MAȘINĂ SECOND-HAND. Ce trebuie să verifici când cumperi o mașină la mâna a doua

MAȘINĂ SECOND-HAND. Ce trebuie să verifici când cumperi o mașină la mâna a doua
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 17/03/2013, 14:05

Cumpărarea unei mașini second-hand este oprovocare pe care puțini o depășesc cu succes. Pentru a evitacapcanele pe care le întind vânzătorii mai puțin onești,gândul vă furnizează un mic ghid al lucrurilor maipuțin uzuale pe care un eventual cumpărator ar trebui să le facăînainte de a bate palma cu vânzătorul unei mașini la mâna adoua.


Atenție la actele mașinii!

• Nu uitaținicodată să solicitați carnetul de service al autovehicului. Înacest fel, veți afla de la reprezentanța producătorului auto ceintervenții a suferit în timp mașina pe care vă gândiți să oachiziționați. Dacă vă gândiți să cumpărați o mașinăsecond-hand de peste graniță, nu faceți acest lucru pefugă. Verificați în prealabil autovehiculul la Registrul AutoRomân(RAR). „Spre exemplu, o mașina aparținând unei firme deleasing din România este vândută, pe baza unor acte false, înGermania. Nu de puține ori firma din Germania o revinde chiar uneipersoane din România. Cumpărătorul, de bună credință, merge la RARși abia acolo află că mașina este deja înmatriculată pe numelesocietății de leasing”, spune pentru gândulCristian Muntean, directorul Asociației Societăților deService Auto din România (ASSAI), o organizațieprofesională care reprezintă interesele a peste 400 de service-uriauto independente.
• În plus,reprezentantul ASSAI, vă sfătuiește să cereți vânzătoruluiultimele poliție de asigurare ale mașinii. Cu unmic efort de detectiv, veți putea afla de la societatea deasigurare „cazierul” autovehicului pe care doriți să îlcumpărați.

Caroseria și motorul dau indicii importante desprevârsta și uzura mașinii
•Vizita laun tinichigiu vă poate scuti de costurile unei investiții autoneinspirate. O mașină second-hand al căruikilometraj arată cifre derizorii, dar are zgârieturi sau vopsealipsă la îmbinări, uși sau șuruburile de prindere, ridică semne deîntrebare în ochii cumpărătorului avizat. O altă metodă de averificare a vechimii reale este o analiză atentă a datelor de peanvelope (marcă, an de fabricație). „Dacă mașina are pe bord 25.000de kilometri și are alte anvelope decât cea de la roata de rezervă,probabil mașina are în realitate mai mulți kilometri”, explicăMuntean.
•Verificați elementele din aluminiu din jurul motorului. „Dacăacestea sunt mate sau de culoare gri, înseamnă că materialele suntîmbătrânite și mașina are mulți ani”, spun specialiștii. Similar,dacă există diferențe mari de culoare între furtunuri, cum ar ficele de răcire, este un semn că autovehiculul a avut intervenții înacea zonă.

Mașina de 2.500 de euro, cea mai căutată

Iar pretențiile vânzătorilor de mașini second-hand scadconstant. Statisitc, ele s-au diminuat cu peste 11% față de anul2009. Numărul mare de oferte, dar și puterea scăzută de cumpărare aromânilor au făcut ca cele mai căutate autovehicule să fie celeieftine, de până la 2.500 de euro, după cum declara recent BogdanVulpe, program manager al sitului de profil auto.ro.

Chiar și în aceste condiții, 2010 a fost însă un an de excepțiepentru comercinații de mașini rulate. Dacă în primele cinci luni,numărul autovehiculelor second nou înmatriculate s-a situat înmarja de 10.000-13.500 de unități, finalul anului a adus tranzacțiirecord. Punctul maxim a fost atins în chiar ultima lună a lui 2010,când peste 41.000 de români au înmatriculat o mașină lamâna a doua. Însă această creștere conjuncturală este pusăpe seamă iminentei majorări a taxei auto.

În medie, un autovehicul al constructorului german Volkswagen setranzacționa, la nivelul lunii noiembrie 2010, pentru 7.461 deeuro. Opelurile second-hand aveau, o medie la vânzare de circa5.000 de euro. Un caz aparte îl reprezintă mașinile marca Audi. Elefac notă discordantă în piață și sunt cotate chiar mai bine decâtîn 2009. Prețul lor a crescut cu 1,4%, până la nivelul de 13.451 deeuro. Vehiclele Dacia au o valoare de revânzare de aproximativ2.370 de euro, potrivit datelor auto.ro.

Taxa de poluare, frână pentru piața second

De anul acesta, taxa pentru poluare a fost majorată consistent.Guvernul a decis o creștere medie de circa 45% față de nivelulanterior. Astfel, înmatricularea unei mașini cu o motorizare Euro4, de 1.400 de centimetri cubi, veche de un an, este taxată cu 787euro, față de 380 de euro cât era în 2010. Aceeași motorizare, darpentru o mașină veche de trei ani implică plata unei taxe de 651 deeuro, față de 315 la nivelul anului trecut.
Pentru o mașină nouă cu motor Euro 5, de 3.000 de centimetri cubi,se va plăti o taxă de 1.133 de euro. Totodată, o motorizare Euro 5de 1.100 de centimetri cubi, care în 2010 era scutită de taxă, vafi taxată cu 50 euro în cazul unei mașini noi și cu 40 de euro încazul unui autoturism vechi de doi ani.

Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Cum este, de fapt, viața de soție lângă milionarul Cristi Borcea! Acum, Valentina Pelinel a...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Conversațiile intime dintre Irina şi amant! Dar stai să vezi ce poze îi dădea: 'Te-am...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
ACUM, INTERVIU LIVE cu prof. univ.dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Liviu Dragnea e distrus! Cine e bărbatul cu care Irina Tănase l-a înșelat
Astrele au avut dreptate. Despărțirea lui Liviu Dragnea de Irina Tănase a fost prezisă încă...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...