Petrom a scumpit din nou carburanții. La unele benzinării, prețul ar putea depăși 6 lei/litru. Boc: un efect prost al cedării rezervelor de petrol ale țării

Redactor:
Simona Simionescu
Petrom a scumpit din nou carburanții. La unele benzinării, prețul ar putea depăși 6 lei/litru. Boc: un efect prost al cedării rezervelor de petrol ale țării
Marți, compania OMV Petrom a scumpit carburanții cu 9 bani/litru. Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzină (Premium fără plumb 95) costă 5,16 lei/litru, iar cel mai scump (OMV Carrera 100), 5,96 lei/litru.

UPDATE :Creșterea prețului la carburanți reprezintă un efect prost alfaptului că rezervele de petrol ale țării au fost cedate anteriorprintr-un contract defavorabil, singurul lucru aflat acum laîndemâna Guvernului fiind doar să continue controlul prin ANAF șiConsiliul Concurenței, susține premierul Boc.

Întrebat, marți, de jurnaliști cum comenteaz faptul că Petrom amajorat prețurile la carburanți, șeful Guvernului a răspuns:”Prost”.

„Cum să comentez ? Prost, pentru că asta înseamnă să nu ai subcontrol rezervele petroliere ale țării și să închei contract cuPetrom așa cum a încheiat altcineva în 2004, nu vreau acuma să facatacuri politice. Asta înseamnă să cedezi rezervele petroliere alețării, asta înseamnă să stabilești printr-un contract până în 2014că nu poți să intervii pe redevențe, asta înseamnă să facicontracte în defavoarea statului, ca acum să utilizezi doarmijloace colaterale de control prin ANAF sau Consiliul Concurenței,pentru a verifica dacă aceste lucruri au o susținere reală sau nu.Evident că voi continua analizele împreună cu Consiliul Concurențeiși ANAF”, a spus Boc. (Alexandru Moise,[email protected])


Marți, compania OMV Petrom a scumpit carburanții cu 9bani/litru. Astfel, cel mai ieftin sortiment de benzină (Premiumfără plumb 95) costă 5,16 lei/litru, iar cel mai scump (OMV Carrera100), 5,96 lei/litru.

După majorare, și motorina are un preț mai mare. Cel mai micpreț pe litru îl are sortimentul Euro Diesel 5, respectiv 5,15 lei,iar cel mai mare, OMV Alpin Diesel, 5,63 lei.

Compania precizează pe site-ul oficial că acestea sunt prețuride referință, care pot varia în stațiile de la nivel național cuplus/minus 5 puncte procentuale, ceea ce ănseamnă că la unelepompe, prețul pe litru ar putea depăși 6 lei.

La ultima scumpire, de săptămâna trecută, compania a majoratprețurile cu 8 bani pe litru în cazul benzinei și cu 6 bani pelitru în cazul motorinei.

Motivul scumpirii a fost, după cum au precizat oficialii OMVPetrom „creșterea nivelului accizelor prin eliminarea facilitățilorpentru promovarea utilizării biocarburanților”.

Cu o săptămână înainte, compania a majorat prețurile la pompă cupână la 9 bani/litru, pe fondul tensiunilor sociale și politice dinOrientul Mijlociu și Africa de Nord.

La nivel internațional, prețul barilului de petrol Brent, dereferință la bursa londoneză, a coborât sub 115 dolari.

Scăderea este o consecință a zvonurilor că liderul libianMuammar Gaddafi caută o soluție de a se retrage și de a opriluptele, care au afectat semnificativ exporturile de tiței alețării, potrivit Reuters.

Inchide