Piața construcțiilor din România va crește cu 22 miliarde de dolari în următorii zece ani – studiu

Redactor:
Vlad Mironescu
Piața construcțiilor din România va crește cu 22 miliarde de dolari în următorii zece ani – studiu
Sectorul construcțiilor va crește mai rapid decât PIB, la nivel global, în următorii zece ani, când piața de construcții va avansa cu 4.800 miliarde dolari, la 12.000 miliarde dolari, iar cea din România se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unui studiu.

Sectorul construcțiilor va crește mai rapid decât PIB, la nivelglobal, în următorii zece ani, când piața de construcții va avansacu 4.800 miliarde dolari, la 12.000 miliarde dolari, iar cea dinRomânia se va majora cu 22 miliarde dolari, potrivit unuistudiu.

„România va contribui cu 22 de miliarde de dolari americani lacreșterea sectorului construcțiilor în următorii 10 ani, a patracea mai mare contribuție din Europa Centrală și de Est, după cea aRusiei, 117 miliarde de dolari americani, Turciei – 81 de miliardede dolari, și Poloniei – 51 de miliarde de dolari, însă va avea ocontribuție mai mare la creșterea globală decât cea a Cehiei, 13miliarde dolari, Bulgariei, 8 miliarde, a Ucrainei, 7 miliarde și aUngariei, 5 miliarde dolari”, se arată într-un comunicat al PwCRomânia.

Piața globală a construcțiilor este estimată în prezent la 7.200miliarde dolari.

Datele sunt incluse în raportul Global Construction 2020, realizatde Global Construction Perspectives și Oxford Economics și finanțatde compania de servicii de consultanță PwC.

Potrivit informațiilor anunțate anterior de Asociația Română aAntreprenorilor de Construcții piața de profil a scăzut anul trecutcu 17%, la 9,7 miliarde euro, iar în acest an se va încadra în celmai bun caz în intervalul 9,5-10 miliarde de euro, urmând să revinăpe creștere în 2012.

„Construcțiile vor deveni unul dintre cele mai dinamice sectoareeconomice în următorul deceniu”, a declarat în comunicatul PwC NeilBlake, director de analiză economică în cadrul OxfordEconomics.

Studiul arată că Europa Centrală și de Est va fi a doua cea maidinamică piață emergentă pentru sectorul construcțiilor în perioada2010-2015, având o rată anuală de creștere de 7,9%, întrecută doarde Asia de Est, cu 8,3%. Creșterea economiilor importante din Asia,precum și revirimentul pieței americane vor constitui factoriiprincipali ai creșterii în sectorul construcțiilor la nivel globalîn următorii 10 ani, potrivit autorilor analizei.

„Sectorul construcțiilor nu a înregistrat niciodată o astfel decreștere rapidă, peste ritmul de creștere al Produsului Intern Brutglobal, creștere alimentată de superputerile economice emergenteprecum China și India, dar și de revirimentul construcțiilor pepiața americană”, a declarat în comunicat Graham Robinson, directorGlobal Construction Perspectives.

Raportul mai arată că în următorul deceniu sectorul construcțiilorva genera cheltuieli de 97.700 de miliarde de dolariamericani.

Creșterea acestui sector în China, India și Statele Unite va generamai mult de jumătate din creșterea globală anticipată de 4.800 demiliarde de dolari anual de până în 2020. China și India vor ficele mai dinamice piețe emergente, luând în calcul populațiile încreștere, urbanizarea rapidă, și creșterea economică puternică,toți acești factori fiind stimulenți pentru sectorulconstrucțiilor.

Piața chineză, stimulată de cheltuielile guvernamentaleanti-ciclice, a depășit piața americană în 2010, devenind cea maimare piață de construcții din lume, și se va dubla în următoruldeceniu, până la o valoare anuală de 2.500 de miliarde de dolari în2020, sau 21% din sectorul global al construcțiilor.

Raportul preconizează că India va depăși Japonia pentru a devenicea de-a treia cea mai mare piață a construcțiilor până în2018.

Statele Unite vor înregistra o creștere ciclică în sectorulconstrucțiilor, ceea ce va duce la un ritm de creștere de douăcifre anual pe termen scurt atât pentru sectorul rezidențial, câtși pentru cel nerezidențial. Șapte piețe – China, Statele Unite,India, Indonezia, Canada, Australia și Rusia, vor genera douătreimi din creșterea sectorului construcțiilor la nivel global pânăîn 2020.

Ioan Dornescu, [email protected]

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
FOTO. Cum arată acum fosta amantă a lui Ciprian Marica! Ana Muntean s-a schimbat total
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Gigi Becali nu se uită la bani pentru fetele lui! Ce cadou fabulos de 300.000...
Se ridică RESTRICŢIILE în România! Anunţul făcut în urmă cu puţin timp
NEWS ALERT Euro urcă la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Un primar află de la nevastă că a fost înșelat
Județul din România care nu a raportat niciun caz nou de coronavirus
George Burcea o face praf pe Andreea Bălan! Ce mesaje i-a trimis artista lui Keo...
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
BOMBĂ! Ce s-a întâmplat chiar ieri în Israel, după ce peste 60% din populație s-a...
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
Cele mai nocive sortimente de cafea pentru inimă. De evitat!
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide