Ministerul de Interne: „Guvernul nu mai dă bani pentru casele distruse de inundații”. Primarii: „Oamenii nu au înțeles cuvântul ăsta, asigurare”

Ministerul de Interne: „Guvernul nu mai dă bani pentru casele distruse de inundații”. Primarii: „Oamenii nu au înțeles cuvântul ăsta, asigurare”
"Statul nu a mai dat și nu va mai da despăgubiri pentru locuințele afectate de inundații. Legea (asigurărilor obligatorii a locuințelor-n.red.) nu ne permite", a declarat pentru gândul Mihai Capră, secretar de stat MAI.

Românii ale căror locuințe au fost afectate de inundațiile dinultima vreme nu vor primi nici un leu drept despăgubiri de la stat,potrivit reprezentanților Ministerului Administrațiilor șiInternelor. „Statul nu a mai dat și nu va mai da despăgubiri pentrulocuințele afectate de inundații. Legea (asigurărilor obligatorii alocuințelor-n.red.) nu ne permite. Pentru case nu mai dămdespăgubiri”, a declarat pentru gândul Mihai Capră,secretar de stat MAI.

În total, inundațiile din ultima vreme au afectat 146 delocuințe din 70 de localități, situate în 29 de județe, potrivitdatelor transmise gândul de InspectoratulGeneral pentru Situații de Urgență.

După intrarea în vigoare anul trecut, pe 15 iulie, a legii 260privind asigurarea obligatorie a locuințelor, autoritățile nu aumai dat niciun fel de despăgubiri celor cărora casele le-au fostafectate de viituri, a declarat pentru gândul Marius Bulugea,directorul general al PAID, compania care emite polițele deasigurare obligatorie a locuințelor.

„Scopul legii privind asigurările obligatorii pentru locuințechiar acesta a fost de la început, și anume ca statul să nu maiplătească de la buget despăgubiri în cazul producerii riscurilorasigurate (cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări deteren-n.red.). Nicio primărie nu va trece peste lege”, a explicatBulugea.

Prevederea apare în articolul 22 din legea amintită. „Persoanelefizice sau juridice care nu își asigură locuințele aflate înproprietate, în condițiile prezentei legi, nu beneficiază, în cazulproducerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivitprezentei legi, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de statsau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuințelor”,se arată în articolul 22 din legea 260 din 2008, actualizată în2011.

Bulugea spune că în sarcina Guvernului rămâne refacereainfrastructurii și a instituțiilor publice afectate deinundații.

Primarii: „Oamenii nu auînțeles ce înseamnă cuvântul ăsta, asigurare”

Primarii încă nu s-au lămurit dacă oamenii ale căror case aufost afectate de viituri vor mai putea primi bani „de lacentru”.

Viceprimarul localității Arpașu de Jos, din județul Sibiu,lovită recent de inundații, spune că așteaptă să vadă ce se vadecide la Prefectură după ce se va finaliza analiza pagubelor. „Unnumăr de 62 de persoane din 20 de locuințe au rămas izolate pe oinsulă, când a lovit viitura. Este un cartier de romi. Oamenii aufost atunci evacuați cu barca. Casele nu au fost inundate, ci doarcurtea, beciurile. Noroc că s-a oprit ploaia. La Arpașu de Sus,dintr-o casă a mai rămas un sfert”, a declarat pentrugândul Aurelian Văcariu,viceprimarul localității Arpașu de Jos, din județul Sibiu.
El spune că din cei 2.800 de locuitori ai comunei, mai puțin de 5%au o poliță de asigurare obligatorie pentru locuințe.

Dacă îi va amenda după 15 iulie pe cei care nu au asigurăriobligatorii pentru locuințe? „Nu cred că ar fi normal să trecemdirect la amenzi. Probabil că o avertizare mai întâi ar fi maiindicată, să știe omul că trebuie să își facă asigurarea într-olună. Problema este că oamenii nu au înțeles cuvântul acesta,asigurare. Oamenii nu știu cum o asigurare îi poate ajuta dacă apale ia casa”, mai spune Văcariu.

Dorin Magda, primarul comunei Cârțișoara (Sibiu), o comună cu opopulație de 1.250 de oameni, afectată de inundațiile recente,recunoaște că nu știe dacă legea mai permite acordarea dedespăgubiri pentru locuințele distruse de inundații. „Posibil. Nuștiu. Trebuie să văd legea”, a răspuns Dorin Magda, după ceredactorul gândul l-a informat căoficialii MAI spun că nu vor fi dați bani pentru locuințeledistruse de inundații, după intrarea în vigoare a legii privindasigurările obligatorii de locuințe. În momentul următor, acestași-a strigat secretara: „Avem aici legea 260 cu asigurările?”.

„Va urma o analiză, se va lua în discuție, va veni o comisie dela Prefectură”, a mai adăugat primarul comunei Cârțișoara.

Circa26% dintre locuințele dinRomânia sunt asigurate

Bulugea spune că din cei 2.700 de locuitori ai celor trei comunedin Sibiu afectate recent de inundații – Cârțișoara, Arpașu de Josși Porumbacu de Jos -, numai 58 au asigurare obligatorie delocuință. „Asta înseamnă că doar 2 din 100 de locuințe suntasigurate obligatoriu. Deocamdată nu au fost înregistratesolicitări de daune. Este posibil să apară dosare”, spuneBulugea.

Bulugea spune că, la nivel național, în cele 11 luni de cândeste în vigoare legea 260, au fost făcute 540.000 de polițe deasigurări obligatorii pentru locuințe, ceea ce reprezintă un gradde acoperire de 6,45%. Pe zi se fac circa 1.200-2.000 de polițe,spune directorul general al PAID. La acestea, se adaugă polițelefacultative pentru locuințe, în prezent 20% dintre locuințele dinRomânia fiind asigurate cu o poliță facultativă. În total, rezultăcă 26,45 % dintre locuințe sunt asigurate.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide