Nicolae Ciucă a discutat cu miniștrii Energiei din regiune despre soluții pentru a trece cu bine peste actuala criză. Deciziile pentru asigurarea resurselor necesare

Publicat: 22/09/2022, 15:24

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a găzduit, joi, la Palatul Victoria, reuniunea ministerială a miniștrilor Energiei din regiune, aflați la București pentru a participa la Conferinței internaționale a gazului în România (RIGC – Romanian International Gas Conference).

Premierul a discutat cu miniștrii de resort din regiune despre soluțiile care pot fi implementate la nivel regional pentru a asigura gazul necesar cetățenilor și mediului de afaceri.

La reuniunea au participat Virgil Popescu – Ministrul Energiei, Andrei Spînu – vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Kostas Skrekas, ministrul Mediului și Energiei din Grecia, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Alparslan Bayraktar, adjunctul ministrului Energiei și Resurselor Naturale din Turcia, Mykola Kolisnyk, adjunctul ministrului Energiei din Ucraina, Péter Sztáray, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria și George Chikovani, director general, JSC Georgian Oil and Gas Corporation – Georgia.

„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz”

Reuniunea a pus accent pe aplicarea proiectelor de întărire a cooperării între țările participante, în vederea asigurării resurselor energetice și a găsirii celor mai bune  soluții pentru întărirea securității energetice a tuturor statelor participante.

„România se numără printre țările europene care dețin resurse importante de gaz și de producere a energiei electrice. Acest format de dialog este găzduit de România pentru a asigura țărilor din regiune necesarul de gaz natural, dar și pentru a genera soluții care să ofere sprijin economiilor puternice din Vestul Europei, de al căror bun mers depinde și economia regiunii noastre”, a declarat premierul, conform unui comunicat al Guvernului.

Șeful Executivului dăduse asigurări, luni, că românii vor avea suficiente gaze naturale pentru sezonul rece care urmează. Nicolae Ciucă a anunțat că România a atins deja ținta privind cantitatea de gaze înmagazinată pentru iarnă. „Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%. România a atins astfel ținta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României, precum extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al țării”, a transmis premierul luni.

În plus, discuțiile au vizat necesitatea cooperării în vederea diversificării surselor și rutelor de aprovizionare cu energie pentru a putea trece cu bine peste actuala criză energetică și au fost trecute în revistă și identificate noile rute alternative pentru transportul de gaze naturale prin porturile din Turcia și Grecia și interconectarea pentru transportul și tranzitul gazelor naturale către România.

Conform sursei citate, România a reamintit necesitatea  proiectului de interconectare prin cablul subteran de transport de energie electrică pe ruta Azerbaidjan – Georgia -România- Ungaria.

„Evenimentul a confirmat solidaritatea pe care țările din regiunea noastră o demonstrează în actualul context geoplitic, generat de agresiunea militară rusă asupra Ucrainei”, a transmis Guvernul.

Întâlnire cu acționarul BSOG

Tot joi, premierul s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanții Fondului de investiții Carlyle Group, principalul acționar al Black Sea Oil and Gas Romania.

Potrivit comunicatului Guvernului, în cadrul dialogului, au fost prezentate planurile de dezvoltare a investițiilor Grupului Carlyle, cu accent asupra dezvoltării capacităților de producție a gazului natural și a energiei.

Premierul a prezentat viziunea Guvernului privind consolidarea capacităților interne de asigurare a resurselor necesare pentru aprovizionarea populației și mediului de afaceri cu gaz și energie electrică, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

La sfârșitul lunii iunie a început oficial producția de gaze naturale în cadrul Proiectului MGD din Marea Neagră. Proiectului de Dezvoltare Gaze Naturale Midia – Proiectului MGD, primul proiect nou de dezvoltare gaze naturale din zona românească a Mării Negre realizat după anul 1989, operaționalizat de compania Black Sea Oil & Gas, are capacitatea de a acoperi, în prima fază, 10% din cererea anuală de gaze naturale a României.

Resursele de energie ale României

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, principalele resurse de energie primară în aceste prime șapte luni ale anului au totalizat 19.168,6 mii tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 510,3 mii tep faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Producţia internă a însumat 10.281,2 mii tep, în scădere cu 516,9 mii tep faţă de aceeași perioadă din 2021, iar importul a fost de 8.887,4 mii tep, cu 0,1% mai mult decât anul trecut. Cea mai mare scădere la import a fost la capitolul gaze naturale utilizabile, de 17,3%, conform datelor agregate de INS.

În primele șapte luni din 2022, resursele de energie electrică ale țării au fost de 37.795,5 milioane kWh – în scădere cu 2.121,1 milioane kWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2021, ceea ce înseamnă o diminuare cu 5,3%.

Potrivit datelor INS, în primele șapte luni ale anului, pe fondul scumpirii energiei, românii și-au redus cu 7,9% consumul de curent electric.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii