Gândul
  • Publicat:
Financiar

NOKIA ÎNCHIDE FABRICA DE LA CLUJ. BREAKING NEWS

Angajații Nokia de la fabrica din Jucu, județul Cluj, au fost convocați, joi, la o ședință cu conducerea companiei, în care se vor discuta probleme legate de procesul de producție, existând posibilitatea reducerii producției de telefoane, ceea ce va implica concedierea unui număr mare de angajați.

UPDATE 11:30: Angajații de la Jucu, anunțați că fabrica va funcționa tot anul și că iau bani până în martie 2012

Angajații Nokia de la Jucu au primit, joi, după ședința cu conducerea companiei o hârtie în care sunt anunțați că fabrica urmează să funcționeze până la sfârșitul anului, iar ei să fie plătiți până la sfârșitul lunii martie 2012, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit documentului, angajații Nokia vor beneficia de un pachet compensatoriu care va fi comunicat imediat după finalizarea consultărilor cu sindicatul.

„Fabrica urmează să funcționeze până la sfârșitul anului. Ne așteptăm că veți continua să fiți angajați în Nokia și să fiți plătiți până la sfârșitul lunii martie 2012. Veți beneficia de un pachet compensatoriu pe care îl vom comunica de îndată ce vom finaliza consultările. Până la sfârșitul anului vom continua să muncim. Pentru aceasta am decis să asigurăm bonusuri suplimentare pentru dumneavoastră în condițiile în care ne vom atinge standardele de eficiență și calitate în același mod ca și până acum”, se arată în document.

De asemenea, conducerea Nokia i-a anunțat pe angajați că cele patru schimburi libere până vineri vor fi plătite integral, iar următorul schimb urmează să intre la lucru vineri seară, la ora 19.00, conform programului obișnuit.

Conducerea Nokia a precizat că va căuta modalități de a ajuta provizoriu și partenerii fabricii.

În ceea ce privește relația cu presa, conducerea Nokia le-a spus angajaților că dacă doresc să vorbească cu reprezentanții mass-media pot să răspundă întrebărilor legate de sentimentele lor, dar i-a avertizat că nu pot împărtăși informații confidențiale legate de companie.

După ședința care a avut loc la sediul fabricii din Jucu, angajații au părăsit clădirea în autobuze și microbuze puse la dispoziție de conducerea companiei.

Conducerea Nokia de la Jucu va avea de la ora 11.45 o conferință telefonică cu președintele Nokia, Stephen Elop, pentru a analiza situația în urma decizei de închidere a fabricii.

UPDATE 11.09 Hossu: Modificarea Codului Muncii permite Nokia să închidă fabrica, sindicatele nu pot face nimic

Președintele Cartel Afla, Bogdan Hossu, a declarat, joi, pentru Mediafax, că, prin modificarea Codului muncii, Nokia poate închide fabrica de la Cluj fără a avea nicio responsabilitate față de angajați, toată sarcina fiind în grija statului român.

Citește și Stephen Elop, CEO Nokia explică MOTIVELE ÎNCHIDERII FABRICII DIN ROMÂNIA. Gândul transmite LIVE

Hossu a explicat că închiderea fabricii Nokia era de așteptat pentru că legislația românească derogă de responsabilitate întreprinderile, acestea neavând nicio răspundere dacă închid activitatea mutând grija la stat prin șomaj.

„Când Nokia a plecat de la nemți a dat salarii compensatorii câțiva ani de zile. la noi nu va da nimic și toată sarcina va cădea în grija statului”, a spus Hossu.

Liderul Cartel Alfa a explicat că sindicatele nu pot face nimic în acest caz pentru că legislația nu le mai permite să protesteze în niciun fel. „Noi ca sindicate nu putem face nimic. Singurul protest pe care l-am putea face ar fi să cerem tuturor cetățenilor români să nu mai cumpere produse Nokia. Nouă însă, în acest moment, legislația nu ne mai permite să facem nimic, este un mare faliment a unor politici de ocupare”, a subliniat Hossu.

Liderul Cartel Alfa a menționat că, cu toate că există un contract colectiv de muncă unic la nivel național unde sunt specificate unele drepturi ale angajaților, Ministerul Muncii a comis un abuz dând o circulară în toată țara cum că acest contract colectiv de muncă nu mai este valabil până la 31 decembrie 2011, justificând acest lucru prin faptul că unele patronate pro-guvern au notificat că renunță la acest contract, dar nu este vorba de acordul tuturor părților.

Hossu a mai spus că a inițiat o acțiune penală împotriva Ministerului Muncii cu privire la acest abuz dar procurorul nu a dat niciun răspuns.


