de la UE, iar restul de 50,64 euro lahectar de la bugetul de stat. Din decembrie 2010 și până înprezent, APIA a plătit 544,5 milioane euro, pentru un număr depeste 847 mii de fermieri.

Culiță Tărâță: „Înfiecare an investesc 15-20 milioane de euro”

În acest an Culiță Tărâță, cel mai mare latifundiar al României,spune că vrea să investească 15-20 de milioane de euro în afacereadin Insula Mare a Brăilei. Fondurile vor fi îndreptate cătresilozuri, reabilitarea sistemului de irigații, precum și cătreachiziția de tractoare de mare capacitate. „În acest an vrem săaducem în Insulă și cele mai performante tractoare din lume, cu oputere ce depășește 600 CP. Un astfel de tractor costă circa200.000 de euro”, a spus Tărâță.

El a mai arătat că în ultimii cinci ani a investit în utilaje șiagregate peste 100.000 de euro. „Avem 106 combine de ultimăgenerație de la Class, John Deere, Case, la care se adaugă 180 detractoare, dintre care 55 de mare putere, cu peste 350 CP, iarrestul de 125-300 CP. Am făcut investiții și în mașini de erbicidatde mare precizie”, a declarat pentru gândul Culiță Tărâță. Elmai spune că pentru reabilitarea sistemelor de irigații din Insulăa cheltuit în ultimii cinci ani aproape 30 milioane de euro.
„Din cele 55.682 hectare din Insula Mare a Brăilei, irigăm înprezent 37.000 de hectare. Ar mai fi necesare încă 25 de milioanede euro pentru a reabilita sistemele de irigații pe încă 18.000 dehectare. Pe acestea sistemele de irigații sunt distruse întotalitate, rețeaua electrică este la pâmânt”, a declarat CulițăTărâță.

Un fermier francezprimește 480 euro la hectar, unul român, doar 130 euro lehectar

„O ziaristă m-a întrebat la un moment dat ce fac eu cu atâțiabani (subvențiile pentru suprafață – n.red.). De parcă i-aș băga înbuzunar. Problema este că pe piața comercială internațională eu nupot concura cu fermierii din Franța, Germania, Marea Britanie careprimesc subvenții de 480 de euro la hectar, în timp ce fermieriiromâni primesc doar 126 de euro la hectar. Noi și bulgarii suntemcoada”, spune Tărâță. Când vom primi și noi aceleași subvenții cafermierii din UE? Când vom avea și noi negociatori care să stea înpicioare, nu în genunchi”, este de părere administratorul IMB.

  • La rândul său, Gheorghe Nica, directorul general al IntercerealMovila, companie care va primi de la APIA subvenții pentrusuprafață, aferente anului 2010, în valoare de circa 1,3 milioaneeuro, spune că în acest an are programate investiții de un milionde euro.
  • „Investițiile vor fi orientate către achiziția de utilaje derecoltat, amenajarea de sisteme de irigații și cumpărarea detractoare și semănători”, a declarat pentru gândul Gheorghe Nica.Intercereal Movila, companie unde a fost acționară și companiaAsirom, va cultiva în acest an 4.800 de hectare de grâu, 1.050hectare de orz, 1.400 hectare de floarea-soarelui, 2.300 hectare deporumb. „Din iarnă culturile au ieșit într-o stare bună devegetație, sperăm să avem producții mai bune decât în 2010. Doarcultura de rapiță a avut ceva de suferit din cauza gerurilor dinaceastă iarnă”, spune Nica. În ultimii ani, investițiile făcute deIntercereal Movila în agricultură au depășit 3,5 milioane euro, dincare 2 milioane în utilaje și 1,5 milioane euro în spații dedepozitare și dotarea laboratoarelor de analiză aferente.

