România a coborât șapte locuri în topul Băncii Mondiale privind mediul de afaceri

Redactor:
Vlad Popescu
România a coborât șapte locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, până pe poziția 72 din 183, în principal din cauza introducerii "cazierului fiscal" pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia.
România a coborât șapte locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, până pe poziția 72 din 183, în principal din cauza introducerii "cazierului fiscal" pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia.

România a coborât șapte locuri în topul anual al Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, Doing Business 2012, până pe poziția 72 din 183, în principal din cauza introducerii „cazierului fiscal” pentru sediul social al unei firme înainte de înregistrarea acesteia.

„România a îngreunat pornirea unei afaceri prin solicitarea unui cazier fiscal pentru sediul social al unei noi firme înainte de înregistrare”, se arată în raportul prezentat joi de BM. Prevederea la care se referă experții instituției financiare a fost introdusă în iulie 2010.

Pe de altă parte, introducerea sistemului electronic de plăți și a sistemului unificat de declarare a contribuțiilor la fondul asigurărilor sociale, „abolirea” taxei minime anuale impusă firmelor și scurtarea procedurilor de insolvență sunt trecute ca fatori pozitivi pentru mediul de afaceri din România.

Dintre criteriile luate în calcul la determinarea „ușurinței” cu care se fac afaceri, România stă cel mai bine în privința accesului la credite, unde ocupă locul 8 în lume.

România este pe poziția 63 în lume după ușurința înființării unei noi firme, în scădere față de anul trecut. Înființarea unei afaceri necesită în medie șase proceduri, durează 14 zile, costă 3% din venitul mediu pe locuitor și necesită un capital minim 0,8% din venitul mediu anual pe locuitor.

Venitul mediu brut anual pe locuitor pe care se bazează raportul BM pentru România este de 7.840 dolari SUA.

În mod surprinzător, accesul la electricitate este unul dintre punctele slabe ale mediului de afaceri din România. Tragerea de curent electric la sediul unei noi firme presupune șapte pași, durează 223 de zile și costă 556,9% din venitul mediu pe locuitor, potrivit raportului BM. Toate acestea plasează economia românească pe locul 165 în lume în privința ușurinței cu care firmele pot obține electricitate.

Plata taxelor este de asemenea un capitol la care România are probleme, deși a reușit îmbunătățiri față de anul trecut, ocupând acum poziția 154 în lume. Firmele trebuie să facă în medie 113 plăți pe an, pentru care pierd 222 de ore, adică mai mult de nouă zile, și transferă statului 44,4% din profit.

Ușurința cu care se obține un permis de construcție este de asemenea o chestiune problematică pentru mediul de afaceri din România, plasând economia autohtonă pe locul 123 în lume. Obținerea unui permis de construcție presupune 16 etape, 287 de zile și costă 73% din venitul mediu pe locuitor, potrivit BM.

Reglementarea unei insolvențe s-a îmbunătățit semnificativ față de anul anterior, însă România a rămas în a doua jumătate a clasamentului după acest criteriu, ocupând locul 97. Rezolvarea unui faliment durează trei ani și patru luni, costă 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 28,6%.

România stă bine însă la protejarea investitorilor, unde ocupă locul 46 în lume datorită transparenței ridicate de care se bucură acționarii firmelor. Gradul în care sunt trași la răspundere administratorii și ușurința cu care acționarii pot intenta procese în justiție rămân însă puncte la acest capitol.

Ușurința cu care pot fi impuse clauzele contractuale plasează România pe locul 56 în lume, deși o firmă trebuie să treacă prin 31 de proceduri în acest scop, să piardă 512 zile și să cheltuiască 28,9% din valoarea creanței pe care încearcă să o recupereze.

Înregistrarea proprietăților necesită opt proceduri, durează în medie 26 de zile și costă 1,2% din valoarea proprietății. Procedura este mai simplă în 69 de țări.

