Programul Casa Verde Fotovoltaice se reia, după de fusese blocat în instanță. Ministrul Mircea Fechet: „Am ajuns la o înțelegere”

Publicat: 20/11/2023, 17:16

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, luni, că miercuri se va redeschide o nouă sesiune prin care se vor valida potențialii instalatori pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, program de care ar urma să beneficieze 90.000 de gospodării și care a fost blocat după ce a fost atacat în instanță de o firmă din Oradea.

Mircea Fechet a făcut public luni că, în urmă cu câteva zile, a invitat la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor reprezentanții companiei care au dat în judecată Administrația Fondului pentru Mediu, dar și pe cei ai AFM, în încercarea de găsi o posibilitate de mediere a acestui conflict între o companie privată și statul român, în contextul în care termenele de judecată ar putea să depășească perioada estimată a programului.

„Am ajuns la o înțelegere între părți, în sensul în care, miercuri în această săptămână , la ora 10 dimineața, vom deschide o nouă sesiune prin care vom valida potențialii instalatori. În această sesiune nouă bineînțeles că se pot înscrie și instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie și instalatori care au fost respinși, așa cum este cazul acestei societăți comerciale”, a precizat ministrul Mediului, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am primit promisiunea societății că, în măsura în care se va deschide o nouă sesiune, în măsura în care va aplica și în măsura în care va fi validată ca instalator autorizat de către Ministerul Mediului, aceasta va renunța la procesul pe care îl avem, va face o cerere de renunțare la judecată, moment din care putem să sperăm că așteptarea celor 90.000 de familii va fi mult scurtată”, a anunțat Mircea Fechet.

Cronologia programului

Programul Casa verde Fotovoltaice a fost blocat, după ce, în septembrie, o firmă din Oradea a obținut în instanță suspendarea procedurilor. Recursul Administrației Fondului pentru Mediu la Tribunalul Bihor (AFM) încă nu a primit un termen de judecată, fiind încă în analiză la Înalta Curte de Casație și Justiție, în timp ce procesul pe fond a avut termen pe 16 noiembrie, la Tribunalul Bihor.

„Admite excepţia necompetenţei materiale, invocată din oficiu. Declină competenţa de soluţionare a cererii de chemare în judecată formulată de reclamanta DHELECTRIC SYSTEM S.R.L. în contradictoriu cu pârâta ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU având ca obiect anulare act administrativ, în favoarea Curţii de Apel Oradea – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac”, arată soluția pe scurt din 16 noiembrie, publicată pe portalul instanțelor.

Suspendarea fusese dispusă până la judecarea pe fond a cauzei, dar și aici mai durează până la o decizie finală.

Pe 6 septembrie, AFM anunța că peste 7.700 de dosare ale persoanelor înscrise în programul Casa Verde Fotovoltaice au fost atribuite instalatorilor, în doar patru ore de la publicarea listelor cu cei 515 instalatori instalatorii validați în cadrul acestui program.

Datele anunțate de AFM arătau că cele mai multe dosare sunt din județele Ilfov (565), Mureș (484), Timiș (477), Iași (457), Suceava (332), Dâmbovița (277), Argeș (273), Dolj (257), Arad (227).

Finanțarea prin acest program se acordă în cuantum de maximum 20.000 de lei, sub condiția suportării unei contribuții proprii a beneficiarului de 2.000 de lei, conform datelor programului.

Suma finanțată de AFM se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența până la valoarea totală a facturii se suportă de către beneficiar din surse financiare proprii.

Bugetul total al acestei sesiuni este de aproape 2 miliarde lei, din care peste 1,7 miliarde de lei a fost alocat persoanelor fizice, iar unitățile de cult au avut la dispoziție 17,5 milioane lei.

În termen de maximum 30 de zile de la data selectării instalatorului de un solicitant, instalatorul analizează documentele încărcate de solicitant, conform procedurii de analiză şi selectează în aplicaţie solicitanţii eligibili.

Astfel, conform datelor Administrației Fondului pentru Mediu, înscrierile în program, din partea persoanelor fizice și a unităților de cult, însumează solicitări de finanțare în valoare de 1.750.000.000 de lei pentru instalarea a 87.500 de noi capacități de producere a energiei electrice cu sprijin financiar de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Bugetul de 17.500.000 de lei alocat unităților de cult a fost rezervat integral prin înscrierea unui număr de 875 de solicitanți.

Numărul românilor care și-au instalat panouri de producere a energiei electrice a crescut semnificativ în ultima perioadă. Din datele Autorității Naționale de Reglementare în Energie, dacă în decembrie 2022 erau 46.500 de prosumatori, numărul lor a ajuns la peste 93.000 în august și este estimat să crească la 140.000 la sfârșitul anului Ia 350.000 până în 2023. Cei mai mulți sunt în Ilfov (6.350), județ urmat de Timiș, Dolj, Arad și Argeș.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Imagini hot cu Miss Univers, soția celebrului milionar român!
O fată de 17 ani, dispărută de luni de zile, a fost găsită îngropată în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Motivul crimei odioase din Bistriţa. Ucisă de soţ în faţa copiilor, tânăra s-a prăbuşit la...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Experiența inedită trăită de o femeie. S-a trezit cu 86 de milioane de dolari în...
Recalcularea pensiilor vine cu dezavantaje pentru unii români. Pensionarii care nu primesc bani în plus...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Atac terorist în Paris. Atacatorul a strigat "Allah akbar" şi a atacat trecători în centrul...
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
„Cea mai BEATĂ PASĂRE” din Noua Zeelandă este o specie de PORUMBEL DURDULIU!
UNGARIA cutremură Europa! Viktor Orban anunţă apocalipsa: Rău, e rău pentru toată lumea
Zelenski, sabotat din interior. L-au atacat direct
Rona Hartner a fost uitată de colegii de breaslă în ziua înmormântării. Doar două persoane...
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...