Liber la gazele de șist. ANRM: „Exploatarea gazelor de șist din România NU este interzisă”. Cine i-a schimbat lui Victor Ponta viziunea pe această temă

Publicat: 25/01/2013, 16:57
Actualizat: 29/07/2014, 18:28

Explorarea și exploatarea gazelor de șist în România nu sunt interzise, dar companiile care au acorduri petroliere pentru a efectua aceste operațiuni întâmpină mari greutăți în obținerea avizelor necesare, deși fac eforturi disperate, au declarat pentru gândul reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).


AVERTIZARE ANM: Se schimbă brusc vremea în toată țara. Vezi aici PROGNOZA METEO PENTRU ORAȘUL TĂU


În plus, moratoriul privind gazele de șist anunțat de Guvernul Ponta în luna mai a anului trecut și care presupunea că autoritățile nu eliberau avize și autorizații firmelor interesate de acest tip de resurse a luat sfârșit în luna decembrie, după cum a explicat pentru gândul Remus Cernea, fostul consilier pe probleme de mediu al premierului Victor Ponta.

„Explorarea și exploatarea gazelor de șist din România nu sunt interzise, nu mai există nici acel moratoriu care a fost instituit până în luna decembrie, însă nici titularii care au obținut acorduri petroliere pentru gazele de șist nu pot face nimic. Ei fac toate eforturile, se zbat, dar nu pot obține avizele necesare”, a declarat pentru gândul Dorin Cojocaru, Directorul Direcției de Gestionare, Evaluare și Concesionare Resurse/Rezerve de Petrol din cadrul ANRM.

Întrebat când ar putea începe primele forări pentru exploatarea gazelor de șist, Cojocaru s-a ferit să ofere un răspuns tranșant. Pe de altă parte, el spune că Ministerul Mediului a solicitat ANRM ca în acordurile petroliere să fie introdusă o prevedere prin care se interzic operațiuni de fisurare pe perioada de explorare.


PLUS: IMAGINI DURE: miliardarul Dinu Patriciu, de nerecunoscut după operația de transplant de ficat

PLUS: Anunț neașteptat pentru cei care descarcă filme de pe torenți. Ce s-a întâmplat la câteva ore după anunț

PLUS: O veste proastă pentru șoferi: Cu cât și de când cresc amenzile

PLUS: EXCLUSIV. Planul lui DD pentru recâștigarea OTV


Ce companii caută gaze de șist în România

Între companiile care au acorduri petroliere cu ANRM pentru explorarea-exploatarea gazelor de șist se numără firma americană Chevron și firma canadiană Midia Resources.

Chevron România Exploration and Production SRL are un acord în vigoare, preluat prin transfer în anul 2011, de la firma Regal Petroleum SRL, pentru un perimetru din Bârlad.

Tot Chevron are și acorduri pentru perimetrele Adamclisi, Costinești și Vama Veche. Acestea sunt „acorduri petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a petrolului (țiței și gaze naturale situate în orice tip de colector)”.

Firma canadiană Midia Resources are un acord în vigoare pentru investigarea potențialului de gaze de șist pentru un perimetru aflat la sud de Craiova.

Și asocierea formată din Mol Hungarian Oil and Gaz Public Limited Company împreună cu S.C. Expert Petroleum S.R.L. este interesată de gaze de șist, având acorduri petroliere semnate cu ANRM pentru perimetrele Voivozi și Adea, din partea de vest a României. Este vorba despre „acorduri petroliere de explorare, dezvoltare și exploatare a petrolului (țiței și gaze naturale situate în orice tip de colector)”, potrivit unei note a Ministerului Mediului.

Chevron a obținut certificatul de urbanism de la CJ Vaslui

Compania Chevron a obținut, pe 20 decembrie anul trecut, de la Consiliul Județean Vaslui, certificatul de urbanism pentru „Lucrări de amenajare și foraj pentru sonda de explorare Păltiniș 1A”.

Sursa: Consiliul Județean Vaslui

„Chevron, pentru perimetrul din Bârlad, face eforturi disperate pentru a obține autorizațiile pentru a trece la foraj. Sunt necesare foarte multe autorizații. Nu am certitudinea că, după ce le vor obține, ei pot să înceapă exploatarea în una sau trei luni. Nici nu se știe dacă sunt gaze de șist care să poată fi eficient exploatate”, a declarat pentru gândul Dorin Cojocaru.

Chevron ar urma să înceapă forajul în satul Păltiniș, comuna Băcești din județul Vaslui. Autoritățile locale par să nu fie la curent. „Poate (Chevron n.n.) face un studiu. Noi nu știm nimic. Acum avem alte probleme, suntem înzăpeziți. Avem două drumuri blocate”, a declarat pentru gândul viceprimarul comunei Băcești, Ionel Broșteanu.

Pentru perimetrul de la Bârlad, Chevron a înaintat anul trecut spre avizare la ANRM proiectele geologice privind săparea a 3 sonde cu adâncimi cuprinse între 3000 și 4000 metri. Programul sondelor cuprinde analizarea formațiunilor traversate și nu include utilizarea metodei de fisurare hidraulică, după cum a precizat ANRM.

