Paradoxul prețurilor în România: crește producția de grâu, se scumpește și pâinea

Paradoxul prețurilor în România: crește producția de grâu, se scumpește și pâinea
Anul acesta, România va exporta circa două milioane de tone de grâu, în valoare de peste 420 milioane de euro, însă producția bună nu va ține pe loc prețul pâinii, spun producătorii.

Anul acesta, România va exporta circa două milioane de tone degrâu, în valoare de peste 420 milioane de euro, însă producția bunănu va ține pe loc prețul pâinii, spun producătorii. „Grâul seexportă, pentru că e cerere mare, iar ceea ce rămâne în țară nuajunge pentru industria de morărit. Ba chiar vom apela la importuridin primăvară”, a declarat pentru gândul Aurel Popescu,președintele Patronatului Român din Industria de Morărit,Panificație și Produse Făinoase – ROMPAN. Anul trecut, România aimportat 628.000 de tone de grâu pentru a acoperi necesarul intern,potrivit datelor oficiale.

Popescu spune că, până la sfârșitul anului, prețul pâinii vacrește cu aproximativ 30%, din cauza scumpirii grâului pe piațainternă, creștere provocată de fluctuațiile de pe piața externă. Oafacere profitabilă pentru producătorii de grâu din România, maiales de când Ucraina și Rusia nu au putut să-și mai onorezecontractele externe, din cauza incendiilor din vară. Astfel, țaranoastră, alături de Bulgaria, nu a avut decât de câștigat.

De la 1 iulie, prețul grâului s-a dublat în țară, în timp ce pepiața internațională, tona variază între 180 euro, grâul pentrufuraj, și 240 de euro – grâul folosit pentru pâine. În total, anulacesta, România va vinde pe piețele externe grâu în valoare depeste 420 milioane de euro, potrivit ministrului Agriculturii,Valeriu Tabără, comparativ cu 302,9 milioane de euro, anul trecut.”Anul acesta se vor exporta cereale. Cred că se vor depăși patrumilioane de tone, două milioane la grâu, peste două milioane laporumb. Este o producție bună”, a declarat Valeriu Tabără, într-uninterviu acordat Mediafax.

Efectul pozitiv al evaziunii dinpanificație

Sunt însă șanse ca, până la urmă, românii să nu suporte integralaceastă majorare, crede Popescu, care a explicat în ce condițiilucrurile ar putea să decurgă astfel. „Producătorii vor fi nevoițisă absoarbă ei creșterea de prețuri, din cauza scăderii puterii decumpărare. Un alt motiv care ar putea interveni este legat deevaziunea fiscală, care ține prețurile oarecum pe loc, pentru că ei(evazioniștii, n.r.) vând cu 20% mai jos decât cei care vândcorect”, ne-a spus președintele Rompan.

Nu numai producătorii din panificație au anunțat creșteri deprețuri în ultimele săptămâni, ci majoritatea industrieialimentare. După ce inițial ministrul Tabără a vorbit despremajorări, acum consideră că prețurile alimentelor pot scădea dacăprocesatorii reduc profiturile, iar retailerii taxele. „Existărezerve de reducere a prețurilor alimentelor și prima rezervă estela procesatori. La pâine, cel care produce grâul are un profit decirca 4,9%. Toate celelalte, respectiv moară, procesare șicomercializare, au câte 10%”, a explicat Tabără.
Și supermarketurile și hipermarke-turile au partea lor de vină înaceastă ecuație a formării prețurilor, din cauza taxelor. Ministrula dat exemplul taxelor de raft, de poziție și de dezvoltare, care,alături de celelalte taxe practicate de retaileri, pot creșteprețurile cu până la 30-40%. Dacă legea de bune practici comercialeva fi corect aplicată, toate aceste taxe se vor reduce, cu efect șiasupra scăderii prețurilor finale, potrivit oficialilor.

Inchide