Revoluție pe piața asigurărilor. CSA și firmele de profil vor să stabilească ele cât „costă” o mână sau un picior. Cum ar putea arăta grila de despăgubiri

Revoluție pe piața asigurărilor. CSA și firmele de profil vor să stabilească ele cât costă o mână sau un picior. Cum ar putea arăta grila de despăgubiri
Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 24/04/2012, 01:06

Victimele accidentelor de circulație ar putea fi despăgubiteconform unui sistem care va revoluționa modul de plată a daunelorde către firmele de asigurări. Comisia de Supraveghere aAsigurărilor (CSA) și Uniunea Națională a Societăților de Asigurăridin România (UNSAR) lucrează la elaborarea unui „Ghid privinddespăgubirile plătite pentru vătămările corporale”.

Dacă în acest moment despăgubirile acordate de firmele deasigurări pentru vătămările corporale sunt stabilite, în mareparte, de către instanțe, care aprobă de cele mai multe ori cerereapărții vătămate, noul Ghid ar putea introduce un tip de plată dupăo anumită grilă, respectiv o despăgubire indicativă pentru oanumită vătămare.

„Cinic vorbind, este greu de explicat de ce mâna unei victime aunui accident este mai ieftină decât mâna altuia. Nu vă pot spunecât un picior sau un deget. Ghidul va cuprinde reperepentru plata despăgubirilor în cazul vătămărilor corporale”, aexplicat pentru gândul un director alunei companii de asigurări.

Reprezentanții societăților de asigurări spun că s-au confruntatcu situații în care păgubiții vin și cer despăgubiri în valoare demilioane de euro, cunoscând limitele maxime prevăzute de legislațiaUE. „Ce formă juridică va avea ghidul nu se știe deocamdată”, aadăugat el.

Firmele de asigurare spun că în ultima vreme tot mai multeinstanțe de judecată dau sentințe prin care obligă companiile deasigurări la plata unor despăgubiri care au ajuns deja la câtevasute de mii de euro. „În Germania dacă un om moare într-un accidentfamilia sa primește daune de 10.000-20.000 de euro. La noi există ohotărâre a unei instanțe care a stabilit plata unei despăgubiritotale de 200.000 de euro”, a declarat pentru gândul Ionel Dima,vicepreședinte AVUS Group.

Cât „costă” o mână sau un picior

Ghiduri similare pentru plata despăgubirilor în cazulvătămărilor corporale în urma accidentelor de circulație există înmai multe țări din UE. „În toate țările unde piața asigurăriloreste bine dezvoltată există sisteme de evaluare a prejudiciilorsuferite și a despăgubirilor cuvenite. În unele țări acestea suntobligatorii, în altele sunt la nivel de recomandare. Dacă justițiava dori să tragă cu ochiul la ghid, să se inspire, este foarte bine”, a spus Dima.

În Spania, de exemplu, există tabele unde fiecare tip de traumăcorespunde unui anumit număr de puncte de despăgubire. Valoarea îneuro a unui punct este actualizată anual. Înmulțind numărul depuncte cu valoarea în euro a unui punct se obține suma ce va fiplătită de asiguratori pentru fiecare traumă.

2.300 de decese din accidente auto pean

Anul trecut în România s-au înregistrat peste 2.300 de decese înurma accidentelor de circulație și peste 10.000 de victime, ne-adeclarat Ion Mihail, președintele Asociației VictimelorAccidentelor de Circulație din Municipiul București și județulIlfov. El spune că în cea mai mare parte a cazurilor firmele deasigurare încearcă inițial o rezolvare amiabilă, oferind anumitesume celor care au avut de suferit din cauza accidentelor decirculație. „De cele mai multe ori se ajunge însă în instanță.Problema este că procesele durează doi-cinci ani. Recent a fost uncaz în care o instanță a decis ca o firmă de asigurare să plăteascăîn total 200.000 euro pentru trei persoane în urma unui accident încare a murit un tânăr. Asiguratorul a făcut recurs, nu vrea săplătească. Procesul este în derulare”, a povestit Mihail.

El a mai spus că nu există avocați specializați pe acest tip deprocese și nici populația nu cunoaște faptul că are dreptul săceară despăgubiri.

Amanta a cerut despăgubiri

Firmele de asigurări consideră că este necesar să se stabileascăîn mod exact și cine are dreptul de a cere despăgubiri morale. „Amavut un caz în care a venit să ceară despăgubiri amanta uneipersoane care a decedat într-un accident de circulație. Aceastaavea un copil cu decedatul”, ne-a relatat un reprezentant al uneifirme de asigurări.

În prezent limita maximă de despăgubire în caz de deces sauvătămare corporală este de 3,5 milioane euro per eveniment, conformreglementărilor UE.

În 2010, totalul despăgubirilor materiale și morale plătite deasiguratori pe baza polițelor RCA a crescut față de 2009 cu 1,66%,ajungând la 1,62 miliarde de lei.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Județele din România cu cele mai mari rate de infectare. Ce restricții au nevaccinații aici
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei