Loredana Voiculescu
23.04.2012
Financiar

Reacție dură a Chinei la problemele SUA: „Unchiul Sam, ciuruit de datorii”

Reacție dură a Chinei la problemele SUA: „Unchiul Sam, ciuruit de datorii”
Dagong Global, o agenție chineză de rating, degradase obligațiunile Trezoreriei SUA la sfârșitul anului trecut, dar decizia sa a fost privită cu "aroganță și cinism" de unii comentatori din Vest, scrie agenția chineză de știri Xinhua.

Zilele în care Unchiul Sam, „ciuruit de datorii, va mai putearisipi pe îndelte credite nelimitate de peste mări și țări se parecă sunt numărate”, așa a comentat agenția chineză de știri Xinhua vestea că ratingul de credit AAA al SUAa fost redus vineri, pentru prima dată, de agenția Standard &Poor (S&P).

„Deși Trezoreria Statelor Unite a contestat prompt reducerea derating fără precedent, majoritatea celor aflați în afara StatelorUnite crede că tăiarea ratingului de credit este o factură restantăpe care America trebuie să o plătească pentru dependența depropriile datorii și scandalurile politice din ultima perioadă dela Washington”, a mai scris sursa citată.

Autorul articolului amintește că Dagong Global, o agențiechineză de rating, degradase obligațiunile Trezoreriei SUA lasfârșitul anului trecut, dar decizia sa a fost privită cu „aroganțăși cinism” de unii comentatori din Vest. Și a continuat atacuriledure la adresa SUA: „Acum, S&P a dovedit că ceea ce omologulsău chinez a făcut arată investitorilor de la nivel mondial urâtuladevăr”.

„China, cel mai mare creditor al superputerii lumii, are totdreptul să ceară acum Statelor Unite să își concentreze atenția peproblemele datoriei structurale și să asigure siguranța activelorîn dolari ale Chinei”, mai comentează Xinhua. De altfel, mai scriesursa, Chinia deținea în luna mai circa 1.160 miliarde de dolari întitluri ale Trezoreriei americane.

„Pentru a-și vindeca dependența de datorii, Statele Unitetrebuie să restabilească principiul de bun simț potrivit căruiafiecare trebuie să trăiască conform propriilor mijloace”,comentează agenția chineză de știri.

După ce amintește că S&P a indicat deja că ar putea urma noiscăderi ale ratingului SUA, autorul articolului mai scrie că, încazul în care nu s-au făcut „reduceri substanțiale ale giganticelorcheltuieli militare americane și ale costurile sociale umflate”,reducerea de rating se va dovedi doar „un preludiu pentru reducerimult mai devastatoare ale ratingului de credit, care vor influențaîn continuare piețele financiare din lume”.

Inchide