Canadienii de la East West Petroleum, interesați de gaze de șist

În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat cinci acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM și cinci companii.

Cele cinci acorduri aprobate de Guvern sunt:

– Acordul petrolier în perimetrul EX-2 TRIA, încheiat între ANRM și East West Petroleum Corp

– Acordul petrolier în perimetrul EX-11 Buziaș, încheiat între ANRM și Universal Premium SA

– Acordul petrolier în perimetrul EX-6 Curtici, încheiat între ANRM și Mol Hungarian Oil and Gas Public Limited Company împreună cu SC Expert Petroleum SRL

– Acordul petrolier în perimetrul EX-4 Tulca, încheiat între ANRM și Clara Petrolem LTD

– Acordul petrolier în perimetrul EX-9 Păuliș, încheiat între ANRM și Universal Premium SA.

Directorul din cadrul ANRM, Dorin Cojocaru, susține însă că nici unul din cele cinci acorduri petroliere nu se referă la gazele de șist. El a precizat însă că firma East West Petroleum Corp a înaintat la ANRM, pe lângă acordul aprobat de Guvern, și alte trei solicitări care se referă la gaze de șișt, dar „pe care le am pe masă”, nefiind aprobate, spune Cojocaru.

„Compania East West Petroleum Corp avea cereri pentru patru acorduri petroliere. Cel care a fost aprobat în decembrie nu este pentru exploatarea gazelor de șist. Celelalte trei acorduri, care se referă la gaze de șist, le am pe masă, nu sunt aprobate”, ne-a asigurat Dorin Cojocaru.
Începe explorarea în Bihor

Pe site-ul companiei canadiene, reprezentanții East West Petroleum Corp estimează că vor începe, până la jumătatea acestui an, forajele pentru lucrările de explorare-exploatare în zona județului Bihor.

Imediat după ce Guvernul a aprobat acordul petrolier pentru Est West Petroleum – despre care Dorin Cojocaru spune că nu vizează gazele de șist, ci „gaze libere și condensate”-, compania canadiană a anunțat pe site-ul său că va începe operațiunile de achiziție de date seismice prin care va identifica cele mai bune zone unde să amplaseze sondele de foraj.

„East West Petroleum Corp are plăcerea de a anunța că a primit aprobarea finală din partea Guvernului din România să înceapă operațiunile pe cei 1.000 de km pătrați pe perimetrul concesionat EX-2 Tria din vestul României”, se arată într-un comunicat din decembrie al East West Petroleum Corp.

Pe site-ul companiei canadiene se arată că „există informații că o mare cantiate de gaze de șist ar putea exista în blocurile controlate de East West Petroleum”.

Sursa: eastwestpetroleum.ca

Compania a anunțat că va desfășura un program de doi ani care include achiziția de date seismice 3D pe 120 de kilometri pătrați și de date seismice 2D pe 200 de kilometri, plus forarea a trei sonde.

Greg Renwick, directorul executiv al East West Petroleum, a declarat pentru Bihoreanul că „achiziția de date seismice” presupune identificarea prin unde sonore a celor mai bune locații pentru amplasarea sondelor.

„Această tehnică e folosită în întreaga lume și a mai fost folosită și în Tria. Populația nu va fi afectată”, a spus Renwick.

Moratoriul pentru gazele de șist, valabil până în decembrie

În Programul de Guvernare al USL, prezentat în mai 2012, se menționa „instituirea imediată a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de șist până la finalizarea studiilor ce se află în derularea la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fracționare hidraulică”.

Contactat de gândul Remus Cernea, fost consilier pe probleme de mediu al premierului Victor Ponta în primul Cabinet, și care în prezent este deputat din partea Partidului Verzilor, ne-a declarat că moratoriul impus de autorități s-a încheiat la sfârșitul lunii decembrie.

„A existat un moratoriu pentru gaze de șist până în decembrie. Adică până în luna decembrie autoritățile nu au mai dat avize firmelor interesate de gazele de șist. În decembrie moratoriul s-a încheiat”, ne-a declarat Remus Cernea.

„În Parlament, suntem doi deputați din partea Partidului Verde, Remus Cernea și Ovidiu Iane, facem parte din USL sub sigla căruia am candidat și am câștigat mandate de deputat. Acest lucru nu înseamnă că vom fi de acord cu toate propunerile guvernamentale sau ale majorității parlamentare. Vom vota >”, a declarat Remus Cernea.

Cernea spune că „verzii” din România consideră tehnologia de exploatare a gazelor de șist prin fracturare hidraulică drept una periculoasă pentru mediu. „În România am avut proteste la Bârlad, la Constanța a fost organizat un referendum pe această temă, pe 9 decembrie. Noi credem că nu ar trebui să fie utilizată această tehnologie în România”, spune Cernea.

Ponta, despre gazele de șist

La începutul anului, premierul Ponta a spus, la un post de televiziune, că, din punctul său de vedere, „ideea gazelor de șist, care, în primii patru-cinci ani ține numai de explorare, nu se poate exploata, bazându-mă pe ce am văzut în America, dar și în Polonia, eu cred că trebuie să o tratăm serios pozitiv„, după cum reiese din transcriptul emisiunii, publicat pe site-ul guvernului.

