Victor Rotariu
23.04.2012
Financiar

Pentru a primi ajutor de la FMI și CE Grecia ar putea fi forțată să renunțe la Guvern. Cine va controla statul elen

Pentru a primi ajutor de la FMI și CE Grecia ar putea fi forțată să renunțe la Guvern. Cine va controla statul elen
Printre condițiile pe care instituțiile financiare internaționale le-ar putea impune statului elen se numără inclusiv preluarea de către acestea de la autoritățile de la Atena a controlului asupra colectării taxelor și impozitelor.

Pentru a fi salvată de către FMI și de către Comisia EuropeanăGrecia ar putea fi nevoită să renunțe, practic, la Guvern, scrieFinancial Times.

Printre condițiile pe care instituțiile financiareinternaționale le-ar putea impune statului elen se numără inclusivpreluarea de către acestea de la autoritățile de la Atena acontrolului asupra colectării taxelor și impozitelor. Mai multdecât atât, privatizarea companiilor deținute de Grecia, din cares-ar putea obține circa 50 de miliarde de euro, ar putea ficoordonată tot de către instituții externe statului elen.

Până în momentul de față nici autoritățile elene nici cele aleinstituțiilor financiare nu au confirmat aceste informații,precizează surse citată.

Grecia a ajuns la un grad de îndatorare de peste 150% din PIB,nivel despre care din ce în ce mai mulți economiști susțin că nuînseamnă decât un singur lucru: statul elen nu mai poate ieși,singur, din această situație, fiind nevoie de un ajutor financiarsubstanțial din partea instituțiilor financiare.

Printre soluțiile de redresare a economiei elene se numărăinclusiv amânarea plății unei părți din datoria publică, pentru ascădea presiunea pe buget.

În contrapartidă, mai mulți bancheri au cerut să se implicedirect în vânzarea activelor statului, printre care se numără atâtcompanii cât și proprietăți.

Inchide