REUTERS: Prețul ridicat al petrolului riscă să zdruncine zona euro

REUTERS: Prețul ridicat al petrolului riscă să zdruncine zona euro
Prețul petrolului, calculat în euro, se află la cel mai ridicat nivel atins vreodată și riscă să zdruncine peste așteptări economia uniunii monetare, iar cele mai afectate sunt țările vulnerabile din regiune, transmite Reuters.

Prețul petrolului, calculat în euro, se află la cel mai ridicat nivel atins vreodată și riscă să zdruncine peste așteptări economia uniunii monetare, iar cele mai afectate sunt țările vulnerabile din regiune, transmite Reuters.

Estimările standard privind impactul prețului petrolului asupra economiei zonei euro sunt că o majorare de 10% a acestuia va încetini creșterea economică anuală cu circa 0,2 puncte procentuale, în următorii trei ani.

Totuși, previziunile nu țin cont de rata de schimb euro/dolar și ar putea subestima impactul într-o perioadă de austeritate. De asemenea, estimările nu iau în calcul diferențele dintre economiile țărilor din zona euro.

Calculat în dolari, prețul petrolului este cu 13% sub maximul absolut de 147,5 dolari pe baril atins în iulie 2008.

În euro, prețul petrolului a depășit în martie cel mai ridicat nivel atins vreodată, în condițiile în care a urcat cu 17% de la începutul acestui an.

Fondul Monetar Internațional anticipează că PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,5% în 2012.

UniCredit estimează că o majorare de 10% a prețului petrolului în euro va încetini creșterea economică din uniunea monetară cu 0,3 puncte procentuale într-un singur an, și nu cu 0,2 puncte în trei ani.

Marco Valli, analist la UniCredit, consideră că impactul asupra zonei euro ar putea fi chiar mai mare din cauza nivelului ridicat al prețurilor din regiune.

„Să comparăm o creștere de la 50 la 55 de euro cu una de la 150 la 165 de euro. Ambele sunt de 10%, dar diferă foarte mult”, a explicat Valli.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a apreciat săptămână trecută că Uniunea Europeană, nu doar zona euro, este cea mai afectată dintre regiunile industrializate, urmând să plătească în acest an 500 de miliarde de dolari pentru petrol, în creștere cu 30 de miliarde de dolari față de 2011.

Prețul mare al petrolului afectează țările în mod diferit.

Carsten Brzeski, analist la ING, a arătat că prețul mare al petrolului este o problemă importantă în Germania, dar nu a afectat încă încrederea populației, în timp ce în țările periferice situația este alta.

„Oamenii din sudul continentului sunt deja strâmtorați din cauza scăderii valorii prorpeităților imobiliare și a prețurilor acțiunilor. Cotația mare a petrolului va fi unul din factorii care vor contribui mai degrabă la divergența decât la convergența zonei euro”, a spus Brzeski.

Date ale Thomson Reuters arată o corelație negativă strânsă între prețul petrolului în euro și creșterea economică din țările periferice ale zonei euro.

Concret, ratele de creștere economică tind să scadă timp de mai multe luni după creșterea prețului petrolului.

În teorie, țările nordice ar trebui să aibă facturi mai mari la energie decât cele din sudul continentului, care au nevoie de carburant mai puțin pentru încălzire. Totuși, măsurile de economisire a energiei, mai pronunțate în nordul Europei, compensează majorarea prețurilor, în timp ce europenii din sud nu sunt protejați de unele dintre cele mai mari prețuri la energie de pe continent.

Spaniolii și irlandezii au plătit anul trecut cele mai mari prețuri la electricitate din Uniunea Europeană, după Malta și Cipru, potrivit datelor Eurostat, în timp ce numai suedezii și danezii plătesc mai mult pentru gaze decât portughezii.

Toate aceste prețuri se reflectă în inflație.

Excluzând țările nou intrate în zona euro, Portugalia are cea mai mare pondere a energiei în coșul de produse utilizat la măsurarea inflației, ceea ce arată consumul mai mare de energie comparativ cu celelalte state din uniunea monetară.

Grecia are cea mai mare pondere pentru combustibilii lichizi, în timp ce carburanții auto sunt componente importante pentru inflație în Portugalia și Spania.

Nu există o certitudine că prețul mare al petrolului va provoca o contracție economică severă, dar creșterea cotațiilor are loc în cel mai prost moment pentru o economie a zonei euro care se luptă cu recesiunea, povara măsurilor de austeritate bugetară și condițiile stricte de creditare, conchide Reuters.

Inchide