Peste 200.000 de români riscă amenzi pentru că nu și-au depus la timp declarația de venit. Câți bani ar putea încasa statul

Peste 200.000 de români riscă amenzi pentru că nu și-au depus la timp declarația de venit. Câți bani ar putea încasa statul
Publicat: 01/06/2013, 09:27
Actualizat: 22/03/2019, 05:15

În jur de 40% dintre românii care aveau obligația de a-și depune declarația 200 privind venitul realizat în 2012 riscă să fie amendați pentru nerespectarea termenului legal, respectiv 27 mai, potrivit datelor provizorii furnizate de Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) pentru gândul. Fiscul ar putea încasa amenzi în valoare de circa 48,4 milioane de lei, echivalentul a 10,8 milioane de euro la un curs mediu de 4,45 lei/euro, de la contribuabilii care au întârziat, reiese din calculele gândul.

Fiscul a înregistrat până la data de 29 mai 357.938 de declarații privind venitul realizat în 2012. Numărul contribuabililor care aveau obligația să depună formularul 200 se ridică însă la circa 600.000 de persoane, estimează reprezentanții ANAF.

Cei care nu și-au declarat la timp veniturile riscă, potrivit legislației în vigoare, amenzi între 50 și 500 de lei. Reiese astfel că, dacă Fiscul îi va sancționa, în medie, cu 200 de lei pe cei circa 242.000 de contribuabili care au întârziat, încasările din amenzi s-ar ridica la circa 46,4 milioane de lei.

Formularul 200 privind veniturile realizate în anul 2012 trebuie depusă de către persoanele fizice care au câștigat anul trecut bani din activităție comerciale, de către persoanele fizice care practică profesii libere (avocat, notar, consultant etc.) precum și de către persoanele fizice care au avut venituri din drepturi de proprietate intelectuală (drepturi de autor, brevete, mărci etc.).

Datele centralizate până în prezent de Fisc au caracter provizoriu, au arătat reprezentanții agenției.

„Întrucât procesul de primire și înregistrare a declarațiilor privind veniturile realizate pe anul 2012 este în curs de desfășurare, deocamdată, nu putem oferi celelalte informații solicitate (ex: declarații trimise prin poștă, declarații în curs de înregistrare și procesare, etc)”, au precizat reprezentanții ANAF pentru gândul.

Numărul contribuabililor care riscă să fie amendați este considerabil mai ridicat decât cel de anul trecut, spre exemplu, când 50.000 de persoane se aflau în această situație.

Astfel, în 2012, circa 498.800 dintre cei circa 533.000 de români care aveau obligația de a depune formularul 200 privind veniturile realizate în 2011 au respectat termenul limită.

Cu un an înainte, 607.100 de persoane dintre cele 612.500 care aveau obligația de a depune declarația s-au prezentat în timp util la Fisc.

Cum se completează declarația pe veniturile realizate în 2012

Declarația 200 are patru capitole, însă ultimul trebuie completat doar de acele persoane care nu-și depun personal formularul și au împuternicit pe altcineva cu completarea acestuia.

La primul capitol, date de identificare a contribuabilului, se completează numele, adresa, codul numeric personal sau numărul de identificare fiscală precum și contul IBAN în cazul în care știți că trebuie să primiți bani înapoi de la Fisc și nu doriți să vă deplasați personal la sediul instituției.

Descărcați DECLARAȚIA 200 privind veniturile realizate în 2012

Capitolul al doilea, date privind veniturile realizate, pe surse și categorii de venit, cuprinde două secțiuni, una care se referă la activitatea desfășurată și alta care se referă la câștigurile efective înregistrate în anul precedent.

Secțiunea date privind activitatea desfășurată se completează astfel:

La punctul privind categoria de venit contribuabilii trebuie să bifeze căsuța corespunzătoare după caz:

• Persoanele care au realizat venituri din comerț vor bifa căsuța venituri comerciale.

• Medicii, avocații, notarii, auditorii financiari, consultanții fiscali, contabilii, arhitecții și cei care desfășoară independent alte profesii reglementate vor bifa căsuța „venituri din profesii libere”.

• Contribuabilii care au obținut venituri din brevete, drepturi de autori, desene, modele, mostre, know-how sau mărci de fabrică și de comerț vor selecta „venituri din drepturi de proprietate intelectuală”.

• Proprietarii de apartamente sau mașini închiriate vor bifa „venituri din cedarea folosinței bunurilor calificate în categoria venituri din activități independente”.

La punctul determinarea venitului net trebuie precizat modul în care se calculează venitul, respectiv prin sistem real, cote forfetare de cheltuieli sau normă de venit.

La punctul obiectul principal de activitate se înscrie denumirea activității principale generatoare de venituri, precum și codul CAEN al activității desfășurate.

Secțiunea date privind venitul/ câștigul net anual se completează astfel:

La punctul venitul brut se completează în lei suma totală obținută anul trecut. La cheltuieli deductibile se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea activității de bază. Suma trebuie să fie justificată cu documente și să se refere la cheltuielile din 2011. La punctul venitul net se înscrie suma reprezentând diferența dintre venitul brut și cheltuielile aferente deductibile.

Punctele câștig net anual respectiv pierdere netă anuală se completează numai de către acei contribuabili care au realizat anul trecut venituri din transferul de acțiuni sau din operațiuni valutare pe bază de contracte.

La capitolul trei, destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul datorat pe venitul net / câștigul net anual impozabil, poate fi bifată opțiunea susținerea unei entități nonprofit/ unități de cult pentru care trebuie completate datele de identificare, respectiv denumirea organizației, codul de identificare fiscală, contul bancar și suma în lei. Persoanele care vor să doneze 2% din impozit unui ONG trebuie să completeze și formularul 230.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
Adrian Năstase, gest uluitor! De ce a dat statul român în judecată? Este DINCOLO DE...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Apariție șocantă pe Marea Neagră. Oamenii au filmat, complet terifiați de fenomen VIDEO
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
Tensiuni uriaşe lângă frontiera României! Ruşii pregătesc invazia
Apel disperat! După „Chefi la cuțite”, a dispărut. E căutat din martie!
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...