O nouă stațiune balneară de lux în Turda. Investiția este estimată la 50 milioane euro

Redactor:
Loredana Voiculescu
Românii s-ar putea bucura în cinci ani de o nouă stațiune balneară de lux în apropierea orașului Turda, investiția fiind estimată la 47,5 milioane euro.

Românii s-ar putea bucura în cinci ani de o nouă stațiunebalneară de lux în apropierea orașului Turda, investiția fiindestimată la 47,5 milioane euro. Pe lângă hoteluri de trei, patru șicinci stele, stațiunea va dispune și de patinoar, hipodrom, terende golf, în zonă urmând să fie reabilitate și renovate în totalpatru foste mine de sare.

„Stațiunea este unul dintre proiectele pe care dorim să ne axăm.Aceasta va cuprinde două complexuri balneare, unul denumit «Floarede Sare», care se va adresa turiștilor cu posibilități financiaremai mari, și încă unul pentru turiștii cu bugete mai reduse”, adeclarat pentru gândul primarulmunicipiului Turda, Tudor Ștefănie.

· Fosta mină de sare dinTurda – Durgău a fost exploatată până în 1932, și a fost deschisăparțial în scop turistic în 1993, fiind parțial modernizată în2009-2010. În vecinătatea ei se află două lacuri sărate, fiindcreate astfel facilitățile pentru scopuri recreative și desănătate. Deja aceste saline atrag turiștii, în 2010 circa 375.000de persoane cumpărând tichete pentru a le vizita. Proiectulstațiunii balneare, care este inițiat și promovat de PrimăriaTurda, este în căutarea de investitori, fiind prezentat recent laforumul de afaceri arab-român.

Primarul Turdei ne-a explicat că pentru finanțarea proiectuluisunt luate în calcul trei posibilități: emisiunea de obligațiuni,credite bancare cu garanția statului și parteneriatulpublic-privat. Primăria a calculat și în cât timp vor putea firecuperați banii investiți. „În 10 ani ne propunem ca întreagainvestiție să fie recuperată, luând în calcul un grad de ocupare alstațiunii de 80%”, a mai spus primarul Tudor Ștefănie. Instituția ainvestit deja, în perioada 2009-2010, în reabilitarea a trei fostemine de sare circa 6,8 milioane euro prin fonduri Phare, precum și0,5 milioane euro pentru amenajarea din punct de vedere turistic adouă lacuri sărate. O etapă ulterioară prevede reabilitareahotelului Potaissa din Turda și crearea zonei de recreere.

· Ministațiunea „Floarede sare” și terenul de golf sunt preconizate să fie executate înetapa a treia a proiectului stațiunii care ar urma să fie gata în 5ani. Un alt proiect la care primăria Turda este partener estereabilitarea mocăniței.

„Stațiunea Turda-Durgău face parte dintr-un proiect regional dedezvoltare mai amplu. S-a creat o asociație formată din mai multeprimării, între care Primăria Turda, Primăria Câmpia Turzii și alteopt primării comunale care își propun dezvoltarea regiunii”, adeclarat pentru gândul Dan Ivănel,senior consultant RTS Consult. În afară de stațiunea Durgău, care edoar o parte a proiectului, proiectul de ansamblu presupune oinvestiție de 150 milioane euro. „Este un proiect deschis, deamploare, care cuprinde reabilitarea centrului vechi Turda, castrulroman, Valea Arieșului și salinele Durgău”, a conchis Ivănel.

Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani....
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
Vine BARZA? Alex Velea a spus adevărul la TV! Ce a mărturisit despre a patra...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Schimbări important în noul an şcolar! Ministrul Educaţiei a făcut anunţul
Coronavirus. Tulpina sud-africană vs. vaccinul Pfizer: un studiu din Israel arată posibile „breşe” în protecţia...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
Declarația prințului Philip, în anul 1988: „În cazul în care mă voi reîncarna, aș vrea...
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a...
Descoperire MONUMENTALĂ între zidurile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, cel mai sacru loc al creștinătății
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Strategia strălucitoare prin care creierul rezolvă probleme, dar oamenii n-o folosesc
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Declarația oficială care CUTREMURĂ ROMÂNIA: Ce se va întâmpla în curând. Mai sunt câteva zile
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. Ce s-a întâmplat cu corpul ei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume ne spune cum putem să ne transformăm...
Inchide