Firuta Flutur
12.04.2019
Financiar

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. Doritorii se pot înscrie la producătorii validați pentru a-și cumpăra mașini noi

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. Românii se pot înscrie, începând de vineri, în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, edițiile 2019, bugetul alocat pentru acest an fiind de 320 de milioane de lei, potrivit Ministerului Mediului.

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. Românii se pot înscrie, începând de vineri, în programele Rabla Clasic și Rabla Plus, edițiile 2019, bugetul alocat pentru acest an fiind de 320 de milioane de lei, potrivit Ministerului Mediului.

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. Începând de vineri, 12 aprilie, persoanele fizice pot merge la producătorii validați în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere pentru a-și achiziționa un autovehicul nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant, potrivit Ministerului Mediului.

Tot de vineri, persoanele juridice care doresc să acceseze programul pot depune dosare de acceptare la Administrația Fondului pentru Mediu.

Prin Programul Rabla Clasic, aflat deja la a 15-a ediție, au fost casate peste 550.000 de autovehicule vechi, poluante și au fost achiziționate peste 300.000 de mașini noi, care poluează mai puțin.

„Anul trecut, printr-un efort guvernamental substanțial, Programul a beneficiat de un număr-record de prime de casare – 50.000 de unități, În premieră, pe lângă cele 27.000 de vouchere pe care Ministerul le-a alocat beneficiarilor Programului RABLA, prin Fondul pentru mediu, Guvernul a suplimentat suma, până la 50.000 de vouchere”, a declarat viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu.

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. În 2019, suma alocată este de peste 320 milioane lei, pentru circa 35.000 de prime de casare, cuantumul primei de casare fiind de 6.500 lei și se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km.

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus de 1.000 lei care se acordă la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt și/sau un ecobonus în valoare de 1.700 lei la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid.

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. Dacă întrunesc ambele condiții, cele două ecobonusuri pot fi cumulate cu prima de casare.

În anul 2016, programul Rabla Plus a demarat cu 150 de unități vândute, iar în 2017 a fost reconfigurat, prin acordarea celui mare eco-voucher din Europa pentru astfel de mașini – 10.000 de euro. Urmare a acestui fapt, în anul 2018, prin programul Rabla Plus, s-au acordat peste 1.400 de eco-vouchere.

Pentru anul 2019, suma alocată pentru finanțarea acestui program este de 93 milioane lei.

Programul Rabla Clasic. Programul Rabla Plus. Pentru a stimula achiziția vehiculelor electrice, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează, cu 90 de milioane de lei, achiziția și instalarea de stații de încărcare performante în municipiile reședință de județ.

Inchide