Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet

Operatorii telecom vor introduce în contracte, din ianuarie, indicatori de calitate pentru Internet
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 24/04/2012, 01:48

Operatorii telecom trebuie să includă în contractele încheiate cu utilizatorii finali, până la 20 ianuarie 2012, un set de indicatori de calitate pentru serviciul de acces la Internet, a declarat, marți, președintele autorității de reglementare din domeniu ANCOM, Cătălin Marinescu, relatează Mediafax.

„De asemenea, până la 1 ianuarie 2012, furnizorii au obligația de a publica pe propria pagină web o procedură privind măsurarea parametrilor de calitate. În ultimul trimestru al anului 2012, ANCOM va implementa proiectul «Aplicație online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet». Pentru a verifica respectarea acestor obligații, ANCOM va desfășura o amplă campanie de monitorizare în trimestrele II și III ale anului viitor”, a spus Marinescu, prezent la un eveniment organizat de Asociația de Comunicații prin Cablu.

El a adăugat că, în a doua jumătate a anului 2012, ANCOM își propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe TV, aplicabili în relația cu utilizatorii finali, și să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligației de a-și informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicații pe care le furnizează.

Marinescu a spus că un punct important al planului de acțiuni al ANCOM pentru 2012 este proiectul de lege privind infrastructura rețelelor de comunicații, aflat în prezent la Comisia Juridică din Camera Deputaților pentru avizare.

„Proiectul de lege stabilește în sarcina ANCOM o serie de atribuții precum inventarierea rețelelor și infrastructurii asociate, crearea și punerea la dispoziția publicului pe pagina de Internet a unei baze de date care să mapeze elementele de infrastructură de pe teritoriul României și să includă condițiile de acces pe proprietatea publică. În plus, instituția trebuie să elaboreze un contract-standard de acces pe proprietatea privată, să controleze și să monitorizeze obligațiile ce revin instituțiilor publice prin prisma noilor prevederi legale”, a mai spus șeful ANCOM.

El a adăugat că un proiect pilot privind inventarierea rețelelor și infrastructurii asociate va fi lansat în județul Brașov.

Referitor la evoluția pieței serviciilor de retransmisie a programelor TV, Marinescu a spus că, în primele șase luni, datele preliminare arată o stagnare atât în privința numărului total de abonați, cât și ca penetrare.

„Defalcat, s-a înregistrat o scădere a serviciilor de retransmisie prin satelit (DTH) și o creștere a numărului de abonați prin cablu. Mai multe informații vor fi cuprinse în raportul final de date statistice privind piața de comunicații din România, care va fi publicat la începutul lunii decembrie”, a încheiat Marinescu.

Prezent la eveniment, ministrul Comunicațiilor, Valerian Vreme, a afirmat că speră ca proiectul de lege privind infrastructura rețelelor de comunicații să fie adoptat în cel mult două luni.

„Acest proiect de act normativ este foarte important pentru industria de profil. De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență privind trecerea la televiziunea digitală va fi prezentat în Parlament în cel mai scurt timp, documentul fiind în curs de avizare la Ministerul Finanțelor Publice”, a spus Vreme.

El a adăugat că, în 2012, va fi semnat contractul de finanțare din fonduri europene a rețelei de acces în bandă largă la Internet în zonele neacoperite de operatori, proiect în valoare de 84 milioane de euro pe o perioadă de 24 de luni.

Anterior, Vreme a declarat că semnarea contractului de finanțare va avea loc în această lună.

Alocarea de către Uniunea Europeană a celor 84 milioane de euro a fost obținută de România în urma adoptării, în 2009, a Strategiei naționale de broadband, care urmărește ca toată populația țării să aiba acces la servicii de internet în bandă largă până în 2013.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Traficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
BOMBA ANULUI de la PFIZER! Decizia luată chiar acum de companie
Un asteroid uriaș, mai puternic decât o bombă nucleară, se îndreaptă spre Pământ. Hiroshima: 135.000...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...