Pipera, paradisul pierdut. Vezi cât și de ce au scăzut în ultimii doi ani terenurile „aurifere” de 500 de €/mp

Pipera, paradisul pierdut. Vezi cât și de ce au scăzut în ultimii doi ani terenurile „aurifere de 500 de €/mp
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 23/04/2012, 20:37

Un exemplu concret de mărire și decădere imobiliară este fostazonă vedetă a afacerilor imobiliare, Pipera. „În Pipera s-auconstruit vile cu suprafețe cuprinse între 300 și 500 de metripătrați, dar înghesuite. Cererea tot mai mică i-a determinat pevânzători să scadă anual prețul cu 30-40%”, a declarat pentrugândul Răzvan Muntean, directorul general al portalului imobiliarimopedia.ro. Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2008,proprietarii cereau și obțineau pentru o casă de 300 de metripătrați peste 370.000 de euro, în prezent se realizează puținetranzacții chiar și la un preț de circa 180.000 de euro.

Un fenomen similar s-a consemnat în acest cartier și pe piațaterenurilor. Loturile scoase la vânzare au suprafețe tot mai micipentru a se obține un preț unitar cât mai scăzut. Un metru pătratde teren din primul plan era evaluat, în 2008, de agențiiimobiliari la circa 480 de euro. În primul trimestru al acestui anei încercau să găsească cumpărători dispuși să le plătească 180 deeuro. Încă și mai slab cotate sunt parcelele din planul al doileape care se cere, în medie, un preț de 80 de euro pe metrupătrat.

Martie 2010, luna „de aur” a imobiliarelor de dupăcriză

Revirimentul ușor al interesului pentru afacerile cu terenuri șicase, pe fondul scăderilor masive de preț, este probat și de datelestatistice. Numai în noiembrie, în Capitală au avut loc circa 4.000de tranzacții, conform datelor furnizate la solicitarea gândul deAgenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI).

La nivel național, statisticile ANCPI înregistrează un nivel de51.476 de tranzacții imobiliare. Noiembrie este una dintre cele maibune luni pentru vânzătorii de case, însă maximul istoric alultimilor doi ani s-a consemnat în martie 2010 când s-au cumpăratpeste 53.000 de imobile.

La polul opus, luna „neagră” a afacerilor imobliare românești dedupă boomul economic este ianuarie 2010, când s-au încheiat doarpuțin peste 36.000 de afaceri de acest tip. Așa cum era deașteptat, Capitala conduce topul tranzacțiilor imobiliare din lunanoiembrie. Este secondată de județul Timiș, cu aproximativ 2.800 deproprietăți tranzacționate. Podiumul este încheiat de Constanța. Înjudețul de la malul mării, Oficiul de Cadastru a înregistrat peste2.400 de achiziții.

La polul opus, locuitorii din județul Teleorman au manifestatcel mai scăzut apetit pentru cumpărarea de case și terenuri. Numai353 de astfel de tranzacții au fost încheiate în Alexandria și încelelalte localități ale acestei zone administrative. Sub pragul de500 de tranzacții se înscriu și județele Mehedinți șiBistrița-Năsăud.

Prețurile, mai mici de la lună lalună

Statisticile nu confirmă vocile care anunță iminența colapsului.Din contră, numărul proprietăților vândute și cumpărate este pestecel de anul trecut, iar prețurile în scădere. „Pe fondulproblemelor economice și sociale, prețurile apartamentelor dinCapitală oferite spre vânzare au înregistrat o scădere medie de 15%în acest an”, spune Răzvan Muntean. El se referă însă doar laprețurile solicitate de proprietari.
Nivelul la care se încheie o vânzare este sensibil diferit, iarprocentul de negociere este unul impresionant în această perioadă.”În urmă cu doi ani am vândut un apartament de două camere, de 72de metri pătrați, situat într-o zonă centrală a Bucureștiuluipentru 130.000 de euro. Întâmplarea face ca tot eu să revând zileletrecute aceeași proprietate pentru 82.000 de euro”, povesteșteagentul imobiliar Cristian Ionașcu.

O astfel de proprietate, de două camere, din una din zoneleconsiderate centrale(precum Decebal, Călășilor, Mărășești, Munciisau Vitan) era cotată la începutul anului pe site-urile de profilla aproximativ 120.000 de euro. La nivelul lunii noiembrie, prețulde pornire solicitat pe aceleași site-uri scăzuse până la nivelulde circa 107.000 euro.

Tags:
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
Semnele care apar pe piele când ai o boală de inimă. Cum se modifică unghiile
Ce avere a avut Petrică Cercel, de fapt, și cui rămâne moștenire
Ce gest a făcut Gică Hagi la nunta Simonei Halep cu Toni Iuruc! `Merită toată...
Floarea CADAVRU, una dintre cele mai rare din lume. De unde îi vine numele și...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
O nouă metodă de înșelăciune face ravagii printre șoferi. Pagube de zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Primul județ în care certificatul de vaccinare devine obligatoriu. Alte două județe au intrat în...
Ce a strigat Ionuţ Cercel în cimitir. Au izbucnit în plâns cu toţii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Adio, centrale de apartament! Cu ce vor fi înlocuite, facturile vin mult reduse
Vedeta de la Pro TV care trăiește o DRAMĂ! Ce se întâmplă de 5 luni...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Florin Salam, la câteva zile după moartea lui Petrică Cercel
Doliu uriaș. A murit un fost președinte. Televiziunea națională a făcut anunțul
E DEZVĂLUIREA MOMENTULUI. Un politician important din PNL s-a înrudit cu un interlop feroce. Petrecere...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...