Profitul Petrom pe 2011, cel mai mare înregistrat vreodată în România: 887 de milioane de euro

Profitul Petrom pe 2011, cel mai mare înregistrat vreodată în România: 887 de milioane de euro
Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creștere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câștig înregistrat vreodată de o companie din România, și vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în creștere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câștig înregistrat vreodată de o companie din România, și vânzări record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obținut un profit de 838 milioane lei, în creștere cu 8% față de perioada corespunzătoare din 2010, la vânzări de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate miercuri, în standardele internaționale de contabilitate – IFRS.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei și vânzări de 18,61 miliarde lei. În ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un câștig de 779 milioane lei și vânzări de 5,45 miliarde lei.

Profitul operațional calculat înainte de deducerea dobânzilor și impozitelor (EBIT) a urcat în 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei în perioada similară a anului trecut.

Petrom a constituit în ultimul trimestru din 2010 un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusă de Consiliul Concurenței și anunțată la începutul acestui an.Sancțiunea a fost aplicată în urma unei investigații cu privire la pretinsa încălcare a reglementărilor privind concurența ca urmare a retragerii de pe piata locală a sortimentului de benzină Eco Premium.

„Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide și o performanță operaționala remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiționale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar și prețurilor favorabile la țiței. Am reușit să stabilizăm nivelul producției în România și avem satisfacția mai multor realizări în activitatea noastră de explorare din România. Am reînnoit licențele de explorare și am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) și informații încurajatoare obținute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil)”, a declarat într-un comunicat, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.

Petrom a intrat anul trecut și pe sectorul energiei electrice, prin începerea operațiunilor comerciale ale parcului eolian Dorobanțu. Totodată, grupul a finalizat construcția centralei Brazi, însă operarea comercială este acum preconizată pentru a doua parte a acestui an.

„În pofida cererii deteriorate pe piața de retail, 2011 a fost primul an după privatizare când Rafinare și Marketing a înregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzând elementele speciale, susținut de îmbunătățirea performantei operaționale din rafinare. Ne vom concentra în continuare pe creșterea eficienței și disciplina financiară, în vederea dezvoltării noastre durabile și pentru a ne atinge potențialul de creștere”, a mai spus Mariana Gheorghe.

Prețul mediu al țițeiului Ural a crescut anul trecut cu 40% față de 2010, de la 78,29 dolari/baril la 109,6 dolari/baril. La nivelul grupului, prețul mediu realizat al țițeiului a avansat cu numai 36%, la 93,3 dolari/baril, reflectând efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor privind cotația țiței, potrivit Petrom.

Investițiile au scăzut anul trecut cu 1%, la 4,8 miliarde lei (1,133 miliarde euro) de la nivelul de 4,863 miliarde lei din 2010. Aproape 40% din valoarea investițiilor a fost realizată în ultimul trimestru al anului trecut, perioadă în care grupul a investit 1,837 miliarde lei (423,8 milioane euro), cu 1% sub aceeași perioadă din 2010.

„Investițiile de explorare au crescut cu 28% comparativ cu 2010, la 436 milioane lei, ca rezultat al intensificării activităților onshore și al începerii forajului la prima sondă de explorare offshore de adâncime în decembrie 2011, în parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited. În 2011, cheltuielile de explorare au fost de 420 milioane lei, de peste două ori mai mari decât în 2010, din cauza înregistrării a opt sonde de explorare fără rezultat în România și a deprecierii licenței de explorare a zăcământului Kultuk din Kazahstan”, se arată în comunicat.

Cele mai mari investiții au fost în continuare orientate pentru explorare și producție, unde Petrom a investit 3,254 miliarde lei (767,8 milioane euro), suma reprezentând 68% din valoarea totală. În zona gaze și energie investițiile au totalizat 515 milioane lei (121,5 milioane euro), iar pe segmentul rafinare și marketing au cumulat 980 milioane lei (231,2 milioane euro).

Vânzările din explorare și producție au crescut în tot anul trecut cu 23%, la 11,74 miliarde lei (2,77 miliarde euro), iar profitul operațional calculat înainte de deducerea dobânzilor și impozitelor excluzând elemente speciale (EBIT) a avansat cu 53%, 5,432 miliarde lei (1,281 miliarde euro). EBIT nu include eliminarea profitului între segmente, potrivit Petrom.

Vânzările de pe acest segment au reprezentat aproximativ 3% din totalul vânzărilor consolidate, tranzacțiile fiind realizate în mare parte între companii din grupul Petrom.

Petrom a înregistrat anul trecut pierderi de 404 milioane lei (95,3 milioane euro) din utilizarea instrumentelor de acoperire a riscului, cu mult față de rezultatul negativ de 6 milioane lei din 2010. Pierderile au fost acoperite de prețul mai mare al țițeiului și scăderea costurilor de producție, potrivit Petrom.

Grupul a înregistrat pierderi de încă 195 milioane lei și din deprecierea contabilă a licenței de explorare a unui zăcământ din Kazahstan și a unui echipament marin.

