Noaptea DECISIVĂ pentru Grecia a trecut: Eurogrupul A APROBAT AL DOILEA PLAN DE SALVARE a țării. Cum au hotărât oficialii prezenți la Bruxelles să acopere o „gaură” de câteva miliarde de euro- BREAKING NEWS

Miniștrii de Finanțe ai zonei euro au aprobat marți dimineața planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public și o ștergere parțială a datoriei grecești deținută de creditori privați, au anunțat mai multe surse europene.

Miniștrii de Finanțe ai zonei euro au aprobat marți dimineața planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public și o ștergere parțială a datoriei grecești deținută de creditori privați, au anunțat mai multe surse europene, relatează AFP.

Discuțiile legate de eliberarea tranșei în valoare de 130 de miliarde de euro necesară pentru salvarea Greciei de la faliment au durat mai bine de 12 ore, precizează The Guardian. „Miniștrii (de Finanțe din zona euro) redactează declarația finală”, a anunțat un oficial european, după ce a anunțat că forumul Eurogrupului a ajuns la un acord asupra acestui plan, după mai multe negocieri intense.

Miniștrii de finanțe ai zonei euro se întâlnesc astăzi la Bruxelles, în jurul orei 17:30 (ora României), cu premierul grec Lucas Papademos. Discuțiile lor legate de cel de-al doilea plan de salvare de la faliment a statului elen din ultimii doi ani, au ca scop crearea unui acord între cererile făcute de liderii greci și datoriile statului față de creditorii privați. Se va stabili rolul Băncii Centrale Europene (BCE) și se vor discuta temerile conform cărora măsurile de austeritate luate de către oficialii greci nu vor avea efectul sperat, informează Bloomberg.

Liderii europeni, printre care se numără și cancelarul german Angela Merkel, vor să scoată moneda unică din criză pe fondul apariției unor semne de îmbunătățire a situației economiei globale. Privirile se întorc spre Grecia în timp ce amenințarea colapsului economic și ieșirea din zona euro au alimentat îngrijorarea oficialilor care sunt de părere că un astfel de scenariu ar putea să provoace haosul.

UPDATE 12:16 Semnalul trimis de liderii Uniunii Europene (UE) prin vocea lui Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție, a fost unul dur. Ea a declarat că grecii ar trebui să muncească mai mult pentru a ieși din situația economică dificilă în care se află în prezent.

Viviane Reding, comisarul european pentru Justiție. (FOTO: Georges Gobet/Mediafax Foto/AFP)

„Solidaritatea nu este gratuită. (…) Banii nu ar trebui aruncați într-o prăpastie fără fund”, a declarat Reding.


UPDATE 12:38 Francois Baroin, ministrul francez de finanțe, a declarat, luni, că va cere omologilor săi să aprobe planul de salvare de la faliment al Greciei, informează The Guardian.

„Acesta este lucrul pe care îl voi cere astăzi în calitate de ministru de finanțe. Cred că trebuie să luăm în considerare tot ceea ce s-a realizat în ultimele săptămâni de către guvernul grec și de către partidele politice atât de stânga, cât și de dreapta”, a declarat Baroin, luni dimineață, pentru postul de radio Europe 1.


UPDATE 12:59 Un grup de protestatari s-a adunat, duminică seară, în fața clădirii Parlamentului din Atena pentru a demonstra împotriva noilor măsuri de austeritate. Membrii forțelor de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva lor.

Protestatar în fața clădirii Parlamentului din Atena(FOTO: Angelos Tzortzinis/Mediafax Foto/AFP)


UPDATE 13:04 Evangelos Venizelos, ministrul de finanțe grec, a declarat că statul său a întrunit toate condițiile stabilite de către liderii săi și că poporul elen a făcut toate sacrificiile necesare.

„Ne așteptăm să încheiem o lungă perioadă de incertitudine care nu a fost nici în beneficiul economiei Greciei și nici în cel al zonei euro”, a declarat, luni, ministrul de finanțe elen care a mai adăugat și că liderii europeni trebuie să trimită astăzi „un mesaj clar” conform căruia deciziile vor fi luate pe reguli de bază,”stabile”, și nu vor continua să se schimbe.


UPDATE 13:22 Indicele bursier european (Europe 600 Price Index SXXP) a atins nivelul maxim al ultimelor șase luni înainte de reuniunea miniștrilor de finanțe ai zonei euro în care se va discuta planul de salvare de la faliment a Greciei.

(FOTO: Bloomberg)


UPDATE 13:52 Miniștrii de finanțe din zona euro speră ca liderii BCE să renunțe la o parte din profiturile pe care ar trebui să le încaseze având în vedere obligațiunile de stat elene pe care le deține. Reprezentanții BCE s-au arătat deschiși la aplicarea unei astfel de măsuri.


UPDATE 13:59 Hans-Werner Sinn, directorul general Ifo, unul dintre „think tank”-urile (organizație care realizează cercetări și se angajează în susținerea unor zone precum strategia politică, economia sau problemele legate de tehnologie) economice de top din Germania, este de părere că tranșa de 130 de miliarde de euro care ar urma să fie oferită luni grecilor ar ajuta doar băncile internaționale, nu și poporul elen.


