Raportat la salariu, țigările din România sunt cele mai scumpe din UE

Redactor:
Adrian Bărbulescu
Cele mai scumpe țigări din Europa, raportate la salariu, sunt în România, unde dintr-un salariu mediu brut pot fi cumpărate 183 de pachete, la polul opus aflându-se Luxemburgul, cu 1.127 de pachete.

Cele mai scumpe țigări din Europa, raportate la salariu, sunt înRomânia, unde dintr-un salariu mediu brut pot fi cumpărate 183 depachete, la polul opus aflându-se Luxemburgul, cu 1.127 de pachete.Aceasta este concluzia unei analize realizate de Gândul luând încalcul prețurile practicate în fiecare țară pentru cea mai vândutămarcă de țigări, prezente în statistica pe 2010 a TobaccoDocumentation Center, și salariile medii brute din majoritateațărilor europene, centralizate de Nova TV din Cehia, parte agrupului CME.

În termeni absoluți, cele mai scumpe țigări sunt vândute înNorvegia, cu 8,13 euro/pachet, și cele mai ieftine în Serbia (0,63euro). În România, prețul mediu al unui pachet este de 2,34 euro.Diferențele sunt date însă de venituri. Salariul mediu brut al unuinorvegian, de 4.137 de euro, este de aproape zece ori mai maredecât al unui român, de 428 de euro. Sârbii au un venit lunar brutmai mare decât românii, de 571 de euro, iar țigările sunt de 3,7ori mai ieftine.

În Regatul Unit, prețul unui pachet de țigări este de 7,21 euro,dar un britanic câștigă în medie 3.282 de euro pe lună, salariucare-i permite să cumpere 455 de pachete. Ținând cont de puterea decumpărare, rezultă că în România țigările sunt de 2,5 ori maiscumpe ca în Marea Britanie.

Scumpire de 50% în 2009

Anul trecut, prețurile țigărilor au crescut în România cuaproximativ 50%, accizele depășind media europeană. În urmă cu douăzile, Consiliul UE a anunțat că, peste patru ani, acciza la țigăriva fi cu 26 de euro mai mare decât în prezent, respectiv 90 de eurola mia de țigarete. Alături de alte șapte state, România a fostexceptată, tocmai pentru că Bucureștiul a depășit deja nivelulaccizei impuse de UE în prezent, de 64 de euro. În România, accizaa ajuns deja la 74 de euro la mia de țigarete.

Creșterea semnificativă a prețului la țigări a majorat șinivelul contrabandei, care a ajuns să reprezinte 30% din piață,conform estimărilor producătorilor. În România se vând anual 1,9miliarde de pachete de țigări, din care pe piața oficială numai 1,4miliarde. Din prețul de vânzare al unui pachet de țigări, statulîncasează peste 80%. Anul trecut, companiile din industriatutunului au virat la bugetul statului aproape două miliarde deeuro.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Fostul iubit al Anei Mocanu nu se lasă! Bărbatul a făcut noi declarații despre separarea...
Inchide