Producția de petrol și gaze naturale a crescut anul trecut cu 1%, la 67,77 milioane barili echivalent petrol (bep), ca urmare a începerii de noi forări și a lucrãrilor de reparații la mai multe sonde. Creșterea producției a fost susținută de partea de gaze naturale, unde compania a extras anul trecut 5,32 miliarde metri cubi, cu 3% mai mult față de cantitatea de 5,16 miliarde metri cubi înregistrată în 2010, se arată în raportul anual interimar al OMV Petrom pentru 2011.

Pe segmentul de rafinare și marketing, vânzările au crescut cu 25% față de 2010, de la 15,17 miliarde lei la 18,95 miliarde lei (4,47 miliarde euro), datorită creșterii prețurilor și în pofida scăderii volumelor vândute. Vânzările din rafinare și marketing au reprezentat 83% din vânzările consolidate.

Pe acest segment, grupul a înregistrat un EBIT CCA excluzând elemente speciale de 152 milioane lei, față de pierderi de 104 milioane lei în 2010, deoarece nivelul redus al costurilor și îmbunătățirile operaționale au compensat integral marjele de rafinare mai mici determinate de creșterea prețurilor la țiței.

Elementele speciale nete sunt reprezentate de pierderi de 651 milioane lei cauzate în principal de costurile de închidere a rafinăriei Arpechim, înregistrate în primul trimestru al anului trecut, provizionul constituit pentru amenda de la Consiliul Concurenței, precum și de deprecierea unor active aferente activității de GPL, acestea fiind înregistrate în ultimele trei luni.

Vânzările de gaze și energie au crescut anul trecut cu 18%, la 3,627 miliarde lei (855,8 milioane euro), de la 3,065 miliarde lei în 2010. Pe de altă parte, profitul operaționat EBIT excluzând elementele speciale a scăzut cu 13%, de la 172 milioane lei la 150 milioane lei (35,4 milioane euro).

Vânzările din gaze și energie au reprezentat 14% din valoarea consolidată.

„Activitatee de gaze a fost afectată, în principal, de costurile mai mari cu achiziția gazelor naturale, cauzată de creșterea cotei de import și a prețurilor de import precum și de efectul negativ al ordinului ANRE, care impune utilizarea unui coș de gaze domestice și de import pentru consumul intern, non-tehnologic. Pe de altă parte, rezultatul negativ al Doljchim s-a redus în 2011, reflectând continuarea procesului de închidere. La 1 iulie 2011 au intrat în vigoare noi reglementări ce instituie două coșuri diferite de gaze – pentru consumatorii casnici, pe de o parte, și pentru consumatorii non-casnici, pe de altă parte”, se arată în comunicat.

Aceste reglementări au înghețat temporar prețul gazelor pentru consumatorii casnici până la sfârșitul lunii martie 2012, implementând, în același timp, trei majorări consecutive ale prețului gazelor pentru consumatorii non-casnici (10% în iulie 2011, 8% în octombrie 2011 și o creștere adițională de 5% începând din ianuarie 2012), pentru a reflecta cota de import mai mare decât cea aplicabilă conform vechiului coș de gaze și, respectiv, creșterea prețului pentru gazele de import, potrivit Petrom.

Prețul recunoscut de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru gazul domestic din componența coșului de gaze a rămas neschimbat din februarie 2008.

Activele totale ale grupului au crescut cu peste 9%, de la 25,146 miliarde lei la 27,455 miliarde lei.

Din grupul Petrom fac parte compania mamă OMV Perom (SNP) și firmele Tasbulat Oil Corporation LLP (Kazahstan), Korned LLP (Kazahstan), Kom Munai LLP (Kazahstan), Petrom Exploration & Production Ltd., OMV Petrom Marketing Petrom Aviation, Petrom LPG, ICS Petrom Moldova (Republica Moldova), OMV Bulgaria OOD (Bulgaria), OMV Srbija DOO (Serbia), OMV Petrom Gas, Petrom Distribuție Gaze, OMV Petrom Wind Power (fosta Wind Power Park) și Petromed Solutions. La începutul lunii decembrie, activitățile Aviation Petroleum au fost integrate prin fuziune în Petrom Aviation.

La finalul anului trecut, grupul avea 793 de stații de distribuție față de 801 în anul 2010. Scăderea a fost determinată în principal de optimizarea rețelei de benzinării din Republica Moldova.

Numărul de angajați a scăzut cu 7% anul trecut, la 22.912 persoane, și a ajuns la mai puțin de jumătate față de anul 2004, când compania a fost preluată de grupul austriac OMV. În 2004 compania avea 50.010 angajați.

OMV Petrom este cea mai mare companie românească listată la Bursa de Valori București, cu o capitalizare de 22,091 miliarde lei (5,072 miliarde euro), calculată la ultimul preț de marți, de 0,39 lei/acțiune.

Compania este controlată de grupul OMV, care deține 51,01% din acțiuni, în timp ce statul român are prin Ministerul Economiei 20,64% din titluri. În acționariat se mai regăsește Fondul Proprietatea, cu o participație de 20,11%, BERD cu 2,03%, iar restul titlurilor sunt listate la bursă.

Gheorghe Hagi trece la nivelul următor. "Regele" dă marea lovitură şi face cea mai mare...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
O localitate din Dâmbovița a fost carantinată deși nu avea niciun caz de COVID. Gafă...
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide