Povestea creditului de un miliard de euro pe care România îl va lua săptămâna viitoare. Cum încearcă statul să regizeze licitația

Povestea creditului de un miliard de euro pe care România îl va lua săptămâna viitoare. Cum încearcă statul să regizeze licitația
Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 25/04/2012, 22:41

Săptămâna viitoare, cel mai probabil pe 23-25, statul va încercasă împrumute de la bancherii locali un miliard de euro, după cum aanunțat joi seară președintele Traian Băsescu, în cadrul unuiinterviu acordat televiziunii publice. Anunțul președintelui a fostconfirmat vineri de Ministerul Finanțelor. „În data de 25 noiembrie2010, Ministerul Finanțelor Publice va lansa pe piața internă, prinprocedura de licitație, o emisiune de obligațiuni de stat cu ovaloare anunțată de un miliard de euro, cu o maturitate de 3 ani șirata cuponului de 4,5% pe an”, se precizează în comunicatul oficialal ministerului.

Președintele Traian Băsescu a explicat joi seară, înainte deemiterea acestui comunicat, că acest împrumut va fi o probă deîncredere, o dovadă că eforturile Guvernului de a redresa economiasunt credibile.

Creditul e promovat de președintele Băsescu

„Este scadent, cam 1,2 miliarde, pe care i-am împrumutat acum un andin sistemul bancar. România, să știți, neavând bănci românești,este ca și cum te-ai împrumuta la Londra. Dacă noi vom reuși săluăm acest credit de circa un miliard de euro cu dobânzi sub cinciprocente, înseamnă că România a redevenit credibilă”, a declaratșeful statului. El a adăugat că, pentru a fi o reușită, acestîmprumut trebuie să respecte două condiții: dobânda să fie mai micăde 5% pe an, la o maturitate de trei ani, și să fie suprasubscris,respectiv „să cerem un miliard și să avem o oferă de un miliard șijumătate”.

Cum încearcă să regizeze statul „spectacolul” unui creditavantajos

„Trișăm. Putem spune că se pune în scenă un mic spectacol financiarpentru ochii lumii. O dobândă mai mică de 5% este o dovadă deîncredere, după cum a spus președintele, însă licitația esteinternă, nu externă, deci banii se iau de la băncile locale, carepot fi influențate pe diverse căi”, a declarat pentru gândul uneconomist dintr-o mare bancă locală, sub protecția anonimatului.”Al doilea semn este suprasubscrierea. Datoria care trebuierefinanțată pe 29 noiembrie este de circa 1,4 miliarde de euro iarFinanțele spun că vor să împrumute un miliard. Asta înseamnă că,dacă băncile se vor oferi să împrumute statul cu 1,5-2 miliarde deeuro pe trei ani, licitația va fi suprasubscrisă iar statul nu valua un miliard, ci poate toată suma, rămâne de văzut”, a adăugatel.

Astfel, sunt șanse mari ca statul să reușească să se împrumuteși ieftin și licitația să fie suprasubscrisă, fără ca acest lucrusă însemne un vot de încredere dat de investitori Guvernului Boc.Economistul a subliniat că, de exemplu, dacă Portugalia vrea să iaun credit pe trei ani, guvernul de la Lisabona trebuie să oferebăncilor un dobândă de măcar 5,18% pe an. „Apare astfel întrebarea:«Cum se poate împrumuta România mai ieftin decât Portugalia?». Edrept că situația de acolo nu e deloc roz. Dar lichiditatea estemare. Dacă o bancă ia bonduri portugheze, le poate vinde oricând.La noi nu. Le cumperi și stai cu ele în brațe până la scadență. Maimult decât atât, cu cele portugheze te poți duce la Banca CentralăEuropeană pentru a te refinanța mai ieftin. La noi nu”, a adăugatel. (V.R.)

ŞOC! O mare sportivă a României, înfometată şi abuzată în secret: "Mi-a pus mâna pe...
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Dieta împotriva inflamației. Alimentele care luptă cu îmbătrânirea, durerea și bolile cronice
Ion Țiriac, ce lovitură! Și-a vândut una dintre cele mai sclipitoare și scumpe afaceri
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
Mărturia primului român infectat cu tulpina Omicron: vecinii nu-l lasă să deschidă fereastra
Cam nefiresc! Ce cadou ciudat le-a dat Alina Sorescu fiicelor ei, de Moș Nicolae
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUM s-au bucurat MICUȚII de cadourile de la MOȘ Nicolae! Video
TOP 3: Cele mai bune filme de comedie din istorie
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Veste uriașă pentru toată România. Marcel Ciolacu a promis. A anunțat astăzi, 6 decembrie
Infidela Mihaela Rădulescu a fost prinsă în pat cu dansatorul Laurențiu. Ce va face Felix...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...