UPDATE 14:30 Jutta Urpilainen, ministrul de finanțe al Finlandei, a declarat că grecii au făcut tot ce au le-a stat în putință, deși mai rămân multe de rezolvat, informează Reuters.

Jutta Urpilainen, ministrul de finanțe al Finlandei, alături de Evangelos Venizelos, ministrul de finanțe grec. (FOTO:Georges Gobet/Mediafax Foto/AFP)

„O problemă importantă este aceea că trebuie să aducem datoria Greciei la un nivel care este sustenabil și care să îi permită să supraviețuiască”, a declarat ea la Helsinki.


UPDATE 14:40 Jean-Claude Juncker, liderul miniștrilor de finanțe ai zonei euro, se pare că ar fi declarat că valoarea ajutorului destinat Greciei nu a fost încă stabilită, ea rămânând „deschisă”, informează The Telegraph.


UPDATE 14:50 Grecii nu sunt singurii care protestează înaintea reuniunii miniștrilor de finanțe care va avea loc, luni, la Bruxelles. Militanții „Jubilee Debt Campaign” demonstrează în fața biroului Comisiei Europene din Londra.

Protestatari la Londra care afișează o pancartă pe care apare mesajul „Rupeți lanțurile datoriei Greciei!” (FOTO: The Telegraph)


UPDATE 15:03 Mario Monti, premierul Italiei, a declarat că membrii UE trebuie să acționeze rapid pentru a găsi o soluție la „punctul critic” din Grecia. El a mai adăugat că „având în vedere schimbări de ultim moment, Franța și Germania nu se vor afla printre semnatarii” scrisorii venite din partea unui grup de state europene care cer ca „Europa să echilibreze austeritatea cu creșterea economică”. Scrisoarea va fi trimisă liderilor UE și liderilor Comisiei Europene și va conține propuneri de stimulare a creșterii economice.


UPDATE 15:20 Jean-Claude Juncker este primul oficial care a ajuns la locul unde vor avea loc discuțiile între miniștrii de finanțe ai zonei euro și premierul grec. „În opinia mea astăzi trebuie să venim cu o soluție, pentru că nu mai avem timp”, a declarat Juncker care a mai adăugat că nimeni nu „intenționează să scoată Grecia din euro”.

Premierul grec Lucas Papademos alături de liderul miniștrilor de finanțe, (FOTO: Georges Gobet/Mediafax Foto/AFP)


UPDATE 16:09 Wolfgang Schäuble, ministrul de finanțe german, a declarat jurnaliștilor de la Bruxelles că se așteaptă să se ajungă la un acord în privința celui de-al doilea pachet de finanțare a Greciei, informează Reuters.


UPDATE 16:15 Un grup de 200 de liceeni au protestat, luni, în fața clădirii Parlamentului grec de la Atena împotriva măsurilor de austeritate. Conform presei locale, ei au blocat un drum din zonă și au fost implicați într-o scurtă altercație cu un taximetrist.


UPDATE 16:19 Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internațional (FMI), a lăudat „importantele eforturi” depuse de către greci în ultima perioadă.

„Grecia a făcut evident importante eforturi și acum trebuie să continuăm munca”, a declarat Lagarde odată ajunsă la locul unde vor avea loc discuțiile dintre miniștrii de finanțe ai zonei euro și premierul grec, Lucas Papademos.


UPDATE 17:00 Reprezentanții Finlandei și Greciei au semnat o înțelegere, Finlanda cerând ca băncile grecești să asigure bani și bunuri înainte de a accepta să ia parte la planul de salvare de la faliment.


UPDATE 17:13 Oficialii Olandezi cer să existe o prezență permanentă a „troikăi” (UE – BCE – FMI) în Grecia ca o condiție a obținerii celui de-al doilea plan de salvare de la faliment.

Jan Kees de Jager, ministrul de finanțe olandez. (FOTO: Valerie Kuypers/Mediafax Foto/AFP)

„Trebuie să existe o implementare rigidă și foarte strictă a cererilor noastre în Grecia”, a declarat Jan Kees de Jager, ministrul de finanțe olandez.


UPDATE 17:40 Au început discuțiile la Bruxelles.


UPDATE 18:56 Noi declarații „războinice” ale ministrului de finanțe olandez, Jan Kees de Jager, conform Mediafax, care citează Financial Times. „Grecia vrea banii și până acum nu a primit nimic. Am spus nu în ultimele săptămâni. Ne putem permite să spune nu până când Grecia va respecta toate solicitările”, a declarat el.


UPDATE 19:04 Hans-Werner Sinn, directorului think tank-ului Ifo, susține într-un interviu acordat Der Spiegel că restructurarea Greciei în zona euro este imposibilă și că Grecia trebuie să fie ajutată cu bani de UE pentru a ieși din zona euro. Mai mult decât atât, Sinn susține că banii UE nu vor ajuta grecii, ci băncile europene.


UPDATE 19:22 Soluția pentru rezolvarea problemelor financiare cu care se confruntă Grecia ar putea să vină din exploararea zăcămintelor minerale aflate în largul mării, este de părere Antonis Samaras, liderul partidului conservator grec. După o serie de discuții cu președintele cipriot Dimitris Christofias, el a sugerat faptul că între Grecia și Cipru ar putea să fie creată o „strategie comună” pentru exploatarea unor astfel de zăcăminte.


UPDATE 19:30 În ciuda faptului că piețele europene au închis înainte de încheierea discuțiilor de la Bruxelles, acțiunile au atins cele mai mari nivele din ultimele șapte luni, pe fundalul optimismului miniștrilor de finanțe ai zonei euro care credeau că vor putea ajunge la un acord.

FOTO: The Telegraph


UPDATE 00:30 Lucas Papademos negociază cu băncile un plan mai ambițios de ștergere a datoriei Greciei, informează AFP. „Încercăm să obținem un plan de ștergere a datoriei mai important”, în timp ce o „gaură” de câteva miliarde de euro încă rămâne să fie acoperită, în afară de planul de salvare, a declarat o sursă din cadrul reuniunii citate. Însă amploarea operațiunii depinde de „alți factori”, a adăugat aceasta.


UPDATE 03:20 Țările zonei euro au înregistrat progrese, în noaptea de luni spre marți, în vederea unui acord asupra celui al doilea plan de ajutorare a Greciei menit să conducă la evitarea unui default plin de riscuri, dar continuau să caute să acopere o sumă de câteva miliarde de euro, relatează AFP. Negocierile sunt dificile, deoarece numeroase țări se îndoiesc de capacitatea Greciei de a-și îndeplini promisiunile de reformă, cu atât mai mult în contextul în care în aprilie ar putea avea loc alegeri legislative, susceptibile să conducă la o „refacere a cărților”. Aceste țări se întreabă dacă nu ar fi mai bine să lase Grecia să se îndrepte către intrarea într-o incapacitate de plată.

Eurogrupul reunit la Bruxelles


UPDATE 05:00 Miniștrii de Finanțe ai zonei euro au aprobat marți dimineața planul de salvare a Greciei, care cuprinde un ajutor public și o ștergere parțială a datoriei grecești deținută de creditori privați, au anunțat mai multe surse europene, relatează AFP.


UPDATE 05:16 Planul de ajutorare a Greciei va aduce datoria acestei țări la 120% din PIB până în 2020, a anunțat o sursă guvernamentală europeană, citată de AFP. Acest nivel de îndatorare este foarte apropiat de obiectivul anumitor finanțatori ai Greciei, și anume Germania, Olanda și Fondul Monetar Internațional (FMI), care era de 120 la sută din PIB, un nivel considerat sustenabil pe termen lung.

Imaginea sălii de ședințe unde a avut loc întrunirea oficialilor europeni a devenit deja un viral pe rețelele de socializare


UPDATE 05:20 Euro a înregistrat marți o creștere pe piața de schimb după anunțul unui acord de principiu în Europa destinat salvării Greciei de la faliment, cursul urcând în zece minute de la 1,3185 dolari la 1,3266 dolari, relatează AFP. Moneda unică europeană a pierdut, ulterior, o mică parte din această creștere, fiind cotată cu 1,3247 dolari la ora 3.00 GMT (5.00, ora României), la Tokyo.


UPDATE 06:00 Cu ajutorul acestui ajutor fără precedent, Grecia urmează să fie în măsură să ramburseze o creanță în valoare de 14,5 miliarde de euro până la 20 martie și să evite intrarea în faliment. Atena a îndeplinit, pe hârtie, partea sa de contract, pliindu-se pe exigențele creditorilor săi publici (angajamente scrise ale celor doi lideri de partide ai coaliției guvernamentale, un plan de economisire în valoare de 3,3 miliarde de euro).


UPDATE 06:10 Negocierile au durat atât de mult deoarece principalii finanțatori ai Greciei au relevat că sunt necesari câteva miliarde de euro în vederea reducerii datoriei țării la 120% din PIB până în 2020, așa cum doreau Fondul Monetar Internațional (FMI) și anumite țări din zona euro, ca Germania și Luxemburg. În final, planul de salvare va permite reducerea îndatorării la nivelul de 120,5% până în 2020, de la 160% cât este în prezent, a subliniat o sursă guvernamentală europeană.


UPDATE 06:30 Grecia va beneficia de un ajutor public în valoare de 130 de miliarde de euro în cadrul celui de-al doilea plan de salvare și unui efort mai important decât era prevăzut din partea sectorului privat, care a acceptat să suporte 53,5 la sută din datoria greacă, afirmă o sursă europeană, citată de AFP.


UPDATE 08:30 Supravegherea Greciei de către creditorii săi va fi consolidată în schimbul planului de salvare menit să permită Atenei să evite falimentul, a anunțat marți dimineață comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, în cadrul unei conferințe de presă, transmite AFP.

Inchide