UPDATE 11.05 „Am fost sunați miercuri, ne-au convocat la ședință pentru joi dimineață. Nimeni nu bănuia că firma s-ar putea închide”, a declarat, pentru gândul, un angajat al fabricii de la Jucu.

„Ne-au spus că este mult prea mică cererea de Nokia în țară, iar Asia este o piață de desfacere mai mare. În România, acum, se vând mult mai bine smartphone-urile”, a mai declarat sursa.


UPDATE 11.02 Fiecare angajat care a participat la ședință a primit o hârtie, prin care sunt înștiințați că vor primi „un pachet compensatoriu plus bonusuri suplimentare” și că vor intra în șomaj fie la începutul anului viitor, fie în martie 2012.


UPDATE 11.00 Directorul AJOFM Cluj: Vom putea gestiona disponibilizările de la Nokia; nu îmi fac probleme

Directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a declarat, joi, că disponibilizarea unui număr mare de angajați de la Nokia va duce la creșterea ratei șomajului în județ, dar aceasta nu va depăși 4 la sută, față de 3,3 la sută cât este în prezent.

Daniel Don a spus că AJOFM Cluj poate să facă față unui val de disponibilizare și poate gestiona această problemă în condițiile în care a mai trebuit să facă față disponibilizărilor de la Bechtel.

„Disponibilizările de la Nokia pe care le estimăm la circa 2.000 de persoane vor duce la creșterea ratei șomajului în județul Cluj de la 3,3 la sută până la 4 la sută. Vom putea gestiona această disponibilizare la nivelul județului Cluj și nu îmi fac niciun fel de probleme. Putem să ne ocupăm și de 4.000-5.000 de persoane, dacă ar fi cazul. Nu mă sperie faptul că va trebui să gestionăm disponibilizarea a 2.000 de persoane, în condițiile în care ne-am ocupat cu succes de concedierile de la Bechtel”, a spus Daniel Don.

El a precizat că sunt locuri de muncă inclusiv în domeniul asamblării componentelor electronice.


UPDATE 10.47 Nokia a confirmat, joi, într-un comunicat de presă, că închide fabrica din Jucu. Redăm comunicatul:

Nokia își continuă strategia de aliniere a forței de muncă și operațunilor

Următoarea etapă în procesul de îmbunătățire a eficienței în producție, în cadrul diviziei Location & Commerce și funcțiunilor suport

Espoo, Finlanda – Nokia a anunțat astăzi planurile sale de completare a acțiunilor menite să alinieze operațiunile cu dimensiunea forței de muncă. Măsurile susțin atât execuția strategiei companiei, cât și realizarea obiectivelor privind economiile, anunțate la începutul acestui an, țintind de asemenea creșterea eficienței și vitezei organizației.

La începutul anului, Nokia a anunțat schimbări concentrate cu preponderență pe alinierea operațiunilor sale de Cercetare&Dezvoltare în segmentul Dispozitivelor Inteligente și cel al Telefoanelor Mobile. Astăzi compania a anunțat următoarea fază de aliniere operațională care include planuri privind reduceri în segmentul producției, în cadrul diviziei Location & Commerce și funcțiunilor suport.

Nokia intenționează ajustarea capacităților de producție și revigorarea operațiunilor de producție, pentru a servi mai bine rețeaua globală de clienți, parteneri și furnizori după cum urmează:

Concentrarea producției de telefoane cu capabilități de bază în acele fabrici care beneficiază de o poziționare optimă față de furnizori și piețele cheie. Ca rezultat, Nokia intenționează să închidă capacitățile de producție din Cluj, România, până la sfârșitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari in privința proximității și eficienței.

Citește AICI comunicatul integral al Nokia.


UPDATE 10.46 Primarul din Jucu: Îmi pare rău că se va închide Nokia; bugetul local al comunei va fi afectat

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, regretă închiderea fabricii Nokia și spune că această decizie va afecta bugetul local al comunei, în condițiile în care se încasau „din taxe și impozite câteva milioane de lei pe an”.

Dorel Pojar a declarat, joi, pentru Mediafax că speră ca închiderea fabricii Nokia să nu fie „definitivă”.

„Îmi pare rău că se va închide Nokia, regret această decizie și totuși mai sper să nu fie una definitivă. Plecarea Nokia afectează bugetul local al comunei Jucu, în condițiile în care încasam din taxe și impozite câteva milioane de lei pe an”, a spus Pojar.


UPDATE 10.44 Fabrica de la Jucu ar urma să se închidă la sfârșitul anului, iar angajații vor intra în șomaj din martie 2012, a declarat un angajat al fabricii, ieșit din ședința cu toți angajații.

UPDATE 10.36 Emil Boc a avertizat, miercuri, că există un risc major de delocalizare a unor investiții multinaționale din România, din cauza crizei economice.

Avertismentul a fost lansat în ședința de miercuri a Guvernului, unde premierul a anunțat că va prelua în coordonare directă Centrul Român pentru Promovarea Comerțului și Investițiilor Străine.

„Am observat că, dacă lăsăm mecanismul birocratic să își facă de cap, investitorii își iau intențiile și pleacă acasă, și iau banii cu ei de asemenea (…) Suntem într-o competiție globală, iar criza economică accentuează această competiție globală. Există risc major de delocalizare a unor investiții multinaționale din România sau din Europa și să plece în altă parte. Trebuie să avem grijă ca, într-o asemenea eventualitate, oricând să fim pregătiți să atragem alte investiții străine în România”, a spus Boc miniștrilor.

Departamentul Economic, [email protected]


UPDATE 10.32Cât pierde primăria Jucu după închiderea fabricii Nokia

Mediafax scria, în septembrie 2008, că primăria Jucu va beneficia de 1,2 milioane de lei anual din partea companiei Nokia, sub formă de impozite și taxe pe clădiri, terenuri și salarii, banii urmând să fie canalizați spre investiții, a declarat primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, citat de corespondentul Mediafax.

Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, declarase, la inaugurarea oficială a fabricii Nokia, că administrația locală a comunei pregătește ample lucrări de infrastructură.

„Sunt bani din impozite și taxe, în jur de 1,2 milioane de lei pe an. Banii îi vom investi în lucrări de canalizare, drumuri, tot ce înseamnă infrastructură. Sumele vor intra în bugetul Primăriei Jucu începând din momentul inaugurării oficiale a fabricii Nokia”, a spus Pojar.

Primarul din Jucu a afirmat că, din cei 1.600 de anjagați ai fabricii de telefoane mobile, un număr de 120 sunt localnici din comună.

Bugetul comunei Jucu a fost de 6,4 milioane de lei pe 2008.


UPDATE 10.28 Bloomberg scria, în aprilie, că angajații grupului Nokia se pregătesc pentru cel mai amplu program de concedieri din ultimii 20 de ani. Producătorul finlandez de telefoane mobile, cel mai mare din lume, urma să anunțe desființarea a până la 6.000 de locuri de muncă, din totalul de 130.000 la nivel global, potrivit Bloomberg.

Slujbele luate în calcul pentru desființare sunt în domeniul cercetare și dezvoltare, iar măsura vine în contextul lansării unui parteneriat cu grupul american Microsoft.

Numărul de posturi reprezintă aproape 40% din personalul din cercetare și dezvoltare al Nokia.

Reprezentanții companiei au refuzat, atunci, să comenteze cifrele.


UPDATE 10.25 Fabrica Nokia de la Jucu s-a închis, scrie portalul stiridecluj.ro. Anunțul a fost făcut, joi dimineață, de către conducerea concernului

Surse din rândul autorităților declaraseră pentru stiridecluj.ro, încă de miercuri, că fabrica Nokia de la Jucu se va închide, iar angajații vor fi trimiși în șomaj.

„Nokia se va închide. Informația este oficială, din păcate. Cei 1.956 de oameni angajați la Nokia vor fi trimiși în șomaj”, declarase directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forțelor de Muncă din Cluj, Daniel Don.


UPDATE: Fabrica Nokia de la Jucu, județul Cluj, se va închide.


Angajații Nokia de la fabrica din Jucu, județul Cluj, au fost convocați, joi, la o ședință cu conducerea companiei, în care se vor discuta probleme legate de procesul de producție, existând posibilitatea reducerii producției de telefoane, ceea ce va implica concedierea unui număr mare de angajați.

Surse din cadrul sindicatului Nokia au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că producătorul de telefoane mobile ar putea lua decizii economice care să influențeze angajările de personal, în sensul reducerii angajaților din cauza diminuării producției.

„Angajații Nokia de la Jucu au fost convocați, joi dimineață, la o ședință cu conducerea companiei. Se discută probleme de producție, care țin de strategia companiei. E vorba de decizii economice, există posibilitatea reducerii producției de telefoane mobile de la Jucu, ceea ce va atrage după sine concedierea unui număr mare de angajați”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, mai mulți furnizori au fost anunțați să nu mai aprovizioneze fabrica pentru câteva zile.

Reprezentanții sindicatului au precizat că în cazul în care se va ajunge la concedieri masive, aceștia vor beneficia de salarii compensatorii.

Nokia are la Jucu are peste 3.000 de angajați.

Vasile Măgrădean, [email protected]

Inchide