Ștefan Poienaru: „Nejudecăm cu statul de 8 ani”

Un alt fermier care se află în primii 10 beneficiari desubvenții de la APIA este Ștefan Poienaru, carecontrolează Agrofam Fetești. Acesta lucrează 17.800 de hectare,dintre care 8.000 de hectare sunt concesionate, iar alte 9.000hectare sunt luate în arendă. Spune că se judecă cu statul de optani pentru încă 8.000 de hectare. „În 2003 am cumpărat un fost IAScu ferme, drumuri, șandramale și am cerut și pământul, așa cumaveam dreptul, dar nu l-am obținut. Terenul este deținut de AgențiaDomeniilor Statului (ADS). Avem pretenții de la stat în valoare de6 milioane euro, reprezentând subvenții aferente terenului IAS-uluiachiziționat. Cu toate că avem o hotărâre din 2004 prin care amcâștigat dreptul de a ne fi concesionat terenul IAS-ului, aceastanu a fost pusă în aplicare de autoritățile statului”, a declaratpentru gândul ȘtefanPoienaru.

2.000 de lucruriproaste, dar două bune

Lui Poienaru îi place să spună că a făcut „2.000 de lucruriproaste în capitalismul sălbatic din agricultură, dar am făcut șidouă lucruri bune”. „Avem un program coerent de investiții. Înfiecare an am investit 2 milioane de euro în agricultură și nepropunem să continuăm și în acest an la fel”, arată Poienaru.Investițiile le-a făcut fie din fonduri Sapard, fonduristructurale, dar și din resurse proprii. Un alt doilea lucru bun pecare l-am făcut este investiția în calitatea echipei noastre, semândrește Poienaru.

Investiții de milioanede euro în fiecare an

Investițiile de până acum realizate de Agrofam Fetești au vizatachiziții de tehnologie, spații de depozitare. Firma deținecapacități de depozitare de 80.000 de tone, peste 30 de combine,peste 20 de tractoare de 250 CP. În sisteme de irigații a investitpână acum 4 milioane de euro. În domeniul zootehnic, deține unedintre cele mai mari ferme de ovine – 4.000 de oi – și caprine -2.000 de capre – din România, precum și 150 de taurine. „Încercămsă facem o afacere rentabilă din creșterea caprelor. Avem o fabricăde brânzeturi în care am investit 500.000 de euro și alți 900.000euro într-un abator adus dintr-o localitate apropiată de PolulNord, care era specializat pentru carnea de ren”, a conchisPoienaru.

Topul celor mai marisubvenții agricole din 2010

Beneficiar Subvențiileprimite
1. TCE 3 BRAZI S.R.L 6.897.539,33 euro
2. COMCEREAL S.A 3.502.440,79 euro
3. INTERAGRO S.A 2.516.520,97 euro
4. MARIA TRADING S.R.L. 1.463.973,05 euro
5. INTERCEREAL S.A. MOVILA 1.394.595,75 euro

Sursa: Agenția pentru Plăți și Intervenție înAgricultură

ŞOC total la CFR Cluj. Dan Petrescu începe cursa pentru supremaţie şi aduce alţi doi...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
FOTO. Nicoleta Luciu, cel mai fierbinte pictorial! Imaginile tinereții într-o decapotabilă din piele
FOTO. Transformare ireală: așa arată unul dintre cei mai renumiți cântăreți români, la 60 de...
ULTIMA ORĂ! Ce se întâmplă acum cu Dincă. Este strigător la cer. Părinții fetelor ucise...
Mărturiile unui spion: Nu este ce se vede la televizor. La televizor îl vedem pe...
Floricica Dansatoarea din SUA. O oponentă a lui Trump a devenit virală după ce a...
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit în Vama Veche o virgină din București
Cântăreață din România, mesaj sfâșâietor de pe patul de spital: “Rugați-vă cu mine”
Cristofor Columb a fost EXHUMAT! Cine era de fapt MARELE explorator. Istoria Americii nu va...
S-a aflat cel mai ascuns secret al lui Ceaușescu. Strategia lui avea să aducă sfârșitul....
ATENȚIE! Se dau bani de la stat! Ce categorii de români vor primi 180 lei...
Când sunt Moşii de toamnă 2020 şi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor
Ai unul dintre aceste simptome? Atunci ești considerat suspect de COVID-19
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Ţara europeană care intră din nou în blocaj total din cauza pandemiei. Autorităţile au hotărât...
Inchide