• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

REACȚIA FRANȚEI ȘI A GERMANIEI după valul de retrogradări a țărilor din zona euro: „Nu e o catastrofă”

REACȚIA FRANȚEI ȘI A GERMANIEI după valul de retrogradări a țărilor din zona euro: „Nu e o catastrofă”
Decizia S&P de a retrograda Franța și Austria nu trebuie să primească o importanță exagerată, a declarat ministrul de Finanțe german, Wolfgang Schaeuble, în timp ce omologul său francez, Francois Baroin, a afirmat că anunțul agenției de rating nu reprezintă o catastrofă.

Decizia S&P de a retrograda Franța și Austria nu trebuie să primească o importanță exagerată, a declarat ministrul de Finanțe german, Wolfgang Schaeuble, în timp ce omologul său francez, Francois Baroin, a afirmat că anunțul agenției de rating nu reprezintă o catastrofă.

Franța a confirmat, vineri, înainte de anunțul S&P, că țara a pierdut pentru prima dată ratingul „AAA”, maxim posibil, fiind retrogradată la „AA+”.

„În ultimele luni, am ajuns la un acord la nivel mondial că nu trebuie să acordăm o importanță prea mare evaluărilor agențiilor de rating. Nu este o noutate faptul că pe piețele financiare există o incertitudine legată de zona euro”, a declarat pentru postul de televiziune RTL Schaeuble, perezent la un miting electoral în landul german Schleswig-Holstein, potrivit Wall Street Journal.

Cancelarul german, Angela Merkel, prezent la eveniment, a refuzat să comenteze asupra unor evenimente care nu s-au desfășurat încă. Situația poate fi discutată în detaliu într-o conferință de presă care va fi organizată sâmbătă, a spus Merkel.

Ministrul francez de Finanțe, Francois Baroin: „Retrogradarea țării nu reprezintă o catastrofă”

În Franța, ministrul de Finanțe, Francois Baroin, a declarat la postul de televiziune France 2 că retrogradarea țării nu reprezintă o catastrofă.

Chiar dacă țara ar prefera să aibă calificativ „AAA”, agențiile de rating „nu dictează” politica franceză, a spus el. Guvernul francez nu intenționează să anunțe un nou pachet de măsuri de austeritate. „Sigur că am prefera un rating «AAA», dar piețele financiare au anticipat decizia, așteptată după ce S&P a anunțat că pune sub supraveghere ratingul Franței și analizează o retrogradare”, a spus el. Guvernul va continua reformarea economiei și chiar va amplifica schimbările, a adăugat Baroin.

Germania și țările din Benelux își vor păstra calificativele de la S&P nemodificate

Potrivit AFP, patru state din zona euro, Germania, Olanda, Luxemburg și Belgia, își vor păstra calificativele de la S&P. Germania, Olanda și Luxemburg au calificativ maxim „AAA”.
Agenția S&P a pus sub supraveghere în decembrie, pentru o eventuală retrogradare, 15 state din zona euro. Dintre cei 17 membri ai zonei euro, doar Grecia și Cipru nu au fost incluși în avertismentul din decembrie.

Calificativul Ciprului nu a fost pus sub supraveghere în decembrie întrucât ratingul țării se afla deja sub evaluare la S&P. De asemenea, Grecia nu a fost luată în calcul pentru retrogradare, deoarece calificativul țării se află în categoria „junk”, la „CC”.

La scurt timp după ce a pus sub supraveghere în decembrie cele 15 state, S&P a anunțat că analizează, pentru o posibilă retrogradare, calificativele „AAA” ale Facilității Europene de Stabilitate Financiară și Uniunii Europene. S&P atribuie rating „AAA” Uniunii Europene încă din 1976.

Tot agenția S&P a retrogradat în august și Statele Unite, pentru prima dată în istorie, după ce neînțelegerile dintre politicienii americani au amenințat să împingă țara în incapacitate de plată. Ratingul SUA a fost coborât cu o treaptă, de la „AAA” la „AA+”.
Depunctarea Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, nu a avut însă efectul anticipat de analiști, iar costurile de împrumut ale SUA au coborât chiar la noi minime record. Din cauza inertitudinilor tot mai mari la nivel global, datoria SUA este considerată printre cele mai sigure plasamente.

Inchide