Război între euro și dolar. Cum îl vor simți românii la rate și prețuri. Plus: câteva cifre îngrijorătoare pentru cei care au credite în franci elvețieni

Război între euro și dolar. Cum îl vor simți românii la rate și prețuri. Plus: câteva cifre îngrijorătoare pentru cei care au credite în franci elvețieni
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 25/04/2012, 22:01

„Jandarmul” BNR

Analiștii financiari susțin că tendințele de pe piețele europene nusunt tocmai favorabile României. „Sigur, pentru cei care au luatcredite în valută deprecierea euro ar avea un efect benefic, pentrucă ar trebui să strângă mai puțini lei pentru a plăti rata.Situația nu ar fi însă convenabilă pentru exportatori. Principalelepiețe de export ale României sunt în zona euro”, a declarat pentruGândul analistul financiar Bogdan Baltazar.

Pe de altă parte, oficialii Băncii Naționale au declaratrăspicat, în nenumărate rânduri, că plaja de 4,1-4,3 lei pentru uneuro este „intervalul sănătos” pentru curs, astfel încât să nu aibăde suferit exporturile. De altfel, euro s-a menținut în interiorulacestui interval, stabilizându-se chiar în jurul valorii de 4,2lei, ceea ce denotă intervenția BNR pe piața valutară.

Potrivit ultimelor date statistice ale BNR, în martie soldulcreditelor în lei ale populației este de 37,9 miliarde de lei, înscădere cu 5,5% față de aceeași lună a lui 2009, iar cel alîmprumuturilor în valută de 60,5 miliarde de lei echivalent. Cualte cuvinte, 61% din totalul valorii creditelor populației este învalută. Din acestea însă, peste 80% sunt în euro, o mică partefiind în franci elvețieni. Cei care au contractat credite în CHFsunt singurii care ar putea avea de suferit în situația actuală,când tendința francului elvețian este de apreciere.

Încet dar sigur, moneda unică europeană se apropie de o paritatecu dolarul american. Vinerea trecută, a fost depășit pragul de 1,25dolari pentru un euro, iar analiștii se așteaptă ca tendința descădere să se mențină, chiar dacă luni s-a înregistrat o creștere,pe fondul anunțării planului european de ajutor masiv.

„Euro va căde din nou, urmând să ajungă pentru început lacotația de 1,18 dolari, adică nivelul la care a fost creat”, adeclarat Pierre-Antoine Dusoulier, patronul bănci internaționale deinvestiții Saxo Bank, citat de cotidianul francez Le Figaro.Bancherul subliniază faptul că nu trebuie luate în seamă vocilecare susțin că euro „ar putea muri”, replicând că ar putea apăreaîngrijorări abia atunci când cursul va ajunge la 0,8.
Nici guvernele europene și nici Banca Centrală Europeană (BCE) nudau dovadă de niciun fel de îngrijorare vizavi de scădereaprecipitată a euro, neintenționând să intervină. „Un euro mai puținputernic este tot ce-și doresc”, a spus Dusoulier, arătândavantajele competitive pentru exportatori ale unei monede maislabe.

Și președintele BCE, Jean-Claude Trichet, s-a declarat în urmăcu câteva zile „mai mult decât încrezător în viitorul euro”.

GBP în scădere, CHF în apreciere „excesivă”

Cu o tendință de scădere accentuată se confruntă și lira sterlină,pe fondul campaniei electorale și, apoi, al rezultatuluialegerilor, care nu a conturat o majoritate politică clară.

De cealaltă parte, francul elvețian se apreciază continuu, faptcare a produs îngrijorare în țara cantoanelor. Banca naționalăelvețiană rămâne preocupată de aprecierea „excesivă” a francului(CHF), care săptămâna trecută a atins un nivel istoric de 1,4004CHF pentru un euro. „Francul elvețian este literalmente atcat despeculatori, iar Banca centrală ar trebui să cumpere miliarde șimiliarde de euro pentru a mai diminua creșterea, ceea ce nu maipoate fi făcut”, a mai spus bancherul citat de Le Figaro.

Citește mai departe în paginaurmătoare

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Noul model Volkswagen este SUV-ul perfect pentru români. Preț+GALERIE FOTO
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
UE dă România în JUDECATĂ la Curtea Europeană de Justiție din cauza POLUĂRII
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Cea mai cruntă veste pentru absolut toată România: Este inevitabil
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...