• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Nokia, pierderi de 1,16 miliarde de euro în 2011

Nokia, pierderi de 1,16 miliarde de euro în 2011
Grupul finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel global după volum, a raportat pierderi de 1,16 miliarde de euro pentru anul trecut, comparativ cu un profit de 1,1 miliarde de euro în anul anterior.

Grupul finlandez Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel global după volum, a raportat pierderi de 1,16 miliarde de euro pentru anul trecut, comparativ cu un profit de 1,1 miliarde de euro în anul anterior.

Rezultatul a fost puternic influențat de o pierdere de 1,1 miliarde de euro înregistrată în trimestrul al patrulea la divizia care produce hărțile Nokia instalate pe terminalele mobile.

Vânzările nete au scăzut de la 42,45 miliarde de euro în 2010 la 38,66 miliarde de euro anul trecut, potrivit raportului financiar al grupului.

În trimestrul al patrulea, Nokia a raportat o pierdere de 1,07 miliarde de euro, ca urmare a reevaluării în scădere cu 1,1 miliarde de euro a activelor diviziei de hărți. În ultimul trimestru al anului 2010, Nokia a avut un profit de 745 milioane de euro. Vânzările au coborât cu 21%, la 10 miliarde de euro, din cauza declinului livrărilor de telefoane mai ieftine, potrivit Bloomberg.

Nokia a vândut în ultimul trimestru mai multe smartphone-uri decât anticipau analiștii, iar acțiunile grupului au urcat pe bursă cu până la 7%, susținute de această informație.

Grupul a vândut 19,6 milioane de smartphone-uri, în timp ce analiștii anticipau 18,5 milioane. Apple a comercializat în același interval 37 de milioane de iPhone-uri.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, speră ca grupul să poată vinde smartphone-uri bazate pe platforma Windows a Microsoft destul de repede pentru a compensa retragerea gamei de telefoane cu sistem Symbian.

Linia de smartphone-uri Lumia a fost lansată în noiembrie în Europa și este extinsă treptat către piețe precum India sau China, scrie Bloomberg.

Nokia l-a nominalizat joi pe fondatorul și președintele companiei de software F-Secure Oyj, Risto Siilasmaa, pentru postul de președinte, acesta urmând să-i succeadă lui Jorma Ollila.

Grupul a anunțat, miercuri, semnarea unui acord pentru vânzarea fabricii de la Cluj cu producătorul italian de electrocasnice De”Longhi. Tranzacția va fi supusă aprobării Consiliului Concurenței și ar putea fi finalizată în primul trimestru al anului în curs.

În septembrie 2011 Nokia a anunțat că va opri producția de telefoane mobile la Cluj și că va vinde halele de producție, în cadrul unui program de eficientizare și reducere a costurilor. Grupul finlandez a început producția la Jucu, Cluj, în februarie 2008, investiția în fabrică ridicându-se la 60 milioane euro.

Inchide