Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 24/04/2012, 01:48

Operatorii telecom trebuie să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali, până la 20 ianuarie 2012, un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet, a declarat, marți, președintele autorității de reglementare din domeniu ANCOM, Cătălin Marinescu, relatează Mediafax.

„De asemenea, până la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligația de a publica pe propria pagină web o procedură privind măsurarea parametrilor de calitate. În ultimul trimestru al anului 2012, ANCOM va implementa proiectul «Aplicație online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet». Pentru a verifica respectarea acestor obligații, ANCOM va desfășura o amplă campanie de monitorizare în trimestrele II și III ale anului viitor”, a spus Marinescu, prezent la un eveniment organizat de Asociația de Comunicații prin Cablu.

El a adăugat că, în a doua jumătate a anului 2012, ANCOM își propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe TV, aplicabili în relația cu utilizatorii finali, și să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligației de a-și informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicații pe care le furnizează.

Marinescu a spus că un punct important al planului de acțiuni al ANCOM pentru 2012 este proiectul de lege privind infrastructura rețelelor de comunicații, aflat în prezent la Comisia Juridică din Camera Deputaților pentru avizare.

„Proiectul de lege stabilește în sarcina ANCOM o serie de atribuții precum inventarierea rețelelor și infrastructurii asociate, crearea și punerea la dispoziția publicului pe pagina de Internet a unei baze de date care să mapeze elementele de infrastructură de pe teritoriul României și să includă condițiile de acces pe proprietatea publică. În plus, instituția trebuie să elaboreze un contract-standard de acces pe proprietatea privată, să controleze și să monitorizeze obligațiile ce revin instituțiilor publice prin prisma noilor prevederi legale”, a mai spus șeful ANCOM.

El a adăugat că un proiect pilot privind inventarierea rețelelor și infrastructurii asociate va fi lansat în județul Brașov.

Referitor la evoluția pieței serviciilor de retransmisie a programelor TV, Marinescu a spus că, în primele șase luni, datele preliminare arată o stagnare atât în privința numărului total de abonați, cât și ca penetrare.

„Defalcat, s-a înregistrat o scădere a serviciilor de retransmisie prin satelit (DTH) și o creștere a numărului de abonați prin cablu. Mai multe informații vor fi cuprinse în raportul final de date statistice privind piața de comunicații din România, care va fi publicat la începutul lunii decembrie”, a încheiat Marinescu.

Prezent la eveniment, ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, a afirmat că speră ca proiectul de lege privind infrastructura rețelelor de comunicații să fie adoptat în cel mult două luni.

„Acest proiect de act normativ este foarte important pentru industria de profil. De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență privind trecerea la televiziunea digitală va fi prezentat în Parlament în cel mai scurt timp, documentul fiind în curs de avizare la Ministerul Finanțelor Publice”, a spus Vreme.

El a adăugat că, în 2012, va fi semnat contractul de finanțare din fonduri europene a rețelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro pe o perioadă de 24 de luni.

Anterior, Vreme a declarat că semnarea contractului de finanțare va avea loc în această lună.

Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obținută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naționale de broadband, care urmărește ca toată populația țării să aiba acces la servicii de internet în bandă largă până în 2013.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Aşa iau foc maşinile în mers! Cu ce greşesc şoferii, de fapt
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Ce trebuie să știi dacă ai poliță RCA emisă de City Insurance. Recomandarea specialiștilor din...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
O aplicație de mesagerie foarte populară devine „noul dark web”. E uşor de folosit şi...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Când nu trebuie să te speli pe dinți, de fapt. Mulți români comit această greșeală...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Anunţ ŞOC despre decesul lui Petrică Cercel: Este informaţia momentului! Ce s-a întâmplat, de fapt,...
Șocul anului despre PFIZER! Tocmai L-AU RETRAS de pe piață. Au găsit agenți CANCERIGENI
ACEST MEDICAMENT ESTE CANCERIGEN. Mulți români îl folosesc. Pfizer l-a retras de urgență
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....