PANICA provocată de situația economică a Italiei A PRĂBUȘIT MONEDELE naționale și bursele. CUM AR PUTEA FI AFECTAȚI MILIOANE DE ROMÂNI

Redactor:
Victor Rotariu
În timp ce BNR, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, îndeamnă la calm, cifrele arată că, dacă Italia va avea probleme cu datoria publică, șocul care se va resimți în cazul României va fi mult mai puternic decât cel datorat crizei din Grecia.

BNR a anunțat marți cel mai prost curs al leului față de euro,de 4,2838 de unități, din acest an, după ce investitorii aurenunțat la valutele considerate riscante în urma creșteriitemerilor privind situația din Italia.

În timp ce în România investitorii au renunțat la lei, în Europaau renunțat la euro și s-au refugiat în francii elvețieni, ducândastfel cursul local la un nou maxim record, de 3,6921lei/franc.

În timp ce BNR, prin vocea lui Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului Mugur Isărescu, îndeamnă la calm, cifrele arată cădacă Italia va avea probleme cu datoria publică, șocul care se varesimți în cazul României va fi mult mai puternic decât cel datoratcrizei din Grecia.

„Nu putem vorbi despre o tendință după un sfert de ședință detranzacționare valutară. Dacă această mișcare se transformă într-otendință, putem avea motive de îngrijorare. Dar nu putem vorbidespre motive de îngrijorare după un sfert de ședință detranzacționare”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR Mugur Isărescu, cu o oră înainte de publicareade către banca centrală a cursului oficial de marți.

Toate monedele dinregiune au avut de suferit

Deprecierea a fost una regională, toate monedele din zonaRomâniei pierzând teren față de euro datorită aversiunii față derisc a investitorilor. Astfel, zlotul polonez s-a depreciat marțicu 1,6%, forintul maghiar cu 1,5%, iar coroana cehească a pierdutla rândul ei 0,3% față de euro, moneda unică europeană.

CLICK pentru aMĂRI

Dacă în ceea ce privește situația din Grecia principalul canalde propagare a șocului financiar către România este prin băncile cucapital grecesc de pe plan local, eventuala prăbușire a Italiei arputea afecta direct milioane de români.

Efectele unei eventualecrize a Italiei asupra României vor fi directe

La începutul acestui an, numărul oficial al românilor carelucrează în Italia a fost estimat la 1,2 milioane de persoane. Încondițiile în care ei au trimis în România, în 2010, circa 1,22miliarde de euro, o criză a datoriei suverane în Italia, care vadetermina, inevitabil, o serie de măsuri de austeritate ar puteaafecta milioane de români.

România este legată de Italia și din punct de vedere bancar,respectiv prin băncile cu capital italian de pe plan local.Gigantul bancar italian UniCredit este prezent în România prinUniCredit Țiriac Bank, care deținea la începutul acestui an activede circa 4,8 miliarde de euro, ceea ce corespunde unei cote depiață de circa 6%. O altă bancă italiană importantă prezentă înRomânia este IntesaSanpaolo.

O altă legătură importantă este cea comercială. Italia este pelocul doi în topul partenerilor comerciali ai României, dupăGermania, cu o pondere de 13,5% din exporturile efectuate înprimele două luni ale acestui an.

Panică pe cele maiimportante burse din UE, cu excepția celei de laMilano

Efectele temerilor investitorilor privind datoria publică aItaliei s-au resimțit și pe bursele europene. Cei mai importanțiindici bursieri europeni au închis ședințele „pe roșu”. FTSE 100(bursa din Londra) a picat cu 1,02%, DAX (bursa din Germania) cu0,78% și CAC 40 (bursa din Franța) cu 0,84%. În Italia însă,principalul indice bursier, MIB, a crescut marți cu 1,18%.

În România principalul indice bursier, BET, care reflectăevoluția celor mai lichide titluri de pe piață, a scăzut cu 0,89%marți, în timp ce BET-C, indicele care reflectă evoluția tuturoracțiunilor listate a pierdut 1,5%. Bursa de la București a pierdutmarți peste jumătate de miliard de euro din capitalizare (valoareatuturor acțiunilor listate), ajungând la 26,54 miliarde deeuro.

Povestea italiană. Cum aexplodat totul

„Rețeta” incertitudinii actuale privind Italia are dreptprincipale „ingrediente” rapoartele negative emise recent de cătreagențiile de rating Moody’s și Standard & Poor’s, expunereabăncilor italiene pe titlurile de stat locale, faptul că Italiaeste pe locul doi în topul celor mai îndatorate state (dupăponderea datoriei publice în PIB – 120%) după Grecia, dar și faptulcă premierul Silvio Berlusconi și ministrul italian al Economiei,Giulio Tremonti, nu au căzut încă de acord asupra unui plan deausteritate.

În momentul în care investitorii, deja speriați de faptul căcele două agenții de rating au anunțat scăderea ratingului de țarăal Italiei, au văzut că statul italian începe să se împrumute dince în ce mai scump, au vândut masiv acțiunile băncilor italiene, cuexpuneri mari pe datoria publică. Prăbușirea bursei la sfârșitulsăptămânii trecute a alimentat și mai mult temerile și a dus la onouă creștere, considerabilă, a costului de împrumut alItaliei.

Evoluția bursei italieneîn luna iulie, cu excepția zilei de marți, conformBussines Insider:

În cifre, situația esteurmătoarea, conform unei analizeBloomberg:

  • În următorii trei ani ajung la scandență titluri de stat învaloare de circa 500 de miliarde de euro, adică dedouă ori mai mult decât întregul plan de salvare financiară acordatde UE și FMI Irlandei, Portugaliei și Greciei
  • Datoria publică a Italiei este de 120% din PIB,respectiv de 1.800 de miliarde de euro.
  • Italia ar putea plăti anul acesta creditorilor, sub formadobânzilor la titlurile de stat, circa 75 de miliarde de euro,respectiv 5% din PIB.
  • Dacă dobânda la care Italia se împrumută ar crește de lapreviziunea inițială de 5% pe an la 6%, atunci suma dată pe dobânziar crește cu încă 35 de miliarde de euro.
  • Un cost mediu de finanțare de 5,5% pe an ar însemna că Italiaar trebui să aibă un excedent bugetar primar de 3% an de an până în2015 doar pentru a stabiliza nivelul datoriei la 120% din PIB.
  • Randamentul titlurilor de stat italiene cu maturitate de 10 ania crescut la 5,76% pe an, după ce a atins în ultimele zile șinivelul de 5,96%, care a fost cel mai ridicat nivel din1997.
  • Nici cu împrumuturile pe termen scurt situația nu este maibună. Marți, Italia a împrumutat 6,75 miliarde de euro, printitluri de stat cu maturitatea de un an, fiind nevoită să ofere unrandament de 3,67% pe an, față de 2,147% pe an cât a oferit lunatrecută.

Deși nu s-au prezentat soluții concrete, nici din parteaoficialilor italieni, nici a celor UE, analiștii străini susțin căsituația s-ar calma accelerat dacă Italia ar prezenta un plan deausteritate credibil, pe care să și reușească să îl pună înpractică în cel mai scurt timp. Un deficit bugetar mai mic,rezultat din tăieri de cheltuieli și majorări de venituri (dincreșterea taxelor și impozitelor), va însemna un necesar mai mic deîmprumuturi, deci o presiune mai mică pe randamentele titlurilor destat.

FOTO-BOMBA! Nu se aştepta nimeni sa posteze astfel de poze. Vedeta care a rupt netul...
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
ADEVĂRUL despre familia lui Culiță Sterp. Nu au fost dintotdeauna bogați. Ce s-a întâmplat când...
Soția lui Michael Schumacher a scos la vânzare vila de lux din Elveția! Motivul deciziei...
Cum au fost surprinși prinții Harry și William la înmormântarea bunicului lor. Toate camerele tv...
OMS trage un semnal de alarmă privind "super-bacteriile". Bacteriile rezistente la antibiotic ar putea ucide...
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Un cuplu a cumpărat două acţiuni Amazon în 1997. Cât valorează acum
IREAL! Cum arată acum actorul care l-a interpretat pe Iisus din Nazaret. Blestemul care a...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Surpriză mare la Kaufland, se vinde din nou produsul de care românii au fost îndrăgostiți....
Pericolul global care îi paște și pe români. Ce superbacterii au apărut după covid-19
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Vestea ȘOC a acestei dimineți în România: A FOST ARESTAT! Este BREAKING NEWS
10 fructe și legume pe care nu merită să le cumpărăm BIO. Recomandarea Mihaelei Bilic
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Anunţul Apple la care nu se aştepta nimeni. Pun la cale un nou produs, realizat...
×