Miniștrii Finanțelor din zona euro au convenit să sprijine băncile afectate de criză

Miniștrii Finanțelor din zona euro au convenit să sprijine băncile afectate de criză
Miniștrii Finanțelor din zona euro au convenit să sprijine băncile europene, la câteva ore după ce guvernele din Franța și Belgia au anunțat că vor salva grupul financiar Dexia, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia, transmite Reuters.
Publicat: 23/04/2012, 19:31
Actualizat: 28/04/2012, 06:32

Miniștrii Finanțelor din zona euro au convenit să sprijine băncile europene, la câteva ore după ce guvernele din Franța și Belgia au anunțat că vor salva grupul financiar Dexia, pe fondul temerilor tot mai acute privind criza din Grecia, transmite Reuters.

Dexia, creditor franco-belgian specializat în credite către primării și autorități locale, a devenit marți prima bancă din zona euro care a necesitat intervenție guvernamentală pentru a evita falimentul în urma crizei datoriilor de stat din zona euro.

„Toată lumea a fost de acord că principalul motiv de îngrijorare ar fi evenimentele îngrijorătoare de pe piețele financiare, care ar putea escalada într-o criză bancară”, a declarat ministrul german al Finanțelor, Wolfgang Schaeuble, într-o conferință de presă susținută la încheierea reuniunii de la Luxembourg a miniștrilor Finanțelor din zona euro.

Probabilitatea tot mai ridicată a intrării Greciei în faliment în următoarele luni a alimentat temerile privind o criză bancară în Europa, care ar agrava condițiile economice internaționale și ar afecta serios sistemul financiar global.

Comisarul european pentru Economie și politică monetară, Olli Rehn, a declarat marți pentru Financial Times că miniștrii Finanțelor, care au respins până acum orice recapitalizare concertată a băncilor, s-ar putea răzgândi deoarece situația impune măsuri urgente.

„Există o percepție tot mai mult împărtășită că este nevoie de o abordare concertată, coordonată în Europa, multe dintre elemente fiind implementate la nivel național. Pozițiile de capital ale băncilor europene trebuie consolidate pentru a furniza marje suplimentare de siguranță, reducând astfel incertitudinea”, a arătat oficialul.

Ministrul britanic al Finanțelor, George Osborne, a declarat la Luxembourg că a simțit o îngrijorare tot mai profundă în rândul colegilor săi.

„Băncile din zona euro trebuie consolidate. Trebuie să reflectăm realitatea situației din zona euro și trebuie să luăm în calcul realitatea riscurilor suverane percepute de piețe. Și asta necesită mai mult capital în băncile din zona euro”, consideră oficialul britanic.

Dexia va fi divizată pentru separarea activelor „toxice”, inclusiv expunerea pe Grecia și pe alte state cu probleme din zona euro. Operațiunile și activele „sănătoase” vor fi vândute.

Holdingul care va prelua activele „toxice” va primi garanții guvernamentale de la Franța și Belgia pentru a se putea refinanța și a evita falimentul.

Acțiunile Dexia s-au prăbușit marți cu peste 22%, la trei ani după ce banca a fost obiectul unei alte intervenții guvernamentale din cauza expunerii pe piața creditelor ipotecare subprime.

Tot mai multe bănci europene sunt excluse de pe piețele financiare și se bazează exclusiv pe Banca Centrală Europeană pentru lichiditate.

„Pericolul escaladării crizei se regăsește în sectorul bancar, după cum demonstrează evenimentele recente”, a afirmat Schaeuble, făcând aluzie la tensiunile de pe piața interbancară care amintesc de urmările falimentului Lehman Brothers, în 2008.

Președintele BCE, Jean-Claude Trichet, a avertizat la sfârșitul lunii trecute că criza financiară este departe de final și a cerut guvernelor din zona euro să rezolve problemele.

„Aș spune că este responsabilitatea lor să facă față celei mai grave crize de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Suntem epicentrul acestei crize globale”, a arătat Trichet, de obicei mai rezervat în exprimare.

Întrebat dacă BCE ar trebui să-și asume rolul de „creditor de urgență”, după modelul adoptat în ultimii trei ani de Rezerva Federală a SUA și de Banca Angliei, Trichet a arătat că banca pe care a condus-o până în septembrie s-a angajat deja la vărsarea de lichiditate nelimitată pe piețe, însă nu ar trebui să refinanțeze fondurile de „bailout” din UE.

Schaeuble a adăugat că cei 27 de miniștrii ai Finanțelor din UE au convenit să raporteze la următoarea reuniune lunară situația băncilor din fiecare țară și măsurile pregătite pentru protejarea lor.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
FOTO. Sorana Cîrstea a eclipsat până și Turnul Eiffel! Apariție wow la Paris a iubitei...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
SCANDALOS! Actrița de filme pentru adulți cere despăgubiri de 5 milioane de dolari. Ce i...
Bomba anului: Simona Halep se mărită cu Toni Iuruc! Avem dovada: campioana radiază de fericire...
Ea este noua iubită a lui Pepe. Şi-au făcut publică relaţia cu un sărut pătimaş
Ploile nu se opresc. ANM a emis o nouă avertizare meteo în aproape toată ţara
BANCUL ZILEI – Amantul soției vrea o mărire
Răspunsul lui Francisc Doboș, după ce IPS Teodosie a spus că la ortodocși „vine lumina”...
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Horoscop duminică, 13 iunie. Scorpionii petrec timp cu persoana iubită
Horoscop. Cei mai încăpățânați nativi din zodiac: nu ascultă pe nimeni, indiferent de greșeli
Kanye West a și uitat-o pe Kim Kardashian. Este uluitor cui i-a furat iubita!
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsită moartă
Veste ȘOC pentru cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Este bomba zilei. Cutremur în lumea medicală
Explozie uriașă la 6:30 A.M. Primul bilanț: 11 morți
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum arată maşina care sperie piaţa auto mondială, şi de care se tem chiar şi...