Premierul, despre efectele reducerii TVA la pâine: În primele luni am pierdut bani, apoi am recuperat. Cifrele evaziunii diferă

Premierul, despre efectele reducerii TVA la pâine: În primele luni am pierdut bani, apoi am recuperat. Cifrele evaziunii diferă
Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că România trebuie să reducă TVA și pentru alte categorii de produse - fructe, legume, carne -, după reducerea TVA la pâine, la 9%, în urmă cu aproximativ un an. El a afirmat că în primele luni după aplicarea reducerii TVA la pâine încasările la buget au scăzut, "apoi am recuperat".

Mulțumit de efectele reducerii taxei pe valoare adăugată (TVA) la pâine, produse de morărit și panificație, premierul Victor Ponta și-a exprimat, miercuri, dorința de a replica măsura la produse precum fructele, legumele ori carnea. Primul-ministru Victor Ponta a menționat că în 2015 va sprijini total Guvernul în menținerea TVA la pâine la 9%: „nu vă voi critica”, a spus șeful executivului. Declarațiile au fost făcute la Ministerul Agriculturii, într-o conferință de analiză a efectelor reducerii TVA la pâine și fâină. Cu acest prilej, premierul, ministrul Finanțelor Ioana Petrescu și ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au fost invitați de șeful patronatului Rompan, să guste dintr-o „pâine fiscalizată”.

Cu mai multe date despre efectele reducerii de la 24% la 9% a TVA la pâine, produse de morărit și panificație a venit președintele Rompan, Aurel Popescu. Acesta a explicat că măsura a generat o scădere a evaziunii fiscale cu 20%, în timp ce producția fiscalizată de făină și pâine a crescut cu 19%, respectiv cu 280.000 de tone.

Datele Rompan arată că producția de făină fiscalizată a crescut cu 164.000 tone (19%) de la 1 septembrie 2013 față de intervalul similar precedent, de la 606.000 tone la 726.000 tone, în timp ce producția fiscalizată de pâine a urcat cu 120.000 tone (19%), de la 862.000 tone la 1,026 milioane tone, potrivit studiului „Efectele reducerii TVA la produsele de morărit și panificație de la 24% la 9%”, citat de Mediafax.

În studiul elaborat de patronatul din domeniul panificației Rompan se mai susține și că cei care au cumpărat produse de panificație au făcut economii de 200 milioane lei pe segmentul de făină și de 400 milioane lei la cumpărarea de pâine, în total echivalentul a 136 milioane euro.

În schimb, datele Ministerului Finanțelor privind reducerea evaziunii la pâine diferă de cele ale Rompan.

Ministerul Finanțelor Publice estimează că, după reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 septembrie 2013, evaziunea fiscală a scăzut cu 300 milioane de lei, în timp ce patronatul din domeniul panificației Rompan indică o scădere de 200 milioane lei, calculele plecând de la ipoteze diferite.

„Din estimările MFP și Comisiei Naționale de Prognoză rezultă că în perioada septembrie 2013 – iulie 2014 evaziunea la pâine a indicat o reducere de aproximativ 300 milioane de lei, plecând de la următoarele ipoteze: cantitatea suplimentară de pâine livrată de agenții economici a fost de 88.000 de tone, iar prețul mediu al pâinii și al produselor de franzelărie publicat de INS în ultimele șase luni a fost de 3,49 lei/kg”, a declarat miercuri ministrul Finanțelor Publice, Ioana Maria Petrescu, într-o conferință de presă organizată la Ministerul Agriculturii, în care a prezentat studiul privind efectele reducerii TVA la pâine de la 24% la 9%.

Petrescu a arătat că MFP și Rompan s-au bazat, la efectuarea calculelor, pe ipoteze diferite, însă că cifrele sunt apropiate, cu excepția estimărilor privind reducerea evaziunii, cele ale ministerului fiind mai mari.

„Rompan estimează o reducere a evaziunii de 200 milioane lei, iar MFP indică o scădere de 300 milioane lei, în condițiile în care evaziunea se ridica la 70% din piața de morărit și panificație”, a spus ministrul Finanțelor.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Reacție dură a Turciei după caricatura Charlie Hebdo cu Erdogan în chiloți: ”Sunteţi ticăloşi. Sunteţi...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
VIDEO Dacia care rupe gura târgului și poate fi trimisă la război: plutește și e...
Leacul pentru COVID-19 ar putea veni de la o banală plantă care creşte şi în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Cătălin Măruță se teme de COVID-19, dar nu respectă regulile. Prezentatorul a fost surprins fără...
Inchide