Peste 40.000 de români au ajuns anul trecut în Deltă și au cheltuit 10 milioane de euro

Redactor:
Liviu Iancu
Peste 40.000 de români au ajuns anul trecut în Deltă și au cheltuit 10 milioane de euro
Peste 41.500 de români s-au cazat anul trecut în Delta Dunării și au cheltuit în total aproximativ 10 milioane de euro, iar cei aproximativ 40.000 de străini care ajung în excursii de câteva ore sunt dezamăgiți de aglomerația de pe canale și de PET-urile care plutesc pe fluviu.

Peste 41.500 de români s-au cazat anul trecut în Delta Dunării și au cheltuit în total aproximativ 10 milioane de euro, iar cei aproximativ 40.000 de străini care ajung în excursii de câteva ore sunt dezamăgiți de aglomerația de pe canale și de PET-urile care plutesc pe fluviu.

Anul trecut au fost în Deltă 41.647 de români, cu 2% mai puțini decât în 2011, potrivit datelor furnizate de INS la solicitarea MEDIAFAX.

Dintre aceștia, aproape 35.000 de turiști au ajuns în Deltă pe cont propriu și doar 6.800 prin agenții de turism.

„În Deltă, tarifele la cazare și masă sunt similare celor de pe litoral, dar excursiile și transportul pe apă cresc prețurile medii cu 80 de lei pe zi. Astfel, cheltuiala zilnică a unui turist în Deltă, incluzând cazare, masă, transport pe apă și excursii ajunge, în medie, la 280 de lei”, a declarat agenției MEDIAFAX Cornel Găină, proprietarul complexului hotelier Cormoran din Delta Dunării.

Potrivit INS, numărul înnoptărilor în Delta Dunării s-a apropiat anul trecut de 167.000, iar la cheltuieli zilnice estimate la 280 de lei se poate calcula că turiștii romani au lăsat în Deltă aproximativ 10 milioane de euro.

Acestora li se adaugă, potrivit lui Cornel Găină, încă aproximativ 5.000 de turiști străini care se cazează la diverse hoteluri și pensiuni.

„Străinii reprezintă acum 12-15% din numărul turiștilor care se cazează în Deltă, deși în 2008 ajunseseră la 45%. A venit gripa aviară și în 2009 străinii nu au mai venit deloc. Imaginea Deltei nu este încă refăcută complet în străinătate. Imaginea unei destinații turistice se poate distruge într-o jumătate de oră, dar refacerea durează aproximativ zece ani. Statul român nu a investit niciun leu ca să refacă imaginea Deltei în străinătate”, a mai spus Găină.

Acesta a afirmat că din cauza crizei financiare, în ultimii ani s-au făcut în Deltă investiții mici, în general în pensiuni cu 10-12 camere.

Unul dintre puținii care au investit mai mult în zonă se numără și Mihai Puflene, care a cheltuit peste 12 milioane de euro pentru a deschide un complex turistic cu 120 de camere, 5 săli de conferință, terenuri de tenis, fotbal și alte facilități de agrement. El speră să își recupereze banii în 10-12 ani, cu condiția „să vrea și Cel de Sus”.

Până atunci a recuperat o parte din banii investiți, dar nu din turism, ci din vânzarea unui parc eolian.

„La mine lucrurile se mișcă bine în weekend, când complexul este aproape plin. În ultimele două săptămâni a crescut gradul de ocupare și în timpul săptămânii, ajungând la 50-70%. Vin în general reprezentanți sai companiilor multinaționale, în team building”, a afirmat Puflene.

În afara străinilor care ce cazează în Deltă, mai sunt alte trei categorii de turiști din afara granițelor, care vin pentru excursii scurte: cei care ajung pe croaziere pe Dunăre, cei care vin pe croaziere pe Marea Neagră și turiștii care fac tururi în țară și merg și în zona Tulcea.

„Anul trecut au ajuns în Deltă, veniți pe croaziere pe Dunăre, în jur de 21-22.000 de turiști. Cei mai mulți sunt germani (80%), urmați de austrieci și francezi”, a declarat agenției MEDIAFAX Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agenție din țară specializată în incoming.

El a arătat că și de pe navele de croazieră care ajung în portul Constanța vin în excursii în Deltă aproximativ 6.500-7.000 de străini, majoritatea americani. Alături de aceștia, alți 12.000 de străini care fac turul României trec o zi și prin Deltă.

„Problema în Deltă este că nu se permite navelor să circule pe mai multe canale, ci doar pe unul singur, care din acest motiv este aglomerat ca o autostradă. Din cauza circulației mari nu sunt păsări în zonă, iar din acest motiv primim permanent reclamații de la străini. Turiștii pleacă dezamăgiți și de mizeria întîlnită, pentru că nu face nimeni curățenie și au ocazia să vadă plutind pe Dunăre mult mai multe PET-uri decât păsări”, a adăugat Mărginean.

Anul trecut au fost în vacanțe la munte, în țară, 3,6 milioane de români, la mare au ajuns 1,95 milioane de persoane, în stațiuni balneo circa 386.000, iar în circuite în țară au călătorit aproape 80.000 de persoane.

În anul 2012, românii au cheltuit, potrivit INS, aproximativ 7,76 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) pentru călătorii de vacanțe și afaceri, din care 79% (1,4 miliarde de euro) pentru cele care au vizat destinații interne.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Managerul Institutului „Marius Nasta” avertizează: Noiembrie va fi o „lună de foc” pentru spitale
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
ȘOC! Ce a găsit o femeie din Argeș într-o parcare. Poliția i-a BĂTUT la ușă...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
De la 7 kilograme de nucă şi o cergă, la cel mai mare procesator cu...
Inchide