Ministrul Transporturilor ne liniștește în privința Autostrăzii Transilvania: „Are un viitor luminos”

Redactor:
Ioan Dornescu
Ministrul Transporturilor ne liniștește în privința Autostrăzii Transilvania: „Are un viitor luminos”
Ministrul Transporturilor Ioan Rus apreciază că Autostrada Transilvania are "un viitor luminos" și estimează că finalizarea construcției ar putea avea loc în anul 2017.

„Gilău – Nădășel, cred că într-o lună începem lucrările, organizare de șantier și începerea efectivă a lucrărilor, și din banii din acciza la motorină mai departe, Suplacu de Barcău – Borș, unde, de altfel, o parte din lucrări sunt făcute. (…) Pentru Câmpia – Turzii, înapoi spre Târgu Mureș, avem finanțare europeană, pe fonduri de dezvoltare regională, și nu avem de la Târgu Mureș la Brașov. Deocamdată, în zona aceasta nu avem identificată o finanțare clară. Vom vedea pe bugetul de anul viitor ce putem introduce”, a declarat Rus într-un interviu acordat agenției MEDIAFAX.

Întrebat despre viitorul acestei autostrăzi, Rus a replicat că acesta este unul „luminos”.

„Eu cred că în 2017 o vom avea gata”, a mai spus ministrul.

Proiectul autostrăzii Brașov-Borș, denumită Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 și început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român plătind companiei americane 37,2 milioane de euro și datorii de 50 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Ioan Rus să sprijine continuarea lucrărilor la această autostradă, oprite în 2005 de „niște indivizi”, precizând că autostrăzile nu aparțin de acest minister, dar amintind că Rus a fost în Guvernul care a inițiat proiectul.

CNADNR se află sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură.

Întrebat despre eventuala revenire a CNADNR în subordinea Ministerului Transporturilor, Rus a afirmat că aceasta este o chestiune care va fi lămurită de Guvern, probabil după alegerile prezidențiale.

 

Inchide