Meserii fără căutare. Agentul imobiliar, o specie pe cale de dispariție

Redactor:
Ionuț Morariu
Meserii  fără căutare. Agentul imobiliar, o specie pe cale de dispariție
Oficial, la nivel național, angajatorii din România caută numai 20 de agenți imobiliari

Oficial, la nivel național, angajatorii din România caută numai20 de agenți imobiliari. Aceasta este meseria cu cea mai redusă”cerere de forță de muncă” consemnată în trimestrul al patrulea din2010, potrivit datelor Institutului Național de Statistică(INS).
„Anii de criză au adus o reducere de circa 50% a numărului deangajați din agențiile imobiliare românești”, a declarat pentrugândul Ruxandra Cleciu, președintele Asociației Române a AgențiilorImobiliare (ARAI). Reprezentatul ARAI vede însă și o parte plină apaharului în această nouă realitate. „Piața a cernut, iar agențiicare au rămas sunt cei mai buni, adică cei care încheietranzacții”, precizează Cleciu.
Visul câștigurilor mari și rapide care aprindea imaginațiaaspiranților la statutul de agent imobiliar a apus. În prezent,majoritatea brokerilor din domeniu colaborează cu companiile deprofil, având statul juridic de PFA sau microîntreprindere, iaracest lucru presupune lipsa unui venit constant . În acestecondiții, prelungirea „înghețului” de pe piața imobiliară locală afăcut ca mulți dintre agenții imobiliari să aibă luni de zile încare nu au reușit să încaseze nici măcar un singur leu dincomisioane. Departe de modelul de succes vehiculat în presă în urmăcu trei ani al brokerului Horațiu Florescu despre care se afirmacă, în 2007, ar fi avut venituri de circa un milion de euro.

Peste 20.000 de joburi vacante la nivelnațional

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al patrulea alanului trecut a fost de 20.400. Față de trimestrul anterior,joburile disponibile sunt cu 3.000 mai puține, conform datelor INS.Însă, „comparativ cu același trimestru al anului 2009, ratalocurilor de muncă vacante a crescut cu 0,01 puncte procentuale”,potrivit aceleiași surse.

  • O treime (6.800) din numărul total al locurilor de muncăvacante se regăsesc în industria prelucrătoare, unde rata a luatvaloarea de 0,71%. Circa 16% din totalul locurilor de muncă vacantes-au înregistrat în sănătate și asistență socială (3.300 de locurivacante), iar aproape 13% în administrația publică (2.600 de locurivacante).
  • Cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată deangajatori s-a referit, în trimestrul al IV-lea din 2010, laocupațiile de operatori la instalații și mașini și asamblori demașini, echipamente și alte produse (0,79% rata locurilor de muncăvacante, respectiv 4.300 locuri vacante) și de specialiști cuocupații intelectuale și științifice (0,64% rata locurilor de muncăvacante, respectiv 4.500 de locuri vacante).
  • Cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistratîn sănătate și asistență socială (1,11%). La polul opus, cu celemai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsitîn industria extractivă (0,04%).

Numărul salariaților,
mult sub nivelul din 2008

Statisticile sunt însă contradictorii atunci când vine vorba de afurniza o cifră clară cu privire la numărul total de contracte demuncă în vigoare în România. Potrivit datelor Oficiului Național alRegistrului Comerțului (ONRC), la finele anului 2009 toatecompaniile din România care și-au depus bilanțul aveau împreună 4,5milioane de salariați. În aceeași perioadă, Inspecția Munciiraporta peste 5,92 milioane de contractwe de muncă active, conformZiarului Financiar. În plus, deși o serie de companii de pe piațalocală au au anunțat că dau drumul la angajări, numărul de persoanecare vor f+i recrutate nu va depăși 10.000. Dacia, Ford, Cora,Auchan, H&M, HP sau ING se numără printre numele sonore care audeclarat că vor continua politica de noi angajări.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Trecutul STRANIU al poliţistului care l-a trântit la pământ pe inginerul argeşean! Ce făcea bărbatul...
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Dragostea pentru muncă, dusă la extrem. Un tată și-a botezat copilul „Departamentul de Comunicare Statistică”
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Se dau bani de la stat! Ce categorie de români poate primi și 3.400 de...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide