Noul plan de salvare al zonei euro are O PROBLEMĂ: „statele mici” nu vor să dea 50 de miliarde de euro Fondului Monetar pentru a SALVA moneda unică europeană

Noul plan de salvare al zonei euro are O PROBLEMĂ: statele mici nu vor să dea 50 de miliarde de euro Fondului Monetar pentru a SALVA moneda unică europeană
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 24/04/2012, 00:06

Statele din afara blocului euro care au decis să adere la pactul interguvernamental pentru o guvernanță fiscal-bugetară mai responsabilă se arată reticente în ceea ce privește contribuțiile pe care ar trebui să le achite la Fondul Monetar Internațional (FMI).

Cele circa 50 de miliarde de euro, cu care statele din afara zonei euro ar trebui să contribuie la noul plan de salvare, ar putea bloca rezervele valutare naționale, se teme guvernatorul Cehiei, în timp ce autoritățile bulgare au declarat ferm că nu vor participa „la finanțarea unor programe care sprijină statele indisciplinate”.

Potrivit acordului convenit de liderii europeni în cadrul celui mai recent summit de la Bruxelles, Mecanismul European pentru Stabilitate (MES) ar urma să reunească resursele tuturor fondurilor de întrajutorare existente în prezent. Mai mult, el ar urma să fie mărit cu 200 de miliarde de euro, 150 de miliarde de la statele din blocul euro și 50 de miliarde de la statele din afara zonei euro, cu excepția statelor care au în derulare în acest moment un acord cu Fondul, după cum au explicat oficialii europeni. Astfel, România, Ungaria și Letonia nu vor contribui. Mai mult, nici statele din blocul euro care au primit pachete de salvare financiară de la FMI și CE, precum Grecia, Irlanda și Potugalia, nu se află pe lista contribuitorilor la Fond.

Banii ar trebui să ajungă la MES via FMI, însă statele non-euro care beneficiază în prezent de împrumuturi de la FMI nu vor contribui la sporirea arsenalului financiar al MES, mecanism care va deservi doar statele din zona euro. Printre statele care nu acorduri în derulare cu FMI se numără și Cehia sau Bulgaria, dar și Suedia, Polonia, Marea Britanie și Danemarca.

Contribuția Cehiei către FMI ar reprezenta un sfert din rezervele valutare ale statului

Guvernatorul Cehiei s-a arătat îngrijorat în legătură cu contribuția pe care statul ceh ar trebui să o achite la Fondul Monetar Internațional, deoarece aceasta ar pune în pericol rezervele valutare naționale, relatează Mediafax.

Contribuția Cehiei, de circa 3,5 miliarde de euro reprezintă aproape un sfert din rezervele valutare ale statului. Având în vedere faptul că statul nu face parte din blocul euro și deci nu poate apela la lichiditățile acordate de Banca Centrală Europeană (BCE), Cehia s-ar expune unor riscuri suplimentare, „într-o eră de schimbare dramatică a fluxurilor comerciale”, a arătat Miroslav Singer, guvernatorul băncii centrale din Cehia, într-un articol publicat marți de cotidianul Hospodarske Noviny.

„Astfel, există o probabilitate tot mai ridicată ca economia noastră, dependentă în foarte mare măsură de comerțul extern, să beneficieze semnificativ de pe urma rezervelor valutare”, a mai scris Miroslav Singer.

Bulgaria nu este de acord să „finanțeze programe care sprijină statele indisciplinate”

Bulgaria a refuzat la rândul său să „finanțeze programe care sprijină statele indisciplinate”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul bulgar de Finanțe, în urma teleconferinței de luni când miniștrii de Finanțe ai statelor din zona euro au dezbătut o formă preliminară a acordului interministerial.

Bulgaria va susține propunerile liderilor blocului euro privind disciplina fiscal-bugetară și sprijină inițiativa schimbării procedurii de vot care să permită pe viitor luarea unei decizii cu o majoritate de 85% din voturi, în situații excepționale, precum cele în care se hotărăște acordarea de sprijin financiar unui stat aflat în dificultate. Cu toate acestea, Bulgaria nu a participat la înființarea Mecanismului European pentru Stabilitate „și nu are niciun angajament financiar față de acesta”, se mai arată în comunicatul transmis luni.

În 2007, Bulgaria și-a achitat toate împrumuturile la FMI, prin urmare „nu mai are niciun angajament față de această instituție și nici un intenționează să-și asume unul pe viitor”, se mai precizează în comunicat.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Cât costă un certificat verde fals de vaccinare pe piața neagră. Tarife ireale
FOTO. Nicoleta Luciu, transformată de intervențiile estetice! `Nu te mai recunoaștem`
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Cum a murit tatăl lui Toni Iuruc, soțul Simonei Halep. Suferința neștiută a familiei Iuruc
Simona Halep, apariție de senzație! Cum arată în ultima reclamă
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
Parcursul favoritului în cursa pentru preşedinţia PNL. Florin Cîţu: economist, politician şi omul din mijlocul...
O bancă vinde un Suzuki Vitara recuperat de la client. Mașina arată ca nouă, dar...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață...
Ups! Andreea Marin, gafă colosală! Lenjeria mult prea mică a lăsat la vedere tot
Purtăm genele unui strămoș NECUNOSCUT, dar asta nu e cel mai ȘOCANT. O descoperire contrazice...
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Topul județelor unde se dau cele mai mari salarii: dacă te angajezi aici, curg banii...
ATENȚIE, constănțeni! Veți plăti mai MULT la CĂLDURĂ, la IARNĂ!
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
Intră în vigoare de astăzi, 25 septembrie! Restricții masive pentru sute de mii de români....
Dezvăluire șoc în Familia Regală: ”Suntem frați, nu iubiți!”. Gestul lui Harry l-a scos din...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...