Primul bloc de lux demolat. Arhitectul Capitalei: „Zeci ar trebui demolate”

Primul bloc de lux demolat. Arhitectul Capitalei: Zeci ar trebui demolate
Publicat: 23/04/2012, 19:20
Actualizat: 25/04/2012, 11:10

„Este vorba de un imobil, pe strada Eminescu la numărul 188. Întimp ce acesta era ridicat, casele din jur s-au șubrezit, le-auapărut fisuri și chiar a căzut un perete. La fel s-a întâmplat șicând au început lucrările de construcții pe strada Zborului nr. 11sau pe Delea Veche nr. 24”, a mai spus Nicușor Dan.

Arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, susține că pentruaceste nereguli nu sunt vinovați beneficiarii autorizațiilor deconstrucție, ci cei care le-au emis. „Este cazul tipic în care seemite o autorizație de construcție pe baza documentației careîncalcă prevederile PUG-lui. Acesta poate fi modificat doar înanumite condiții. Cele mai multe abateri s-au constatat laprimăriile sectoarelor 2 și 3”, a declarat arhitectul Capitalei,Gheorghe Pătrașcu. Arhitectul-șef al Primăriei sectorului 2,Bogdan Pârvanu, a refuzat să comenteze acuzațiile.

Monumente istorice se demolează fără avize

Potrivit președintelui Asociației Salvați Bucureștiul, NicușorDan, consilierii municipali au aprobat un PUZ care va permitedemolarea unei case vechi, extrem de frumoase, construite în 1900.”Este vorba de imobilul din strada Ion Bogdan nr.20. PUZ-ul prevedeconstrucția unui imobil cu 3 etaje în locul casei. Un alt exempluîl reprezintă construcția unor blocuri de birouri în CentrulIstoric, proiect imobiliar anunțat și de guvernatorul BănciiNaționale, Mugur Isărescu. „Fostul cinematograf Doina, de pe stradaDoamnei nr.9, este monument istoric. Pe 15 iulie 2009, ConsiliulGeneral al Municipiului București a aprobat PUZ-ul prin careautomat dispare clădirea fără ca aceasta să fi fost declasată. Unalt exemplu îl constituie fosta casă a generalului Cantacuzino, depe strada Gutemberg nr. 3. Pentru moment, autorizația de demolareeste suspendată, dar demolarea continuă”, a mai declaratpreședintele ONG-ului Salvați Bucureștiul.

Judecătoria sectorului 2 a dat o decizie istorică. Primaconstrucție din București ridicată pe un teren privat va fidemolată. Este vorba de un bloc cu opt etaje situat pe strada AurelVlaicu nr. 120-122. Imobilul rezidențial a fost ridicat cu oamprentă la sol mult mai mare decât prevedea autorizația deconstrucție.

Arhitectul-șef al sectorului 2, Bogdan Pârvanu, susține cădepășirea amprentei la sol nu a fost singura ilegalitate.

• „Autorizația deconstrucție a fost dată pentru un bloc cu cinci etaje. Pesteacestea aveau de gând să mai ridice încă cinci. Au oprit lucrărilede construcție la etajul opt pentru că a început procesul. Așteptămo decizie definitivă și irevocabilă, dânșii mai având dreptul larecurs, după care vom trece la demolarea construcției. Deja amdemarat toate procedurile”.

Controalele Inspectoratului de Stat în Construcții și aleDirecției de Control din cadrul Primăriei Capitalei au confirmat căautorizația de construcție nu a fost respectată și au dispusîncadrarea construcției în parametrii aprobați, lucru care nu sepoate întâmpla decât prin desființarea totală a blocului. În urmaacestor procese-verbale, Primăria sectorului 2 a început anultrecut un proces împotriva constructorului, finalizat cu o deciziede desființare a întregii construcții.

Arhitectul Capitalei: „Există zeci de construcții carear trebui demolate”

Arhitectul Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a declarat pentruGândul că „există zeci de construcții în București construite fărărespectarea normelor legale și care ar trebui demolate”. O partedintre aceste proiecte imobiliare fac deja obiectul unor acțiuni îninstanță. ONG-ul Salvați Bucureștiul, prin vocea președinteluiNicușor Dan, susține că încălcările legislației se fac fie din vinaautorităților publice care emit autorizații de construcție fărărespectarea prevederilor legale, fie din vina beneficiarilor carelăbărțează construcțiile mai mult decât prevăd aprobările.

„Cele mai multe autorizații atacate în instanță provin dinsectoarele 2 și 3 ale Capitalei. Am atacat în instanță împreună cuvecinii direct afectați autorizația de construcție dată de Primăriasectorului 3 pentru imobilul din strada Dudești nr.94. Autorizațiaprevedea construcția unui bloc cu parter și 6 etaje. În timpulprocesului, cei de la sectorul 3 le-au emis o nouă autorizație, deaceastă dată pentru intrarea în legalitate, iar numărul de etaje afost mărit la 9. Vecinii continuă procesul pe motiv că li s-a luatlumina”, a declarat pentru Gândulpreședintele ONG-ului Salvați Bucureștiul, Nicușor Dan. Acesta ne-amai exemplificat cu un alt caz, în care construcția nouă a dărâmatcasele vecinilor.

Citește mai multe în pagina următoare

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Ce salariu primește Dan Negru la Antena 1 și ce studii are, de fapt
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Dacia Logan, în rate, este mașina momentului în ROMÂNIA. Avansul este zero!
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Restricții intră în vigoare de luni: Nunțile, botezurile și alte evenimente private, interzise. Anunțul ministrului...
Ce salariu primește Dan Negru la Antena 1 și ce studii are, de fapt
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
BOMBĂ! Anamaria Prodan, înşelată imediat după nuntă: “Am făcut dragoste la subsol”
INTERVIU LIVE cu Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie! Video
Crimă pe platoul de filmare! E implicat un actor faimos de la Hollywood
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Doliu negru în România! Am pierdut un antrenor de legendă. A murit chiar azi
DOLIU în ROMÂNIA! Milionarul a MURIT cu ZILE, în CHINURI GROAZNICE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021