Lupta dintre Internet Explorer și Firefox văzută din România – Microsoft recunoaște „greaua moștenire” a IE6. PLUS: De ce Microsoft spune că IE9 e „din altă ligă”. INTERVIU GÂNDUL

Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 23/04/2012, 19:42

Lansat la mijlocul lunii martie de către Microsoft, Internet Explorer 9 a ajuns deja la aproape 700.000 de download-uri în România. Cota de piață însă, de doar 3,09%, conform Stat Counter, este în continuare sub cea a IE 6, de 4,24%, browser-ul care, după cum recunosc și oficialii Microsoft, a rămas în memoria utilizatorilor drept nesigur și instabil, cu mari probleme legate de securitatea informațiilor. Datele sunt aferente perioadei martie 2011- august 2011.

„IE9 este cu totul altceva. Reprezintă reintrarea noastră în jocul browserelor foarte foarte rapide. Dacă e să vorbim despre IE6, nu trebuie să uităm că este un produs care are deja 10 ani. Să ne gândim ce alte produse software vechi de 10 ani mai folosim acum?”, explică pentru gândul Tudor Galoș, Windows business group lead în cadrul Microsoft România. „Noi încercăm acum să schimbăm părerea multora din spațiul online care au avut experiențe neplăcute cu browser-ele noastre mai vechi, în special cu IE6. Este o moștenire grea, dar, cei care îl încearcă sunt de acord că IE9 este un produs foarte bun”, a adăugat el.

Cota de piață a browserelor, pe producători și versiuni

Sursă: Stat Counter

Galoș, 31 de ani, care lucrează pentru Microsoft România de opt ani și jumătate, fiind recrutat de gigantul american de pe băncile Politehnicii din București, spune că principalul obiectiv al Microsoft în România legat de acest produs este să îi convingă pe români să îl descarce și să îl încerce.

IE9 nu a fost, într-adevăr, primit cu prea mare căldură de către utilizatori. Poate cel mai important motiv este că el poate rula doar sub Vista și sub Windows 7, care, în total reprezintă circa 35% din piața sistemelor de operare folosite în România (din care Windows 7 reprezintă aproape 31% – în perioada martie-august 2011, conform Stat Counter), care este dominată clar de Windows XP, cu o pondere de 61,6% din total. Restul problemelor, întâlnite la variantele mai vechi de IE, cum sunt viteza sau securitatea au fost rezolvate, într-o proporție destul de mare încă de la lansarea IE 8, după cum explică oficialii Microsoft.

Cota de piață a sistemelor de operare în România

Sursă: Stat Counter

În ceea ce privește concurența cu Firefox sau cu Chrome, Galoș spune că termenul de „competiție” nu este, neapărat, cel mai potrivit. „Mulți vor spune că market share-ul este vizibil mai mic decât cel al celor mai recente versiuni de Firefox sau Chrome. Da, așa este. Dar ele nu sunt destinate business-ului. În cazul lor upgrade-ul se poate face direct din browser. Ești invitat la fiecare deschidere să faci upgrade. Noi nu ne permitem acest lucru. Noi ne gândim că IE9 este folosit în multe modele de business, de exemplu, drept care vrem ca upgrade-ul să fie gestionat corespunzător. Ținând cont de viteză, de securitate și de celelalte calități, putem spune că IE9 este din altă ligă”, spune Galoș.

Argumentele aduse de Microsoft în favoarea folosirii IE9 sunt legate de cele două puncte cheie: viteza de încărcare a paginilor și securitatea transmiterii de informații.

Conform unui studiu recent al NSS Labs, IE9 oprește până la 100% executarea URL-urilor periculoase, dintre care 92% prin SmartScreenFilter, la care se poate adăuga și Application Reputation pentru o securitate maximă. Prezentarea studiului poate fi citită pe situl Go4it.

Foto: Octav Ganea

În ceea ce privește viteza de încărcare a paginilor, încă de la primele teste făcută de techRadar, cu Kraken și SunSpider, IE9 s-a dovedit cel mai rapid.

Cele două caracteristici sunt completate însă de o a treia, la fel de importantă, susține oficialul Microsoft: folosirea HTML 5, dar și a procesorului grafic pentru randări permite un alt fel de experiență pe net. „Vă dau un exemplu: site-ul The Killers. Nu mai vorbim despre o navigare tipică, ci despre una cu randări în timp real. Vorbim despre posibilitatea unei experiențe tridimensionale pe siteuri”, explică Tudor Galoș. În acest sens Microsoft a dezvoltat o serie întreagă de parteneriate cu diverse site-uri, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.

Întrebat de ce Microsoft a investit atâta timp și atâția bani în IE9, Galoș a explicat că este vorba despre imaginea totală a companiei pe care o reprezintă. „Vrem să asigurăm utilizatorilor o experiență completă a ceea ce înseamnă Windows, deci nu doar rapiditate în aplicații, ci și o navigare rapidă și în siguranță pe Internet. Dacă experiența pe browser este neplăcută, atunci și experiența Windows este mai puțin plăcută”, spune oficialul Microsoft.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Județele din România cu cele mai mari rate de infectare. Ce restricții au nevaccinații aici
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei