Parteneriat Exxon-Rosneft cu posibile investiții de 500 mld.dolari în zona Arctică și Marea Neagră

Parteneriat Exxon-Rosneft cu posibile investiții de 500 mld.dolari în zona Arctică și Marea Neagră
Anunțul făcut acum câteva ore prevede ca ...

Grupul american Exxon și Rosneft din Rusia au prezentat miercuri un parteneriat care ar putea angrena investiții de 500 de miliarde de dolari în exploatarea unor zăcăminte de hidrocarburi din zona Arctică și Marea Neagră, relatează Reuters, citat de Mediafax.

Potrivit acordului semnat luni la Moscova, după aproape un an de discuții, partenerii vor dezvolta trei zăcăminte marine din zona Arctică, cu rezerve recuperabile de hidrocarburi estimate la 85 de miliarde de barili echivalent de petrol.

Decizia finală de investiții în proiectul Kara Sea din nordul Rusiei este așteptată în 2016-2017, au anunțat companiile în timpul unei întâlniri cu analiștii la New York, găzduită de directorul general al Exxon, Rex Tillerson, și președintele Rosneft Eduard Hudainatov.

În cazul bazinului Tuapse, din platforma rusească a Mării Negre, au fost identificate rezerve recuperabile de hidrocarburi de 9 miliarde de barili.

Producția modială de petrol se plasează în prezent la aproximativ 90 de milioane de barili pe zi.

Tillerson a declarat că esențial pentru încheierea acordului a fost angajamentul Rusiei de a reforma sistemul de taxe pentru exploatările marime, prin renunțarea la taxa pe exporturi și cea pe extracția de minerale și menținerea stabilității acestuia pe o perioadă de 15 ani.

La întâlnire a participat și vicepremierul rus Igor Secin, care a salutat parteneriatul încheiat în pofida unei neîncrederi istorice între Washington și Moscova.

„Dezvoltarea relațiilor economice ruso-americane a fost afectată puternic de politizarea excesivă și stereotupurile istorice”, a afirmat Secin.

Potrivit acordului, Rosneft va primi participații de 30% la proiecte conduse de Exxon în Texas, provincia canadiană Alberta și Golful Mexic.

Partenerii vor analiza totodată dezvoltarea unor exploatări petroliere în vestul Siberiei.

Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, va crește producția de hidrocarburi cu 4% pe an, la 3,7 milioane de barili echivalent petrol, până în 2020.

Această estimare a pornit de la 2,5 milioane de barili pe zi în 2010 și se bazează pe un preț al petrolului de 90 de dolari pe baril în termeni reali și pe un regim fiscal favorabil, a spus Hudainatov.

Inchide