Leul e la cel mai scăzut curs din mai 2010. Dealerii recomandă „cumpărarea prudentă” de euro. De ce s-a întărit moneda națională și cât de bun este un leu puternic

Leul e la cel mai scăzut curs din mai 2010. Dealerii recomandă cumpărarea prudentă de euro. De ce s-a întărit moneda națională și cât de bun este un leu puternic
Publicat: 23/04/2012, 19:28
Actualizat: 23/04/2012, 20:48

De la începutul acestui an până acum leul s-a apreciat față demoneda unică europeană cu 2,5%. Doar în ultima săptămână cursulmonedei naționale față de euro a scăzut cu 0,8%, vineri cursuloficial anunțat de banca centrală fiind de 4,1683, cel mai scăzutnivel din ultimele nouă luni și jumătate.

Unii dealeri valutari, cei care operează și monitorizeazătranzacțiile de valută, susțin că motivul pentru care leul este maiputernic în ultima perioadă este intervenția, discretă și greu deprobat, a Băncii Naționale a României.

Dealerii: BNR ajută leul pentru a menține starea de”pace valutară”

„Intervențiile BNR sunt greu de dovedit, însă banca centralăeste prezentă în piață. Motivele acestei politici de apreciere amonedei naționale nu sunt foarte clare. Unul dintre ele ar putea fică Banca Națională încearcă pe această cale să mai taie din avântulinflației – un leu mai puternic înseamnă importuri mai ieftine -pentru a menține starea de pace valutară la nivelul populației”,ne-a declarat un dealer.

El recomandă „cumpărarea prudentă” de euro, așteptările piețeifiind ca leul să nu rămână mult timp atât de apreciat față demoneda europeană.

Leul nu este însă singura monedă din regiune care s-a apreciatfață de euro. Conform cursurilor valutare de vineri după-amiază, dela sfârșitul anului trecut până acum leul a câștigat 2,53% față deeuro, coroana cehească 2,75%, forintul 1,63% în timp ce zlotulpolonez s-a depreciat cu 2,72% față de moneda unică europeană.

Cursul BNR nu este însă și cel practicat de către bănci sau decătre casele de schimb valutar, ceea ce înseamnă că șansele realeale doritorilor de a obține un profit concret din evoluția cursuluisunt foarte mici, mai ales atât timp cât variațiile lui suntrelativ reduse.

CEC vinde cel mai ieftin euro

Conform cotațiilor de pe site-urile băncilor, vineri cele maibune cursuri de vânzare ale bancherilor erau în jurul nivelului de4,19-4,22, la bănci ca CEC, Banca Românească sau Bancpost, cele maimari fiind în jurul valorii de 4,23-4,25 la bănci precum BCR, BRD,UniCredit Țiriac Bank și Volksbank.

Leul slab și inflația mare ar putea suplini lipsareformelor

În ceea ce privește viitorul cursului, economiștii nu se grăbescsă tragă vreo concluzie, fiind destul de clare doar avantajele șidezavantajele unui curs mai mare sau mai mic.
„Dacă leul se apreciază nu este neapărat o veste bună. În timp ce,poate, presiunile asupra inflației sunt mai mici, prin ieftinireaimporturilor plătite în euro, exportatorii locali pierd dincompetitivitate”, explică Matei Păun, managing partner BACInvestment. El susține că dată fiind starea actuală a economiei arfi de preferat un curs mai mare, respectiv un leu mai slab, care săreducă dezechilibrele economice.

„Dacă aceste dezechilibre nu pot fi remediate prin reforme,atunci să lăsăm inflația să rezolve problema. Iar mari reforme pânăacum nu am văzut. Tăierea salariilor bugetarilor nu este o reformă,ci o simplă tăiere. Statul este în continuare ineficient”, continuăPăun.

Isărescu: variațiile de 3-4% ale cursului nu trebuie”băgate în seamă”

În ceea ce privește importanța cursului pentru români,guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în repetate rânduri căîn România evoluția cursului este „aproape o obsesie” pe planlocal. La începutul acestei luni guvernatorul BNR a declarat căvariațiile de 3-4% ale cursului nu trebuie „băgate în seamă” șinici nu ar trebuie să se resimtă imediat în evoluțiaprețurilor.

În același timp însă, economia locală este „euroizată”, după cumexplică Păun, atât în ceea ce privește ponderea creditelor învalută în soldul total al creditelor acordate (în ianuarie soldulcreditelor în valută, echivalent lei, era de 176 de miliarde delei, în timp ce valoarea totală a creditelor acordate în lei era de67 de miliarde de lei) cât și în calcularea diverselor taxe sautarife practicate în România atât de către stat cât și de cătreoperatorii economici din mediul privat.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Televiziunea care DISPARE din România! O altă lansare bombă are loc astăzi...
CONSTĂNȚENII dau BULUC să se VACCINEZE la centrul din CITY PARK MALL Video
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021