• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Reacție dură a Comisiei Europene: Regretăm decizia „aberantă” a Standard&Poor’s de a retrograda unele state din zona euro

Reacție dură a Comisiei Europene: Regretăm decizia „aberantă” a Standard&Poor’s de a retrograda unele state din zona euro
Comisarul european pentru Afaceri Economice Olli Rehn și-a exprimat "regretul față de decizia aberantă a Standard and Poor's (S&P)", care a scăzut vineri ratingul a nouă țări din zona euro

Comisia Eurpeană a atacat dur agenția de rating Standard&Poor’s pentru retrogradarea unora dintre cele mai puternice economii ale zonei euro, printre care se numără Franța și Austria.

Poziția Comisiei a fost prezentată prin vocea comisarului european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn, care și-a exprimat „regretul față de decizia aberantă a Standard and Poor’s (S&P)”, care a scăzut vineri ratingul a nouă țări din zona euro, se arată într-un comunicat, relatează AFP, citat de Mediafax.

„După ce am verificat că momentul nu a fost ales la întâmplare, regret decizia aberantă adoptată astăzi (vineri) de Standard & Poor’s cu privire la ratingul mai multor țări din zona euro, în momentul în care acestea acționează hotărât pe toate fronturile cu scopul de a răspunde crizei”, afirmă Rehn, citat în comunicat.

Standard & Poor’s a scăzut, între altele, ratingurile Franței și Austriei, care au trecut de-acum de la calificativul „AAA” la „AA+”, dar și ale Italiei, Spaniei și Portugaliei.

„Această inițiativă face și mai necesară consolidarea bugetară și reformele structurale” în țările din zona euro, impunând totodată „necesitatea de a găsi răspunsuri la fragilitățile sectorului bancar, de a ne consolida apărarea financiară și guvernanța economică”, continuă Rehn. El subliniază de asemenea că „decizii recente ale UE, combinate cu acțiunile Băncii Centrale Europene (BCE), au contribuit la relaxarea tensiunilor pe piața datoriilor suverane”.

„De-acum este importantă finalizarea cât mai rapid posibil a formei de funcționare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) și, așa cum au decis șefii de stat și de Guvern pe 9 decembrie, devansarea intrării acestuia în vigoare în iulie 2012”, adaugă oficialul european.

Acest mecanism urmează să înlocuiască în mod permanent Fondul de securitate al zonei euro (FESF), iar „plafonul său de 500 de miliarde de euro va fi reevaluat în martie”, a mai anunțat Olli Rehn.

La începutul lui august 2011 agenția de rating Standard&Poor’s a retrogradat cu o treaptă ratingul SUA, de la nivelul maxim de AAA. Măsura nu a afectat în niciun fel capacitatea SUA de a se împrumuta de pe piața financiară, ba din contra, a continua să se împrumute chiar la costuri mai mici. Economiștii au explicat că acest lucru s-a datorat și faptului că investitorii nu aveau prea multe opțiuni în plasarea banilor atât timp cât zona euro era în mijlocul crizei datoriilor suverane.

Inchide