Întrebat de ce și-a schimbat poziția în legătură cu gazele de șist și dacă a fost influențat de consilierul său Wesley Clark (Wesley Clark este membru în CA al BNK Petroleum, companie care desfășoară explorări pentru depistarea gazelor de șist în Polonia n.n.), premierul Victor Ponta a negat, la jumătatea lunii ianuarie, la un alt post TV, afirmând că a fost influențat de primul ministru polonez.

„(Premierul polonez n.n.) mi-a arătat că în Polonia, altfel o țară total dependentă de importurile din Rusia, spre deosebire de România care are încă o producție nu suficientă, dar importantă de gaze naturale, din momentul în care au început să exploateze gazele de șist nu doar pentru economie este competitiv prețul la care îl extrag, dar și negocierile lor cu Gazprom s-au schimbat”, a explicat Ponta.

Cine este Wesley Clark

În luna iulie, premierul a anunțat că îl va avea drept consilier special al primului-ministru, pe teme de securitate și strategii economice pe generalul american în rezervă Wesley Clark, fost comandant NATO și candidat la Casa Albă.

Generalul Wesley Clark este membru în Consiliul de Administrație al BNK Petroleum, companie care desfășoară explorări pentru depistarea gazelor de șist în Polonia. Acțiunile companiei sunt listate la bursa de la Toronto.

Ce sunt gazele de șist

După ce americanii au inventat tehnologia de exploatare, gazele de șist au început să fie folosite pentru încălzire, ele fiind cunoscute de peste 200 de ani.

Gazele de șist sunt considerate resurse neconvenționale care se află într-o concentrație mică în volume de rocă, cu dispersie pe suprafețe mari, aflate la adâncimi de 2-3 km. Extragerea acestora se realizează printr-o tehnologie numită fracturare hidraulică.

Pentru exploatare se introduce o sondă până la stratul de roci și se generează o explozie.

Pentru un singur foraj poate fi nevoie de o cantitate de 10 milioane de litri de apă. Iar substanțele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să contamineze straturile superioare de apă freatică. Pe de altă parte, specialiștii susțin că există riscul producerii unor cutremure.

Exploatarea gazelor de șist, risc major pentru pierderea influenței Rusiei

„La nivelul Uniunii Europene se apreciază că în Europa este posibilă existența unor resurse bogate de hidrocarburi neconvenționale, în special a gazului de șist. România este una dintre țările UE unde se estimează că ar exista resurse de gaz de șist și care ar putea fi exploatate”, potrivit unui document al Ministerului Mediului.

În luna mai, după venirea la putere a guvernului USL, Ministerul Mediului și Pădurilor a instituit un moratoriu asupra prospectării și exploatării gazelor de șist. „Acest lucru s-a făcut pentru stoparea explorării a doua zone – Bârlad și sudul litoralului – de către firma americană Chevron”, este de părere Cosmin Gabriel Păcuraru, doctorand în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj Napoca.
Moratoriul a luat sfârșit în decembrie anul trecut.

Și in Bulgaria a existat un moratoriu privind gazele de șist.

Singura țară din UE care a început exploatarea gazelor de șist este Polonia.

„Descoperirea de noi resurse de gaze naturale în Marea Neagră în apropierea litoralului românesc și bulgăresc și de resurse semnificative de gaze de șist în Polonia, România și Bulgaria, resurse despre care se afirmă că ar garanta cel puțin securitatea energetică a țărilor respective pentru o lungă perioadă de timp și ar face posibil exportul de gaze ale acestor țări către țările vestice. Aceste descoperiri reprezintă un risc major în pierderea unui procent semnificativ din exporturi de către Rusia și o pierdere a influenței strategice în zonă”, este de părere Cosmin Gabriel Păcuraru.

În luna martie anul trecut, PSD a înaintat în Senatul României un proiect de lege care prevede interzicerea acestui tip de extracție. Acest proiect a fost respins de Senat anul trecut.

Potrivit specialiștilor, exploatarea gazelor de șist ar putea reduce cu 10% importurile din Rusia.

În România, încă nu există un cadru de reglementare a explorării și exploatării acestui tip de resurse energetice.

Referitor la impactul asupra mediului, Ministerul Mediului anunța anul trecut că nu s-au identificat proceduri de evaluare a impactului asupra mediului deschise pentru proiecte de explorare/exploatare a gazului de șist, la autoritățile de mediu din teritoriu.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Alexandra, fiica lui Carmen Harra, apariție spectaculoasă în costum de baie!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Cu cine s-a iubit Adela Popescu? Secretul ruşinos: l-a lăsat chiar când...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
SPITALUL din CÂMPULUNG Muscel CUMPĂRĂ alimente din CONSTANȚA
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
OMS a făcut cel mai crunt anunț al momentului. Nimeni nu ar fi crezut că...
Vedeta noastră, șocată în proria casă, în miez de noapte. Surpriza neplăcută care o aștepta...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...