Adrian Popa
04.05.2019
Financiar

LED-urile nu sunt suficiente, iar proiectoarele de ceață te pot băga în bucluc. Cum se utilizează corect luminile mașinii pentru a nu lua amendă

LED-urile nu sunt suficiente, iar proiectoarele de ceață te pot băga în bucluc. Cum se utilizează corect luminile mașinii pentru a nu lua amendă
Ni s-a întâmplat de multe ori să vedem pe stradă mașini care circulă fie cu faza lungă în oraș, fie fără nicio lumină aprinsă pe întuneric beznă, dar cele mai multe nelămuriri sunt poate atunci când vine vorba despre luminile de ceață. Acestea creează confuzie pentru că se folosesc relativ rar, transmite ProMotor.

Esențialul este să știi când se folosesc, iar mașina e făcută să te ajute în acest sens. La activarea lor (faza scurtă/lungă, lumini de ceață) se vor aprinde și niște martori în bord. Mare grijă trebuie avut la faza lungă. Aceasta se poate activa din greșeală fiindcă folosim destul de des manena de semnalizare.

De asemenea, șoferii trebuie să mai știe că un vehicul poate fi oprit sau staționat cu toate luminile stinse, în locurile în care aceste manevre sunt permise atunci când se află fie pe un drum iluminat, astfel încât vehiculul este vizibil de la o distanță de cel puțin 50 de metri, fie în afara părții carosabile.

Luminile de întâlnire, denumite „faza scurtă”, trebuie în mod obligatoriu folosite pe timp de zi, indiferent că vă aflați pe drumuri naționale, europene sau pe autostrăzi.

Citește continuarea…

Foto: 123RF

 

Inchide