Oncu Marius Gheorghe
23.04.2012
Financiar

Omul care administrează 244 MILIARDE DE DOLARI: Situația de pe piața financiară este „paranormală”

Omul care administrează 244 MILIARDE DE DOLARI: Situația de pe piața financiară este „paranormală”
Situația de pe piața financiară este "paranormală", iar acest an va fi caracterizat de evitarea riscurilor legate de creditare și dobânzile foarte scăzute, afirmă Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligațiuni din lume, citat de Reuters.

Situația de pe piața financiară este „paranormală”, iar acest an va fi caracterizat de evitarea riscurilor legate de creditare și dobânzile foarte scăzute, afirmă Bill Gross, managerul celui mai mare fond de obligațiuni din lume, citat de Reuters.

Piața financiară va fi puternic afectată și de interesul mai scăzut al instituțiilor financiare pentru acordarea de noi împrumuturi, a spus Gross, care administrează fondul de obligațiuni Total Return, cu active de 244 miliarde de dolari, al grupului PIMCO.

În acest an, piața financiară va continua să-și reducă expunerea la risc, iar viitorul pare și mai întunecat, a avertizat Gross, într-o scrisoare pentru investitori.

„Parcă Pământul ar avea două luni în loc de una și ambele ar crește ca o tumoare canceroasă care ar amenința fluxurile și oceanele financiare și viața economică așa cum o știm noi din ultima jumătate de secol. Bun venit în 2012”, a scris el.

Managerul PIMCO nu a a avut un an prea bun în 2011, potrivit Reuters, și a trebuit să trimită o scrisoare investitorilor în care să-și recunoască greșeala de a miza împotriva obligațiunilor statului american. Titlurile emise de Trezoreria SUA au fost obligațiunile guvernamentale cu cele mai bune rezultate anul trecut.

Fondul condus de Gross a înregistrat retrageri de 5 miliarde de dolari anul trecut, una dintre primele dăți când investitorii au scos bani din portofoliul administrat de acesta.

În scrisoarea pentru investitori, Gross a afirmat că „paranormal” este un termen mai potrivit pentru actualul climat economic decat „Noul Normal” lansat de Mohamed El-Erian, co-șef pentru investiții al fondului, pentru a descrie o lume de creștere economică redusă și șomaj ridicat.

În acest an, situația va deveni și mai complicată, afirmă Gross.

„Rămânem cu randamente care se îndreaptă spre zero și creditori care nu mai au încredere în foarte puține țări și nimeni altcineva. Piețele financiare fac lent implozie deoarece există prea multă hârtie și prea puțină încredere”, a adăugat managerul.

Gross a spus investitorilor să-și reducă așteptările pentru profit în acest an și a prognozat un randament de 2-5% la investițiile în acțiuni, obligațiuni și materii prime.

Inchide