Marea problemă a patronilor în 2010: moralul angajaților

Redactor:
Simona Simionescu
Marea problemă a patronilor în 2010: moralul angajaților
Specialiștii în resurse umane spun că patronii ar trebui să se preocupe și de moralul angajaților care au scăpat de disponibilizări, chiar dacă unii dintre ei s-au bucurat de ușoare creșteri salariale în 2009.

Specialiștii în resurse umane spun că patronii ar trebui să sepreocupe și de moralul angajaților care au scăpat dedisponibilizări, chiar dacă unii dintre ei s-au bucurat de ușoarecreșteri salariale în 2009. „Există oameni care au supraviețuitvalului de concedieri, al căror moral nu este extraordinar și cucare sperăm să repornim afacerea”, a declarat Ruxandra Stoian,partener în cadrul departamentului de servicii de consultanțăresurse umane al PricewaterhouseCoopers (PwC), cu ocazia unuiseminar pe tema pieței forței de muncă. Este de așteptat astfel caîn 2010 companiile să acorde o importanță mai mare stării de spirita angajaților, spune ea, într-o perioadă în care situația continuăsă fie incertă pe piața muncii. Majoritatea experților în resurseumane recomandă patronilor renunțarea la angajații mai puținperformanți scăderii salariilor tuturor.

Salarii mai mari, după merit

Stoian spune că și în 2010 mediul privat va acorda majorărisalariale – ce-i drept, sub nivelul de anul trecut – și în specialcelor care merită. În medie, oamenii vor primi un plus de 6% laleafă, comparativ cu creșterea de 7,5% de la nivelul anului trecut.”Renunțăm la creșteri salariale în masă și dăm salarii mărite numaicelor care aduc plus valoare în firmă, pentru că există joburi maidinamice, care merită”, explică specialistul. Cel mai probabil,numai jumătate dintre companii vor crește lefurile tuturorangajaților, însă în mod diferențiat, față de 70%, în 2009.

Pe sectoare de activitate, companiile din industrie au anunțatcele mai mari majorări, de 7,1%, cele mai mici creșteri fiindașteptate pe segmentul bunurilor de larg consum, respectiv 4,6%,potrivit studiului PayWell 2009, realizat în decembrie anul trecutde către PwC. La începutul anului trecut, tot industria se anunțacea mai generoasă, însă în realitate de cele mai mari plusurisalariale au beneficiat angajații din sectorul farmaceutic (9,3%),în timp ce serviciile financiare au înregistrat cele mai micicreșteri (5,3%).

Șomajul tehnic, preferat concedierilor în2010

Specialiștii spun că tot mai multe companii își vor trimiteangajații în șomaj tehnic și în concedii fără plată, pentru a evitaconcedierea angajaților. Asta după ce în 2009, numai 16% dintrefirmele private au apelat la șomaj tehnic, pe o perioadă de până latrei luni, și 8% la concediu fără plată, potrivit studiului PwC.”Companiile nu au fost interesate de șomajul tehnic, pentru că estegreu să delimitezi exact cine pleacă și cine rămâne, însă auexistat diferențe pe diferite sectoare”, a explicat RuxandraStoian.

De departe, producția a fost „campioană” în acest caz, pentru căeste obișnuită și pentru că șomajul tehnic este ușor de aplicat:atunci când nu există cerere se poate opri activitatea. În schimb,lucrurile sunt mai dificile pe partea de servicii, unde ar trebuirestructurată întreaga activitate. În cazul șomajului tehnic,angajatorii și salariații nu plătesc contribuții de asigurărisociale și impozit pe venit. Foarte important este că angajatul îșipăstrează slujba și primește și 75% din salariul de bază. În plus,statul pierde mai puțin prin neîncasarea acestor contribuții decâtîn cazul șomajului permanent.

Citește și..
FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Ce avere are, de fapt, Gigi Becali! Bombă: îl concurează pe Ion Țiriac. `Rețineți ce...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
Experimentul INUMAN care s-a petrecut la Pitești. Încercarea de DISTRUGERE a personalității umane, o pată...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Horoscop 19-25 aprilie 2021. Zodia care câștigă bani în aceste zile
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×