Peste 40.000 de români au ajuns anul trecut în Deltă și au cheltuit 10 milioane de euro

Peste 40.000 de români au ajuns anul trecut în Deltă și au cheltuit 10 milioane de euro
Publicat: 08/07/2013, 09:52
Actualizat: 31/01/2019, 01:40

Peste 41.500 de români s-au cazat anul trecut în Delta Dunării și au cheltuit în total aproximativ 10 milioane de euro, iar cei aproximativ 40.000 de străini care ajung în excursii de câteva ore sunt dezamăgiți de aglomerația de pe canale și de PET-urile care plutesc pe fluviu.

Anul trecut au fost în Deltă 41.647 de români, cu 2% mai puțini decât în 2011, potrivit datelor furnizate de INS la solicitarea MEDIAFAX.

Dintre aceștia, aproape 35.000 de turiști au ajuns în Deltă pe cont propriu și doar 6.800 prin agenții de turism.

„În Deltă, tarifele la cazare și masă sunt similare celor de pe litoral, dar excursiile și transportul pe apă cresc prețurile medii cu 80 de lei pe zi. Astfel, cheltuiala zilnică a unui turist în Deltă, incluzând cazare, masă, transport pe apă și excursii ajunge, în medie, la 280 de lei”, a declarat agenției MEDIAFAX Cornel Găină, proprietarul complexului hotelier Cormoran din Delta Dunării.

Potrivit INS, numărul înnoptărilor în Delta Dunării s-a apropiat anul trecut de 167.000, iar la cheltuieli zilnice estimate la 280 de lei se poate calcula că turiștii romani au lăsat în Deltă aproximativ 10 milioane de euro.

Acestora li se adaugă, potrivit lui Cornel Găină, încă aproximativ 5.000 de turiști străini care se cazează la diverse hoteluri și pensiuni.

„Străinii reprezintă acum 12-15% din numărul turiștilor care se cazează în Deltă, deși în 2008 ajunseseră la 45%. A venit gripa aviară și în 2009 străinii nu au mai venit deloc. Imaginea Deltei nu este încă refăcută complet în străinătate. Imaginea unei destinații turistice se poate distruge într-o jumătate de oră, dar refacerea durează aproximativ zece ani. Statul român nu a investit niciun leu ca să refacă imaginea Deltei în străinătate”, a mai spus Găină.

Acesta a afirmat că din cauza crizei financiare, în ultimii ani s-au făcut în Deltă investiții mici, în general în pensiuni cu 10-12 camere.

Unul dintre puținii care au investit mai mult în zonă se numără și Mihai Puflene, care a cheltuit peste 12 milioane de euro pentru a deschide un complex turistic cu 120 de camere, 5 săli de conferință, terenuri de tenis, fotbal și alte facilități de agrement. El speră să își recupereze banii în 10-12 ani, cu condiția „să vrea și Cel de Sus”.

Până atunci a recuperat o parte din banii investiți, dar nu din turism, ci din vânzarea unui parc eolian.

„La mine lucrurile se mișcă bine în weekend, când complexul este aproape plin. În ultimele două săptămâni a crescut gradul de ocupare și în timpul săptămânii, ajungând la 50-70%. Vin în general reprezentanți sai companiilor multinaționale, în team building”, a afirmat Puflene.

În afara străinilor care ce cazează în Deltă, mai sunt alte trei categorii de turiști din afara granițelor, care vin pentru excursii scurte: cei care ajung pe croaziere pe Dunăre, cei care vin pe croaziere pe Marea Neagră și turiștii care fac tururi în țară și merg și în zona Tulcea.

„Anul trecut au ajuns în Deltă, veniți pe croaziere pe Dunăre, în jur de 21-22.000 de turiști. Cei mai mulți sunt germani (80%), urmați de austrieci și francezi”, a declarat agenției MEDIAFAX Gheorghe Mărginean, proprietarul Karpaten Turism, cea mai mare agenție din țară specializată în incoming.

El a arătat că și de pe navele de croazieră care ajung în portul Constanța vin în excursii în Deltă aproximativ 6.500-7.000 de străini, majoritatea americani. Alături de aceștia, alți 12.000 de străini care fac turul României trec o zi și prin Deltă.

„Problema în Deltă este că nu se permite navelor să circule pe mai multe canale, ci doar pe unul singur, care din acest motiv este aglomerat ca o autostradă. Din cauza circulației mari nu sunt păsări în zonă, iar din acest motiv primim permanent reclamații de la străini. Turiștii pleacă dezamăgiți și de mizeria întîlnită, pentru că nu face nimeni curățenie și au ocazia să vadă plutind pe Dunăre mult mai multe PET-uri decât păsări”, a adăugat Mărginean.

Anul trecut au fost în vacanțe la munte, în țară, 3,6 milioane de români, la mare au ajuns 1,95 milioane de persoane, în stațiuni balneo circa 386.000, iar în circuite în țară au călătorit aproape 80.000 de persoane.

În anul 2012, românii au cheltuit, potrivit INS, aproximativ 7,76 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro) pentru călătorii de vacanțe și afaceri, din care 79% (1,4 miliarde de euro) pentru cele care au vizat destinații interne.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Katy Perry și Orlando Bloom, de nerecunoscut de când au devenit părinți. Cum arată familia...
Alex Velea, încă un atac la adresa lui Cătălin Măruță! Andra a fost și ea...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Muntenegru riscă să piardă o parte din teritoriu. Cum s-a ajuns în situaţia asta
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Premierul României, anunț CATEGORIC cu privire la introducerea educației sexuale în școli: „Decizia e luată”
Meryl Streep: 5 roluri memorabile pentru care nu a luat Oscar, deși ar fi meritat
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
Lovitură cumplită pentru cei vaccinaţi cu Pfizer. Boala cruntă pe care o pot face. S-a...
Cel mai bun vaccin anti-Covid din lume! Bombă pentru cei vaccinați
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Lacul din România care deţine 3 recorduri mondiale se redeschide vineri pentru scăldat. Apa lacului...