MINUNEA DE LA BRAȘOV: cât costă acest obiect

Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 19:47

Potrivit unui raport de monitorizare a achizițiilor publice întocmit de Institutul pentru Politici Publice (IPP), Primăria Brașov este campioană națională absolută în privința prețurilor exorbitante „bifate” pentru coșurile de gunoi amplasate în ultimii doi ani: nu mai puțin de 1.610 lei/bucata cu TVA (1.353 lei fără TVA) în 2010, preț coborât apoi la 1.402 lei/bucata cu TVA (1.130 lei fără TVA) în 2011.

Precizăm că acestea sunt prețurile medii ale celor trei tipuri de coșuri de gunoi cumpărate de Primăria Brașov la fiecare „tură” de asemenea achiziții. Potrivit datelor puse la dispoziție de municipalitate, cele mai ieftine au fost coșurile de „tipul I”, din care au fost achiziționate 60 de bucăți în 2010 și 110 bucăți în 2011: 1.394 lei/buc. cu TVA (1.124 lei/buc. fără TVA). Cu 516 de lei mai scumpe, cele din „tipul III” – din care s-au cumpărat 70 de bucăți în 2010 și 150 în 2011 – au costat 1.910 lei/buc. cu TVA (1.540 lei fără TVA).

FOTO: Adrian Popescu

În fine, cele mai costisitoare au fost cele 45 de coșuri de „tipul II”, pentru care s-au plătit nu mai puțin de 1.978 lei/buc. cu TVA (1.595 lei fără TVA). „Diferențele de preț vin din dimensiunile și capacitățile diferite, precum și din materialele folosite, din sistemele de prindere și de închidere și din numărul de recipienți colectori și de capace de rezervă pentru fiecare coș”, a sunat explicația primită de gândul din partea purtătorului de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea.

De la plastic la beton și tablă de oțel galvanizată

Potrivit lui Toarcea, până în primăvara lui 2010, edilii Brașovului au fost scutiți de grija procurării coșurilor de gunoi: prin contractele de concesionare a salubrizării orașului încheiate în 2005 cu firmele Urban SA și Comprest SA, pentru o perioadă de 8 ani (2006-2014), acestea erau obligate să instaleze, pe cheltuiala lor, și câte 1.000 de coșuri de gunoi fiecare, înlocuindu-le ori de câte ori era nevoie pe cele deteriorate, distruse ori furate.

FOTO: Adrian Popescu

Fabricate din plastic de o firmă din Oradea și una din București, aceste coșuri costau între 250 și 280 de lei bucata fără TVA, în funcție de modul de amplasare – prinse cu coliere metalice pe stâlpii de iluminat public sau agățate pe stâlpi proprii din metal de 1,10 m înălțime.

„Până în 2009 inclusiv, cele 2.000 de coșuri – înlocuite în proporție de circa 70% în fiecare an de firmele de salubrizare, ca urmare a distrugerii și furturilor – au acoperit integral necesarul orașului, procentajul scăzând însă la doar circa 60% la ora actuală, după lucrările de reabilitare a centrului istoric și a majorității bulevardelor, străzilor și cartierelor orașului. Primăria nu mai avea cum să impună firmelor de salubritate să mărească numărul coșurilor, pe cheltuiala lor, așa că a trebuit să le achiziționăm noi pe cele de care aveam nevoie. Apoi, coșurile din plastic nu se mai potriveau, ca aspect și mod de amplasare, cu noul aspect și ambient stradal din centrul istoric și de pe arterele principale. Plus că era nevoie de niște coșuri făcute în așa fel încât să fie ușor de manevrat la golire și de asigurat după, dar greu de vandalizat sau de furat”, ne-a mai explicat purtătorul de cuvânt al municipalității.

Și astfel s-a ajuns la cele trei tipuri de coșuri noi, două cu capacități de 120 și 100 de litri, din tablă de oțel zincată pe suport de beton de 10 cm grosime și unul de 75 de litri cu corpul din tablă de oțel zincată, beton mozaicat și grilaj din lemn de esență tare, „pentru care rata de înlocuire a fost de nici 5% în cazul primelor două tipuri și de zero în cazul celui de 75 de litri, roboțelul, cum l-am botezat noi”, după cum arată el.

FOTO: Adrian Popescu

Peste 641.000 de lei pentru SC Berra Edilsistem SRL Pitești, ofertant unic

Cele trei tipuri noi de coșuri de gunoi au fost achiziționate de Primăria Brașov în mai 2010 și aprilie 2011, în urma unor cereri de ofertă publicate pe SEAP. Singurul ofertant a fost, de fiecare dată, o firmă din Pitești, SC Berra Edilsistem SRL, care a încasat, „per total”, 641.391 lei: 202.995 lei plus TVA de 38.569 lei în 2010, pentru 150 de coșuri, prețul mediu fiind de 1.610 lei/buc, TVA inclusă; 322.441 lei plus 77.386 lei TVA pentru 285 de coșuri în 2011, prețul mediu scăzând, ca urmare a creșterii volumului achiziției, la 1.402 lei/buc., cu tot cu TVA.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Jador s-a oprit la un bărbat care se ruga pe stradă! L-a luat cu el...
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Vedeta și-a început viața intimă la 11 ani, iar la 12 devenea mamă! Tatăl ei...
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Netflix, în România: Tim Burton și Catherine Zeta – Jones filmează pe meleaguri mioritice
Marea CONFRUNTARE între ORBAN și CÎȚU! Se ALEGE PREȘEDINTELE PNL. LIVE
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Adevărul despre Irina Tănase! Ce a făcut, de fapt, în timp ce Dragnea era la...
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...