În privința comerțului internațional, România este pe locul 72 în lume. Exportul necesită în medie 5 documente, durează 12 zile și costă 1.485 dolari SUA pe container, în timp ce, pentru import, o firmă are nevoie de 6 documente, 13 zile și 1.495 dolari pe container.

La nivel mondial, Marocul a înregistrat în acest an cea mai puternică îmbunătățire a condițiilor de afaceri, reușind cel mai mare număr de reforme, potrivit studiului Băncii Mondiale. Maroc a urcat astfel cu 21 de poziții în top, până pe locul 94.

Republica Moldova este a doua în topul celor mai bune evoluții, urcând cu 18 locuri, până pe 81.

Singapore și-a păstrat poziția de top ca cel mai propice mediu de afaceri, urmat de Hong Kong, Noua Zeelandă, Statele Unite și Danemarca.

Coreea de Sud și Islanda au reușit să intre în top 10, în defavoarea Suediei și Arabiei Saudite.

Raportul Doing Business urmărește modificările legislative care influențează mediul de afaceri din 183 de țări, de la ușurința cu care se pot înființa firme și obține credite până la protejarea investitorilor și reglementarea falimentelor.

Noul criteriu introdus în acest an este ușurința cu care o firmă se poate conecta la electricitate.

Studiul acoperă perioada iulie 2010 – iunie 2011. În cele 12 luni analizate, 125 de țări au introdus 245 de reforme care simplifică afacerile, marcând o creștere de 13% față de anul anterior.

Marocul a simplificat semnificativ obținerea permiselor de construcție, deschizând o instituție unică unde se poate efectua rapid întreaga procedură. Totodată, guvernul marocan a introdus un sistem electronic detaliat și complet de depunere a declarațiilor fiscale și a consolidat gradul de protecție a investitorilor prin facilitarea accesului acționarilor la documente interne neconfidențiale ale firmelor în timpul proceselor.

Coreea de Sud, care a urcat de pe locul 15 pe locul 8, a reușit trei reforme majore, respectiv crearea unui sistem online de înființare a afacerilor, consolidarea taxelor de muncă și lansarea unui sistem electronic de intentare a proceselor comerciale în justiție.

Înlocuitor pentru Pigliacelli! Universitatea Craiova e gata de o nouă lovitură în Liga 1
EXCLUSIV. Avem filmul bătăii. Pepe a strâns-o de gât pe Raluca, a lovit-o cu podul...
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere...
FOTO. Cum arată Larisa Drăgulescu, fosta soție a legendarului gimnast! Trăiește o nouă poveste de...
Descoperirea care i-a lăsat fără cuvinte pe arheologi. Nu le-a venit să creadă când au...
Avertisment pentru hoţi, în limba română, în magazine din Anglia. Reacţia MAE: Profund discriminatoriu
Ghinion teribil: După ce a avut, pe rând, malarie, febră dengue și Covid, un britanic...
Doliu în showbiz! Vlad Ciobanu, răpus de Covid-19
Ce fac musulmanii în noaptea nunţii, în dormitor. Tradiţia care şochează întreaga lume
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ȘOC! Topul bărbaților din showbizul românesc care și-au bătut crunt iubitele. Dragoste chiar este oarbă...
Cu ce se ocupă acum Dragoș Moștenescu din serialul ‘La Bloc’. A plecat de 3...
Previziuni sumbre pentru 2021: Ce urmează după cel de-al doilea val de coronavirus
Ele sunt considerate cele mai frumoase femei din lume, din toate timpurile. Cum arată
DEZVĂLUIRI: De unde vin de fapt fructele şi legumele de la Lidl
Care sunt cărţile preferate ale unuia dintre cei mai cunoscuţi investitori din IT-ul românesc. Sursa...
Delia, atacată de fani pe Instagram. Răspunsul neașteptat al vedetei: „Deplorabil”
Inchide