Paradoxul crizei: numărul românilor cu salarii de peste 1.000 € a crescut cu 11.000

Redactor:
Simona Simionescu
Paradoxul crizei: numărul românilor cu salarii de peste 1.000 € a crescut cu 11.000
Criza i-a favorizat pe angajații buni, care au câștigat mult mai bine într-o perioadă de scădere a economiei, în timp ce românii cu calificări slabe nu au avut decât de suferit.

Criza i-a favorizat pe angajații buni, care au câștigat mult maibine într-o perioadă de scădere a economiei, în timp ce românii cucalificări slabe nu au avut decât de suferit. Este concluzia carerezultă din analiza evoluției numărului de salariați din economieîn perioada octombrie 2008 – octombrie 2009, potrivit datelorcomunicate de Institutul Național de Statistică (INS) lasolicitarea gândul. Astfel, numărul românilor cu salarii brute depeste 1.000 de euro a crescut cu aproape 11.000, respectiv un avansde 5% în perioada analizată. Asta în timp ce angajații cu câștiguribrute de până în 1.000 de lei s-au împuținat cu peste 286.000,adică o scădere de 30%.

Ești specialist, faci regulile

O situație absolut firească, sunt de părere deopotrivăspecialiștii în resurse umane și reprezentanții mediului deafaceri. „Nu trebuie gândit global, chiar dacă e criză și scadsalariile în economie. Până la urmă, piața hotărăște: îi plăteștimai mult pe cei buni, cu calificări bune, pentru că ai nevoie despecialiști iar pe angajații necalificați îi remunerezi mai prost”,a declarat pentru gândul Florin Pogonaru, președintele AsociațieiOamenilor de Afaceri din România (AOAR). Situația este totaldiferită de perioada de dinaintea declanșării crizei, când patroniinu puneau atât de mult accent pe calitățile reale ale angajaților.Nu e de mirare: economia creștea într-un ritm accelerat, iarcompaniile nu se uitau la bani atunci când făceau angajări, pentrucă nevoia de personal era stringentă. Simplu spus, acum avem opiață a angajatorului pentru calificările slabe și o piață aangajatului în cazul calificărilor bune, explică reprezentantulmediului de afaceri. Aceasta a fost politica de salarii începând cusfârșitul anului 2008 și a continuat și în următorii doi ani.”Angajatorii au preferat să-i remunereze mai bine pe manageri și pespecialiști, pentru că ei aduc plus valoare într-o companie și îitrag după ei și pe ceilalți angajați”, explică pentru gândul OanaDatki, country manager Consulteam România, reprezentantul pe piațalocală al Mercer.

Cu 9% mai mulți angajați cu peste 8.000 de lei pelună

Afirmația se verifică mai ales la nivelul salariilor mari.Astfel, dacă în octombrie 2008, în jur de 36.000 de români aveausalarii brute de peste 8.000 de lei pe lună, după un an, numărullor a crescut cu mai bine de 3.200, până la peste 40.000, adică unsalt de 9%. Așa s-a întâmplat, de altfel, la nivelul tuturorcategoriilor de salariați cu câștiguri de peste 4.000 de lei înperioada analizată, care s-au înmulțit de la un efectiv deaproximativ 216.000 în octombrie 2008 la un total de 227.000 înoctombrie 2009. În toamna anului trecut, 6% din totalul angajațilordin România au câștigat un salariu brut de peste 1.000 de euro /lună, în timp ce 5% dintre salariați au avut un venit la nivelulsalariului minim pe economie, de 751 de lei în 2009. „A crescutfoarte mult numărul controalelor din partea autorităților, iarangajatorii nu au mai vrut să-și asume riscuri”, a declarat pentrugândul George Butunoiu, expert în resurse umane. Pe de altă parte,în 2010, foarte multe contracte încheiate pe PFA au fost trecute pecartea de muncă, peste 90% dintre contractele de valori marifuncționând anterior în aceste condiții.

Cel mai bine plătit român: un avocat din sectorul3

Asemenea salarii, de peste 8.000 de lei pe lună, s-au câștigatanul trecut în avocatură, de departe cea mai rentabilă meserieliberală. Cel mai bine plătit avocat din România este din Bucureștiși a încasat oficial anul trecut 12,27 milioane de lei (circa 3milioane de euro), respectiv 250.000 euro/lună, potrivit ZiaruluiFinanciar, care a citat informațiile comunicate de AgențiaNațională de Administrare Fiscală. Avocații domină, de altfel,topul celor mai mari zece venituri realizate din activitățiindependente în 2009 la nivel național, cu nouă prezențe, dintrecare pozițiile unu și zece sunt ocupate de sectorul 3. În total, în2009, cei zece români au câștigat împreună 77 miliarde de lei (18mil. euro), în scădere cu circa 10% față de nivelul din 2008.Sectorul 3 apare în top pe pozițiile unu și zece.

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
O vezi zilnic la TV, dar nu știai că a semnat un contract cu Mega...
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Restricții pentru nevaccinați. Prima țară din lume care limitează libertatea de mișcare a persoanelor nevaccinate
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Cum prepari acasă, de fapt, peștele în mod corect. La detaliul ăsta nu e atent...
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Cum arată cele mai frumoase femei din lume din toate timpurile
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide